"Aš žinau, kad delegacija vyks į Afganistaną galbūt jau pirmadienį", - sakė karinės Pakistano vyriausybės atstovas spaudai, generolas majoras Rashidas Qureishi, tačiau jis atsisakė suteikti informacijos apie delegacijos sudėtį ar jai duotus pavedimus.

Kiek anksčiau televizija CNN pranešė, kad Pakistanas paskelbs Afganistanui ultimatumą perduoti pagrindinį įtariamąjį dėl JAV sukrėtusių teroro aktų, Saudo Arabijos disidentą Osamą bin Ladeną, per tris dienas.

CNN rėmėsi P.Musharrafui artimais šaltiniais. R.Qureshi teigė apie ultimatumą nieko nežinantis. Kitas šaltinis vyriausybėje sakė, kad per oficialius susitikimus Pakistanas nuolat prašydavo Talibano išduoti O.bin Ladeną.

Pakistanas yra viena iš tik trijų šalių, pripažįstančių Talibano valdžią, kuri slepia O.bin Ladeną, tačiau po šiurpių antradienio teroro aktų Niujorke ir Vašingtone pažemino savo atstovybės Kabule rangą.

Tuo tarpu P.Musharrafas sekmadienį aktyviai konsultavosi su įtakingiausiais šalies religiniais ir politiniais veikėjais, mėgindamas užsitikrinti paramą savo pažadui padėti JAV suduoti atsakomuosius smūgius prieš tuos, kurie yra atsakingi už išpuolius Niujorko Pasaulio prekybos centre bei Pentagone, pasiglemžusius tikriausiai tūkstančius gyvybių.

Per taikų perversmą 1998 metų spalį atėjęs į valdžią, generolas P.Musharrafas sekmadienį ketino susitikti su nacionalinių laikraščių redaktoriais, kalbėjosi su vyriausiais dvasininkais, taip pat susitiko su politinių partijų lyderiais, bandydamas pasiteisinti dėl sprendimo, kuris grasina suskaldyti šalį.

Nors Pakistanas dar turi paskelbti, kokią konkrečią pagalbą ketina suteikti Vašingtonui, Jungtinės Valstijos paskelbė, kad Islamabadas pažadėjo visokeriopai bendradarbiauti po anksčiau pareikštų prašymų leisti pasinaudoti jo oro erdve, uždaryti sieną su Afganistanu, nutraukti degalų tiekimą bei pasidalyti žvalgybos informacija.

Kai kurie JAV pareigūnai spėjo, kad Vašingtonas taip pat paprašė P.Musharrafo leisti Pakistane dislokuoti dalį JAV karinių pajėgų prieš galimus smūgius O.bin Ladeno ir jį ginančio Talibano pozicijoms.