VGTU tarybos pirmininkas Sigitas Leonavičius pranešė, kad A. Daniūnas rektoriumi išrinktas vienbalsiai. Rektoriaus posto siekė trys kandidatai – R. Ginevičius, A. Daniūnas ir universiteto Statybos fakulteto Geotechnikos katedros vedėjas Arnoldas Norkus.

Rektorių rinko aukščiausia universiteto valdžia – taryba, skelbusi viešą konkursą rektoriaus pareigoms eiti.

Keis komandą

A. Daniūnas sakė esąs sujaudintas ir dėkojo tarybai bei universiteto bendruomenei už išreikštą pasitikėjimą.

„Nors ir skambiai sakoma, tikiuosi, mes visi kartu galime padaryti, kad mūsų universitetas – VGTU - tikrai būtų stiprus galingas technikos universitetas ir mes tikrai galėtume lenktyniauti su visais, būti pavyzdys kitiems universitetams“, - kalbėjo naujai išrinktas rektorius.

A. Daniūnas atskleidė, kad keisis prorektorių komanda, taip pat atsiras tarptautinių ryšių prorektoriaus pareigybė.

R.Ginevičius: žinojau, kad man ruošiama bomba

Tuo metu R. Ginevičius po tarybos posėdžio sakė tapęs „politinės mafijos“ auka.

„Aš jau žinojau, kaip bus. Žinojau dar prieš paduodamas prašymą, kad man paruošta bomba ir geriau nedalyvauti. Bet kai pasakė, kad yra bomba, aš nuėjau ir dalyvavau. Manau, savo misiją atlikau, kadangi tokie dalykai dedasi ištisai visur, reikėjo turėti pilietinės drąsos parodyti, kaip tai vyksta realybėje“, - kalbėjo R. Ginevičius.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) yra nustačiusi, kad R. Ginevičius pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą. VTEK buvo išreiškusi nuomonę, kad pagal įstatymą R. Ginevičius neturėtų dalyvauti rektoriaus rinkimuose.

R. Ginevičius ketvirtadienį sakė nepripažįstantis VTEK išvadų, kad supainiojo viešuosius ir privačius interesus dėl savo žmonos. Pasak R. Ginevičiaus, šmeižtas prieš jį naudingas „politinei mafijai“.

„Maniau, gyvename demokratinėje valstybėje ir kaip rektorių konferencijos prezidentas išreikšdamas rektorių nuomonę padariau milžinišką klaidą ir pasakiau apie neigiamas reformos (aukštojo mokslo - DELFI) puses, kurios šiandien 100 proc. pasitvirtino. Sau tuo pasirašiau nuosprendį“, - teigė R. Ginevičius, dabar ketinantis daugiau laiko skirti mokslinei veiklai.

Trečia kadencija pažeistų jaunimo interesą

S. Leonavičius žurnalistams aiškino, kad taryba svarstė tiek įstatyminius dalykus, tiek VTEK dokumentus bei nagrinėjo R. Ginevičiaus galimybę toliau eiti pareigas.

„Profesorius R. Ginevičius dvi kadencijas jau dirbo, moraliai trečia kadencija pažeistų interesą jaunųjų specialistų, kurie yra mokslo darbuotojai. Atsižvelgėme į tai, jo nuopelnus per dvi kadencijas. Tai nebuvo kažkoks nusistatymas tarybos viduje – mes atidavėme jam visą deramą pagarbą“, - teigė S. Leonavičius.

Pasak jo, rotacija turi būti – taip stabdoma ir jaunų mokslininkų emigracija. „Tas išorės teroras prieš profesorių mums netiko“, - kalbėjo tarybos pirmininkas.

S. Leonavičiaus teigimu, tarybos ir A. Daniūno matomos universiteto vizijos sutapo. „Taryba bus darbinė, ne formali. Nesakome, kad rektoriui atidaryta dabar žalia šviesa ir kad penkerius metus mes užmerksime akis. Jeigu vyks kažkas ne taip, taryba taip pat turi teisę susirinkti ir pareikšti pastabas, nuomonę, išklausyti akademinės bendruomenės nuomonę“, - sakė S. Leonavičius.

VGTU tarybai priklauso UAB „Traidenis“ generalinis direktorius S. Leonavičius, UAB „Sweco Lietuva“ prezidentas Artūras Abromavičius, AB Ūkio banko tarybos pirmininkė Edita Karpavičienė, UAB „Jungtinės Pajėgos“ direktorius Algirdas Kaušpėdas, UAB „Arginta“ gamybos direktorius Gintautas Kvietkauskas, Tarptautinio Vilniaus oro uosto generalinis direktorius Tomas Vaišvila, VGTU studentų atstovybės prezidentas Vilius Morkūnas, VGTU Fundamentinių mokslų fakulteto Medžiagų atsparumo katedros profesorius Romualdas Kliukas, VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto Kelių katedros vedėjas Alfredas Laurinavičius, VGTU Statybos fakulteto Statybos ekonomikos ir nekilnojamojo turto vadybos katedros vedėjas Artūras Kaklauskas ir A. Daniūnas.

VGTU save pristato kaip vieną didžiausių aukštųjų mokyklų Lietuvoje, siekiančią tapti technikos ir inžinerijos mokymo bei tyrimų lydere Baltijos šalyse. Praėjusiais metais VGTU studijavo 16 tūkst. studentų.