Antraplaniais kalbų objektais tapę politikai patys prisijungė prie olimpinių žaidynių įkarščio. Savaitgalį į Atėnus išvyko šalies prezidentas Valdas Adamkus, netrukus prie jo prisijungs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, neseniai iš ten grįžo Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas. Tačiau tai tik politikos vadai, kurių vienas iš tiesioginių veiklos uždavinių – šalies atstovavimas ir reprezentacija. O ką daro likę politikos atstovai?

Ar seka mūsų įstatymdaviai kraštiečių pasiekimus Graikijoje? Už kokias rungtynes ir kurį krepšinio rinktinės žaidėją parlamentarai serga labiausiai? Pasirodo, susidomėjimas Seimo narių olimpiada – nevienareikšmis, žinios apie ją bei favoritai – pagal aplinkybes, o gal ir lytį, tačiau visi šeši kalbinti seimūnai – tikri lietuviai, nes krepšinio nepamiršo nei vienas.

Vasaros olimpiada – įdomesnė

Sporto aistruolis, sveiką gyvensenos būdą praktikuojantis parlamentaras Stanislovas Buškevičius DELFI sakė, kad jis visuomet laukia olimpinių žaidynių, tačiau pripažino, kad jam vasaros olimpiadą stebėti yra įdomiau nei žiemos. “Pirmiausia, todėl kad jos metu vyksta man labiausiai patinkančios sporto šakos varžybos – bokso. Po to kaip vieną labiau mėgiamų sporto šakų išskirčiau krepšinį, po jo – lengvąją atletiką”, - vardino Seimo narys.

Stebėdamas žiemos olimpines varžybas, S. Buškevičius stengiasi nepraleisti ledo ritulio rungtynių.

Prieš pirmadienį vykusių lietuvių ir australų vyrų krepšinio rinktinių susitikimą kalbintas parlamentaras apgailestavo, kad dėl vykstančios neeilinės Seimo sesijos tenka praleisti dalį varžybų transliacijų. Tačiau mišriai Seimo grupei priklausantis seimūnas prisipažino, kad net sėdėdamas vykstančiame parlamento posėdyje visuomet stengiasi sužinoti esamus rezultatus. “Iš pradžių seku internete pasirodančias naujienas, vėliau pasižiūrių rungtynių pakartojimą”, - sakė S. Buškevičius.

Vasaros olimpiada labiau džiugina ir Naujosios sąjungos frakcijos narį Gediminą Jakavonį. Socialliberalo nuomone, būtent šito sezono žaidynes pasirinktų dauguma lietuvių: “Na, nežinau, ar atsirastų lietuvių, abejingų krepšiniui, kuris žaidžiamas būtent vasaros olimpiados metu. Nesugebu likti abejingu ir aš”, - tvirtino G. Jakavonis. Nors seimūnas pripažino, kad jam taip pat brangios yra ir olimpinės baidarių rungtys.

Beveik trisdešimt metų profesionaliu baidarių irklavimu besidomintis ir aštuoniolika kartų šios sporto šakos įvairiose rungtyse Lietuvoje čempionu tapęs parlamentaras į Atėnus išvykusios baidarininkų ekipos perspektyvas vertino optimistiškai. “Baidarių žaidynėse dalyvaujančius olimpiečius pažįstu asmeniškai – esame draugai. Todėl esu vienas karščiausių jų sirgalių ir visuomet seku, kaip jiems sekasi”, - pasakojo G. Jakavonis.

Stebi tik stipriausius

Tėvynės sąjungos-konservatorių frakcijos lyderis Andrius Kubilius neslėpė, kad jam sporto olimpiada – antraeilis dalykas, todėl tranliacijoms iš Atėnų dėmesio skiria tik atsilaisvinęs nuo darbų. ”Negaliu pasakyti, kad būčiau labai nekantravęs ir pernelyg laukęs pačių olimpinių žaidynių. Mane domina konkrečiai pačių lietuvių pasiekimai. Labiau seku tas sporto šakas, kuriose žinau, kad mūsiškiai gali pasirodyti geriausiai”, - teigė konservatorius.

Be krepšinio rungtynių A. Kubilius sakė, kad stebi disko metikų pasirodymus. “O daugiau... Kad nebūna laiko ilgiau žiūrėti”, - teisinosi parlamentaras.

Nijolė Steiblienė:
"Visi lietuviai, stebėdami savų krepšininkų pasirodymą olimpinėse varžybose, pamiršta tarpusavio barnius"

Seimo narė juokavo, kad krepšinis lietuviams dovanoja ne tik įspūdingas pergalės akimirkas, bet ir savotišką psichologinę terapiją. “Visi lietuviai, stebėdami savų krepšininkų pasirodymą olimpinėse varžybose, pamiršta tarpusavio barnius. Bet kokie nesutarimai krepšinio rungtynių metu dingsta, o lietuvio draugiškumo jausmas lietuviui vėl atgimsta”, - draugystės atgaivinimo kelią atradusi šmaikštavo parlamentarė.

N. Steiblienė DELFI sakė, kad ją dar domina lengvosios atletikos sportininkų pasirodymai. “Kuomet lankiau mokyklą, pati buvau lengvaatletė: ir į tolį šokdavau, ir į aukštį, ir bėgdavau distancijas. Dar domėjausi tinkliniu”, - kalbėjo parlametarė.

Politikos ir sporto ryšys

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų frakcijos (VNDP) Seime seniūnė Kazimira Prunskienė tikino, kad ji Atėnų olimpiada labai domisi. “Apie ją man neleido pamiršti ir Graikijoje gyvenantys draugai, atsiuntę olimpinį suvenyrą. Iš pradžių svarsčiau galimybę aplankyti savo bičiulius ir pačiai prisijungti prie sporto fanų Atėnuose, tačiau, deja, politiniai įvykiai šalyje to neleidžia”, - komentavo K. Prunskienė.

Pirmadienį jau prasidėjus lietuvių-australų krepšinio komandų rungtynėms, VNDP frakcijos vadovė sakė, kad ji su savo kolegomis neatsispyrė pagundai trumpam išbėgti iš posėdžių salės ir pasižiūrėti, kaip sekasi lietuviams. “Olimpiados rungtynės įdomios visos, tačiau pirmenybę teikiu, aišku, krepšiniui”, - kalbėjo Seimo narė.

Baltijos moterų krepšinio lygai vadovaujanti parlamentarė teigė, kad be šios sporto šakos ji domisi ir dviratininkių sėkme olimpiadoje: “Apmaudu, kad mes ne tik politikoje, bet ir sporte nesugebame nuslėpti bei savo nesutarimus demonstruojame viešai”.

Aistringiau apie vykstančią olimpiadą už savo kolegas A. Kubilių bei N. Steiblienę kalbėjo ir socialdemokratė Birutė Vėsaitė. “Be abejo, jų (Atėnų olimpinių žaidynių – DELFI) laukiau. Juk buvo toks ažiotažas keliamas! Be to, įdomu kartu palyginti ir įvertinti mūsų sportininkų pajėgumą”, - tvirtino parlamentarė, taip pat išskyrusi krepšinį iš labiausiai žiūrimų sporto šakų.

Vienintelė iš kalbintų seimūnų socialdemokratė B. Vėsaitė sugalvojo, kaip olimpinių rungtynių stebėjimas gali būti naudingas tiesioginiam parlamentaro darbui. “Mums, kaip įsatymų leidėjams, panašios rungtynės galėtų būti rodiklis, kokių sporto šakų salių derėtų atidaryti daugiau. Juk sportas gali tapti geriausia Lietuvos garsinimo priemone, geresne už bet kokias kitas ryšių su visuomene formas”, - apsukrų spremdimą radusi aiškino B. Vėsaitė.

Parlamentarų emocijos – tik šeimyniškiams

Stanislovas Buškevičius:
"Man namuose stebėti rungtynes yra įdomiausia. O ką ten bare veikti?... Nebent kokio limonado išgerti..."
Krepšinio fanai, mėgstantys stebėti rungtynes bare ar kitoje viešoje vietoje, sunkiai gali tikėtis tarp savo gretų išvysti seimūną. Mat visi kalbinti parlamentarai net ir įtempčiausių sportinių kovų metu išlieka ištikimi namų židiniui.

Socialliberalė N. Steiblienė teigė krepšinio varžybas visuomet pasilieka stebėti namuose su dideliu krepšinio fanu – vyru. Su šeima rungtynių akimirkomis mėgaujasi ir B. Vėsaitė, K. Prunskienė. Jaunalietuvis S. Buškevičius tai pat išliko konservatyvus: “Man namuose stebėti rungtynes yra įdomiausia. O ką ten bare veikti?... Nebent kokio limonado išgerti...”.

Dažniausiai sporto varžybas namuose žiūri ir konservatorių frakcijos lyderis A. Kubilius. “Tik šeštadienį taip išpuolė, kad lietuvių vyrų rinktinės susitikimą su amerikiečiais stebėjau kartu su galbūt šalyje didžiausia daugiatūkstantine auditorija. Mat kaip tik tuo metu prie Platelių ežero vyko partijos narių susitikimas. Šiaip smagu buvo. Šaukėme taip, kad, ko gero, ir patys Atėnai girdėjo”, - juokėsi A. Kubilius.

Savi favoritai

Kalbėdami apie olimpines žaidynes, nė vienas iš kalbintų parlamentarų nepamiršo išskirti krepšinio. O kuriuos žaidėjus iš lietuvių rinktinės seimūnai vertina labiausiai?

S. Buškevičius iš dabartinės vyrų krepšinio rinktinės išskyrė Ramūną Šiškauską. Pasidomėjus kodėl, parlamentaras atsakė, kad jį labiausiai žavi R. Šiškausko veržlumas, sugebėjimas prisitaikyti prie žaidimo aplinkybių.

Naujosios sąjungos frakcijos narys G. Jakavonis teigė labiausiai serga už kraštietį varėniškį Dainių Šalengą: “Jaunas, sumanus, perspektyvus krepšininkas. Tik galbūt praktikos trūksta, tačiau didžiausią palankumą ir simpatijas jaučiu būtent jam”.

Kalbintos parlamentarės moterys pasirodė vieningos: visoms joms labiausiai imponuoja... Šarūnas Jasikevičius. “Žinote, kuomet krepšininkas, atsakydamas, kodėl jis iki šiol nežaidžia NBA, pasako, kad neva todėl, kad jis yra storas ir baltaodis, negali nesužavėti. Juolab kad krepšininkams, mano nuomone, dažnai trūksta sveiko jumoro jausmo”, - argumentavo parlamentarė.

N. Steiblienė neabejoja, kad Š. Jasikevičius pagyrų nusipelnė ir savo pasirodymais rungtynių aikštelėje: “Man atrodo, kad tos kelios lietuvių-amerikiečių krepšininkų rungtynių minutės Šarūną iš tiesų padarė žvaigžde”.

Socialliberalės argumentams pritarė ir VNDP frakcijos lyderė K. Prunskienė bei socialdemokratė B. Vėsaitė. Pastaroji Seimo narė Š. Jasikevičių apibūdino, kaip “intelektualų žaidėją”. “Tie, kurie žavi aukštu ūgiu ir technika, dar nėra krepšinio aikštelės viršūnė. Reikia turbūt ir smegenų truputėlį turėti”, - su šypsena savo pasirinkimą grindė B. Vėsaitė.

A. Kubilius atskirų krepšinio žaidėjų lepinti pagyromis neskubėjo: “Kas pataiko, tas gerai ir atrodo. Žiūriu į visus ir patinka tie, kuriems sekasi šiuo metu geriausiai. Todėl ir Ramūnas Šiškauskas patinka, ir Saulius Štombergas, ir Šarūnas Jasikevičius, kaip visda, stebuklus rodo”, - vardino parlamentaras.

Konservatorius, skirdamas savas simpatijas, užsiminė ir apie Arvydą Macijauską: “Jo laukiu tokio paties, kaip ir pernai, tačiau vis dar nematau. Bet kadangi kiti gerai žaidžia, galbūt todėl jam nebuvo laiko ir reikalo savo sugebėjimus demomstruoti?...’, - svarstė A. Kubilius.

Ir... smulkmena, bet iškalbinga

DELFI, kalbėdama su politikais, pasidomėjo, ar žino mūsų tautos išrinktieji, kiek lietuvių olimpiečių išvyko į Atėnus rungtis su kitų šalių sportininkais. Užbėgę į priekį pasakysime, kad teisingo atsakymo nežinojo nei vienas kalbintas Seimo narys. Patenkinę savo smalsumą, atsakymus pateikiame ir jums:

Seimo narysLietuvą atstovaujančių sportininkų skaičius
S. Buškevičius30-40
G. Jakavonisapie 80
A. Kubilius60
K. Prunskienė50-60
N. Steiblienė50
B. Vėsaitė40

DELFI primena, kad į šių metų Atėnuose vykstančią vasaros olimpiadą išvyko 61 šalies sportininkas. Lietuviai olimpiečiai dėl pergalės kovoja 13-os sporto šakų rungtyse: bokso, baidarių, buriavimo, dviračių rungtyse, dziudo, graikų-romėnų imtynėse, irklavimo, krepšinio, lengvosios atletikos, plaukimo, sunkiosios atletikos, šaudymo ir šiuolaikinės penkiakovės varžybose.