Tokios papildomos skatinimo priemonės numatytos trečiadienį priimtame Vyriausybės nutarime.

Specialios stipendijos už akademinius pasiekimus dydis galės siekti iki 1040 litų per mėnesį. Stipendija bus skiriama vieniems metams. Iki šiol geriausi doktorantai galėjo pretenduoti į mažesnes – iki 390 litų – mokslines stipendijas, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija.

Kartu su šia stipendija doktorantai taip pat galės kartą per metus gauti finansinę paramą kelionėms į tarptautinius mokslinius renginius pristatyti savo vykdomus tyrimus. Vienam asmeniui per metus šiam tikslui numatoma iki 3900 litų.

Valstybės paramą geriausiems doktorantams konkurso būdu pagal pateiktas paraiškas skirs Lietuvos mokslo taryba. Atrenkant kandidatus bus vertinamas mokslo darbų lygis ir kiekis.

2012 metais bendrai šiam tikslui planuojama skirti apie 2,8 mln. litų. Stipendiją ir kelionės išmoką galės gauti mažiausiai 170 doktorantų.

Parama aktyviai vykdantiems mokslinius tyrimus doktorantams bus papildoma finansinė paskata prie šiuo metu visiems doktorantūros studentams mokamos stipendijos. Pirmaisiais doktorantūros metais valstybės finansuojamiems doktorantams kas mėnesį mokama 1079 litų, antrais-ketvirtais metais – 1248 litų stipendija.

Pasak ŠMM, Mokslo ir studijų institucijos doktorantams taip pat gali teikti skatinamąsias stipendijas savo nustatyta tvarka, lėšos joms įskaičiuotos į valstybės finansuojamų studijų kainą.

Šiuo metu Lietuvoje daktaro laipsnio siekia apie 3 tūkst. jaunųjų tyrėjų, kasmet ginama per 400 disertacijų.

BNS primena, kad šiemet nemokamai studijuoti doktorantūrą priimama pusantro šimto mažiau jaunųjų mokslininkų nei praėjusiais metais - valstybės biudžeto ir Europos Sąjungos (ES) lėšomis finansuojamos apie 480 naujų doktorantų studijos. Pernai jų priimta 629.