Ketvirtadienis Balsių ir aplinkinių vietovių gyventojams tapo švente. Šie mokyklos laukė dešimtmetį. Tačiau mokiniams ir jų tėveliams teko gerokai palūkėti, kol bus nukirpta simbolinė atidarymo juosta. Pirmiausia teko atiduoti duoklę politikams ir statybininkams.

Kalbas sakė premjeras Andrius Kubilius, Vilniaus meras Artūras Zuokas, bendruomenės pirmininkas, kiti asmenys. Atidaryme ypač daug dėmesio skirta mokyklą stačiusiai bendrovei „Merko statyba“ - šalia Lietuvos trispalvės ir Balsių bendruomenės vėliavos iškelta ir „Merko statybos“ vėliava.

Įmonės generalinis direktorius Gediminas Tursa dėkojo buvusiam merui Viliui Navickui, kitiems į užmarštį nueinantiems politikams ir savivaldybės valdininkams. Jo kalboje neliko pamirštos ir bendrovės dukterinės įmonės.

Kol statybininkai ir politikai dėkojo vieni kitiems, ėmė krapnoti, o gėlėmis nešini mokiniai šurmuliavo vėsiame ore.

Kasmet – po 6,5 mln. Lt

Per metus mokyklą pastatė ir toliau ja rūpinsis „Merko statyba“ ir „E.L.L. Kinnisvara AS“ konsorciumas. Vilniaus savivaldybė iš jo turės mokyklą išsipirkti.

„Pagal sutartį savivaldybė už mokyklą mokės 25 metus, metinis mokestis – šeši su puse milijono litų. Į tai įskaičiuojama mokyklos eksploatacija, išlaikymas bei statybos darbų kaina“, - žurnalistams sakė Vilniaus meras A. Zuokas.

Pasak A. Zuoko, mokykla neabejotina geriausia pagal savo kokybę ne tik Lietuvoje, bet ir regione. Balsių mokyklą meras vadino ateities mokykla – į tokio tipo mokyklas orientuosis visos kitos sostinės mokyklos.

„Įvertinkime tai, kad bet kurios Vilniaus mokyklos išlaikymas miestui kainuoja apie 2 mln. litų per metus. Pridėkime, kad kiekvieną mokyklą reikia remontuoti, palaikyti, tad statybos darbai, už kuriuos dabar nemokėjome, nes bus sumokama per tam tikrą laiką, atperka investicijas“, - apie projekto naudą kalbėjo A. Zuokas.

Panašios nuomonės laikėsi A. Kubilius.

„Nežinau tikslių skaičių, bet žinau, kad tie dalykai tikrai yra suskaičiuoti, ir nauda šiuo požiūriu pastatyti tokį objektą per trumpą laiką ir jį kartu su statybininkais prižiūrėti – ji žinoma, didelė. Šitaip realizuojami panašūs projektai daugelyje išsivysčiusių pasaulio valstybių“, - sakė A. Kubilius.

Pasak Vyriausybės vadovo, tikėtina, kad ateityje naujos mokyklos Vilniuje bus statomos būtent pagal šį Balsių mokyklos projektą.

Mokykloje – asmeninės spintelės ir „išmaniosios“ lentos

Į Balsių panašias mokyklas lietuviai iki šiol daugiausia regėjo vakarietiškuose filmuose. Į architekto Sigito Kuncevičiaus suprojektuotą pastatą sudėta skandinavų patirtis.

Daugelis klasių suplanuotos su pagalbinėmis patalpomis. Klasėse yra galimybė prijungti kompiuterį, dalyje klasių sumontuotos „išmaniosios“ lentos. Mokiniai turės individualias spinteles, poilsio zonas.

Pastato centre – dviejų aukštų biblioteka su skaitykla, aktų salė įsikūrė kartu su valgykla, įrengta moderni sporto salė. Mokyklos patalpos vėdinamos priverstinės oro tiekimo ir šalinimo sistemomis, mokykloje įrengtas automatizuotas šilumos punktas bei didžiulė dviračių saugojimo aikštelė.

Mokykloje suprojektuota viena amfiteatrinė chemijos bei kitų tiksliųjų mokslų laboratorija su elektros ir vandens prievadais kiekvienam moksleiviui.

Ketvirtadienį į Balsių mokyklą atėjo 572 mokiniai. Čia dirbs 13 pradinukų, 11 pagrindinio ugdymo, dvi priešmokyklinio ugdymo klasės. Iš viso mokykloje tilps 826 mokiniai. Šįmet Balsių mokykloje dar nebus 10 klasės.

„Žmonės pagaliau sulaukė Balsių pagrindinės mokyklos atidarymo. Didelė šventė visiems. Tai ilgai laukta, balsiškių išsvajota, iškovota mokykla“, - teigė mokyklos direktorė Loreta Kačiušytė-Skramtai.

Iki šiol Balsių ir aplinkinių gyvenviečių vaikai lankė dar 1930 metais statytą medinę mokyklą arba po 15-20 kilometrų važinėdavo į kitas sostinės švietimo įstaigas.

Konkursą laimėjusiai direktorei teko suburti mokytojų ir kitų darbuotojų kolektyvą. „Iš tiesų tai moderni mokykla, nauja, labai graži, estetiška, atitinkanti visus šiuolaikinės mokyklos reikalavimus. Modernų informacinių technologijų kabinetai, interaktyvios lentos, naujausias technologijas bus galima naudoti įvairiose pamokose“, - kalbėjo L. Kačiušytė-Skramtai.