Į Panevėžio TLK specialistus yra kreipęsi keletas iš Lietuvos išsideklaravusių ir po kurio laiko joje gyvenamąją vietą deklaravusių asmenų, kuriems prireikė kreiptis į medikus, tačiau paaiškėjo, kad mūsų šalyje jų sveikatos draudimas negalioja. Šie asmenys tikėjosi, kad deklaravus grįžimą ir savarankiškai sumokėjus PSD įmoką, bus galima iš karto nemokamai gauti sveikatos priežiūros paslaugas. Dalis lietuvių yra įsitikinę, jog nemokamas gydymas besąlygiškai jiems turi būti garantuotas tik todėl, kad jie yra lietuviai.

Deja, sveikatos draudimo garantijos nuo tautybės nepriklauso. Panevėžio teritorinės ligonių kasos (TLK) specialistai įspėja, kad be reikalo deklaravus išvykimą labai rizikuojama: nedraustuoju laikotarpiu netikėtai susirgus, teisės į nemokamą gydymą, išskyrus būtinąją medicinos pagalbą, Lietuvoje nebelieka. Negana to, deklaravus grįžimą, jei įmokos mokamos savarankiškai ir asmuo neturi pažymos (E104 forma) iš Europos Sąjungai ar Europos ekonominei erdvei priklausančios šalies kompetentingos institucijos apie ilgiau kaip 3 mėnesius užsienyje dirbtą laikotarpį ir tuo laikotarpiu turėtą sveikatos draudimą, apdraustuoju tampama tik po 3 mėnesių.

Būtina įsidėmėti, kad nutrūkus asmens privalomajam sveikatos draudimui, tą pačią dieną nustoja galioti ir jo kompensuojamųjų vaistų pasas. Draudimui vėl įsigaliojus, vaistų pasą reikia įsigyti iš naujo. Jis išduodamas pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoje.

Kaip skelbia Panevėžio TLK, norint visą laiką gauti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas, PSD įmokos turi būti nepertraukiamos. Labiausiai tai turėtų įsidėmėti už PSD mokantieji savarankiškai – vykdantieji individualią veiklą su verslo liudijimais ar be jų, dirbantieji pagal autorines sutartis, nevykdantieji jokios veiklos ir kt.

Savarankiškai mokant PSD įmoką už konkretų mėnesį, ją būtina sumokėti iki mėnesio paskutinės dienos. To nepadarius, draustumas nutrūksta, o pradėjus iš naujo mokėti, draustu tampama po 3 mėnesių. Reikia žinoti, kad PSD įmokos, sumokėtos už praėjusį laikotarpį, draustumo nesuteikia.

Iš karto draustu tampama tik sumokėjus 3 minimaliųjų mėnesio algų dydžio mokestį (šiuo metu – 2400 Lt) kartu su einamojo mėnesio PSD įmoka arba pradėjus dirbti pagal sutartį, įkūrus individualią įmonę, užsiregistravus darbo biržoje (kai suteikiamas bedarbio statusas) ir kt. Tačiau ir šiais atvejais, jei buvo laikotarpis, kai už asmenį nebuvo mokamos arba jis pats nemokėjo PSD įmokų, už tą laikotarpį įmokas sumokėti privaloma.