Pastaruosius dvejus metus buvusios sustabdytos stipendijos vėl teikiamos, rašo "Vilniaus diena".

Švietimo ir mokslo ministerija pranešė, kad nuo šių mokslo metų rugsėjo vėl pradedamos skirti Lietuvos prezidentų vardinės stipendijos geriausiems Lietuvos studentams.

Jas gaus 30 gabiausių aukštųjų mokyklų studentų.

Kuriems aukštųjų mokyklų studentams bus teikiamos Lietuvos prezidentų Antano Smetonos, Kazio Griniaus ir Aleksandro Stulginskio vardinės stipendijos, dar neaišku.

"Šiemet, 2011-2012 studijų metams, vėl buvo skelbiamas konkursas prezidentinėms stipendijoms gauti. Aukštosios mokyklos yra pateikusios 85 kandidatūras, Lietuvos mokslo taryba šiuo metu jas svarsto ir atrinks verčiausius. Stipendijų laimėtojai turėtų paaiškėti artimiausiu metu", - sakė švietimo ir mokslo viceministre Nerija Putinaitė.

Pasak viceministrės, prezidentų stipendijos 2011-2012 metais bus skiriamos iš viso 30 studentų.

Stipendijas gaus po penkis geriausius studentus iš visų šešių studijų sričių: vienas kolegijų, po du universitetų bakalauro ir magistro pakopos studentus.

Humanitarinių, socialinių mokslų ir menų studijų sričių studentams bus suteikta penkiolika A.Smetonos vardinių stipendijų, dešimt biomedicinos ir fizinių mokslų atstovų bus įvertinta K.Griniaus, o penki geriausi technologijos mokslų studentai gaus A.Stulginskio stipendijas.

Šiais mokslo metais padidintas ne tik Lietuvos prezidentų vardinių stipendijų skaičius, bet ir dydis.

Universitetų ir kolegijų bakalauro studentams, pasak viceministrės N.Putinaitės, bus skiriamos 5 bazinių socialinių išmokų dydžio (650 litų), o magistrantams - 7 bazinių socialinių išmokų dydžio (910 litų) per mėnesį prezidentų vardinės stipendijos.

Vientisųjų studijų studentams gali būti skiriamos 5 ir 7 bazinių socialinių išmokų dydžio per mėnesį vardinės stipendijos, atsižvelgiant į tai, kuriame kurse yra studentas.

Viceministrės teigimu, prezidentų stipendijų teikimas pastaruosius dvejus metus dėl valstybės finansinės padėties taupant išteklius buvo sustabdytas.

"Iki 2008 m. prezidentų vardinės stipendijos buvo skiriamos kasmet šešiems studentams pagal tris prezidentų studijų kryptis. Po du gabiausius teisės ir politikos mokslų studentus gaudavo A.Smetonos, medicinos ir visuomenės sveikatos studentai -K.Griniaus, žemės ūkio mokslų studentai - A.Stulginskio stipendijas", - pasakojo viceministre N. Putinaitė.

Ji taip pat teigė, jog 2008 metais buvo nutarta išplėsti stipendijų gavėjų ratą, kad jis apimtų visas studijų sritis, o pačias stipendijas padidinti l bazinės socialinės išmokos dydžiu (130 litų). Iki 2008 metais pagrindinių studijų studentai gaudavo 4 bazinių socialinių išmokų dydžio (520 litų), o magistrantūros arba vientisųjų studijų studentams buvo skiriamos 6 bazinių socialinių išmokų dydžio (780 litų) prezidentų vardinės stipendijos.