„Nors susirinkome iš įvairių pasaulio vietų, visi gyvename po ta pačia saule ir visi trokštame to paties – kad mes ir mūsų palikuonys kvėpuotų švariu oru, valgytų sveiką maistą ir ilgai gyventų, – sakė Lietuvos Respublikos teisėjų asociacijos (LRTA) Administracinių teismų skyriaus skyriaus pirmininkė, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėja Rūta Miliuvienė. – Tačiau visas pasaulis susirūpinęs dėl aplinkosauginių problemų, kurių vis daugėja. Daugėja ir teisminių ginčų. Nuo to, kaip mes, teisėjai, tuos ginčus spręsime, priklausys ir mūsų planetos ateitis“.

Pasak jos, aplinkos apsaugos tema seminarui pasirinkta neatsitiktinai.

Tai pirmasis bendras Europos administracinių teismų teisėjų asociacijos ir pavasarį įkurto bei tik gegužę priimto į tarptautinę asociaciją – LRTA – Administracinių teismų skyriaus renginys, pranešė Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Renginyje, kuris buvo skirtas Vilniaus universiteto Teisės fakulteto 370 metų sukakčiai ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo 10-mečiui paminėti, dalyvavo Lietuvos bei kitų Europos Sąjungos valstybių administracinių teismų teisėjai, Europos Komisijos atstovai, Lietuvos mokslininkai, valstybės tarnautojai, politikai.

Seminaruose buvo kalbama apie laikinąsias apsaugas aplinkos apsaugos srityje, ES aplinkos teisės naujoves bei ES teisės įtaką nacionalinėms laikinosios apsaugos taikymo procedūroms.

Pasak vienos šio renginio organizatorių – M. Romerio Teisės fakulteto lektorės, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjos Rasos Ragulskytės-Markovienės, administracinių teismų teisėjams tokie renginiai reikalingi kaip oras – juose pasidalinama patirtimi sprendžiant labai svarbius visai visuomenei ginčus, sužinoma apie kitų šalių administracinių teismų praktiką.