„Kiek man žinoma, streikas dviem savaitėms pristabdytas, tačiau nenutrauktas. Bendro streikų koordinatoriaus dar nėra, kiek domėjusi, po vakarykščio paraginimo vaikai į mokyklas nuėjo“, - DELFI sakė parlamentaras Jaroslavas Narkevičius.

Pasak LLS valdybos nario J. Narkevičiaus, toliau bus žiūrima, kaip vyksta premjerų sudarytos darbo grupės veikla, ar bus pasiekta konkrečių reikalavimų. Kaip skelbta, sekmadienį Palangoje susitikę Lietuvos ir Lenkijos premjerai Andrius Kubilius ir Donaldas Tuskas sutarė sukurti ekspertų darbo grupę, kuri įvertintų naująjį Lietuvoje įsigaliojantį Švietimo įstatymą.

Kad pirmadienį streikai nevyksta, DELFI tikino ir lenkų mokyklose. „Visi mokiniai į mokyklą eina, laikinai streiką nutraukėme“, - sakė Rudaminos Ferdinando Ruščico gimnazijos direktorė Žaneta Jankovska.

„Šiandien streikuojančių nebuvo, vyko normalios pamokos“, - teigė Vilniaus r. Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijos raštinės vedėja Ana Olševska.

Rugsėjo 2 d. iš virš aštuoniasdešimties lenkų mokyklų, esančių Vilniaus krašte, daugiau nei septyniasdešimtyje švietimo įstaigų vyko streikai. Vyresnių klasių moksleiviai ir jų tėvai atvyko į mitingą prie Prezidentūros Vilniuje.

Lietuvos lenkai piktinasi Švietimo įstatymo nuostatomis, kurios reikalauja iš tautinių mažumų daugiau disciplinų mokytis valstybine - lietuvių, o ne lenkų kalba. Protestuojantys lenkai tai vadina asimiliacijos politika.