• Patriotizmo priepuolis

    Diskutuojama apie motyvus

    Po išpuolių Niujorke bei Vašingtone prasidėjo nesibaigiančios diskusijos apie galimus šio teroro akto motyvus ir pasekmes.

    Pasak kovos su terorizmu ekspertų, šio išpuolio organizatoriai labai skiriasi nuo praeities teroristų. Kitaip nei senieji teroristai, kurie beveik visada turėdavo politinius tikslus, "naujojo stiliaus" nusikaltėliai dažniausiai veikia skatinami religinių ar net mistinių motyvų ir trokšta mirti simbolinių aktų metu.

    "Teroristai grėsmę ir jėgą naudoja baimei pasėti. Būtent tai jie padarė ir šįkart", - pareiškė Aidaho universiteto Martino taikos studijų bei konfliktų sprendimų instituto direktorius Randas Lewisas.

    "Jie užblokavo Jungtines Valstijas, o toks ir buvo jų tikslas, kurį jie sėkmingai įvykdė, - mano atsargos pulkininkas leitenantas bei kovos su terorizmu ekspertas R.Lewisas. - Aišku, kad jie sukėlė amerikiečius ant kojų ir privertė dairytis ginklų".

    Danas Benjaminas, Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro terorizmo ekspertas, sutinka, jog "kad ir kas būtų atsakingas už tai, žino, kad tikslas ir didelė pergalė pasiekta". "Jiems nepavyks laimėti karo, tačiau didžiulę žalą jie jau padarė", - teigė ekspertas.

    Nukentės ir piliečių teisės

    Kitas aukštas amerikiečių apžvalgininkas, tiriantis tarptautinio saugumo klausimus, Ianas Lesseris, įsitikinęs, kad išpuoliai Niujorke bei Vašingtone - tikras vadinamojo naujojo terorizmo pavyzdys.

    "Senasis terorizmas turėjo specifinius politinius uždavinius, - mano apžvalgininkas. - Tai būdavo specifiniai išpuoliai, už kuriuos greit būdavo prisiimama atsakomybė ir kuriuos dažnai remdavo valstybės. Be to, teroristų taktika dažniausiai būdavo labai paprasta ir išmėginta - ginklai ir bombos".

    I.Lesserio nuomone, naujasis terorizmas yra kur kas skaudesnis ir grėsmingesnis, o jo smūgiai nukreipti į itin simboliškus taikinius, jie dažnai būna paremti religiniais motyvais. "Naujiesiems teroristams pats išpuolis yra sėkmė ir tikslas, - kalbėjo I.Lesseris. - Jiems svarbiausias šio akto simboliškumas, ir tai labai aiškiai matyti iš pastaruoju metu labai populiarėjančių savižudiškų sprogdinimų".

    Visi terorizmo ekspertai vieningai sutaria, kad šie išpuoliai nulems itin sugriežtintą saugumą Jungtinėse Valstijose. "Amerikiečių gyvenimo būdas keisis labai smarkiai, - tvirtina R.Lewisas. - Bus labai sunku, kadangi siekiant apsiginti nuo teroro šalies viduje, būtina labai smarkiai padidinti saugumą, o padidinus saugumą, nukenčia piliečių teisės".

    Amerika prarado nekaltybę

    Ekspertai kartu neabejoja, kad keisis ne tik kasdienis gyvenimas, bet ir pati pasaulėžiūra. Po antradienio žvėriškų išpuolių pasikeitė ne tik Niujorko panorama - labiausiai ir greičiausiai keičiasi amerikiečių požiūris į save, aplinkinius bei pasaulį. Niekas neabejoja, kad šis požiūris niekada nebebus toks, koks buvo iki šios savaitės.

    "Mus ką tik besispyriojančius ir klykiančius įtraukė į pasaulio bendriją, - tvirtina Los Andželo psichologė Ellin Bloch. - Po šių įvykių bus kur kas sunkiau nei iki šiol išlaikyti atsiribojimą. Pradedame suprasti, kad esminis dalykas, norint išlikti, čia yra bendrumas ir vieningumas".

    Be to, pastarieji išpuoliai visų priblokštų amerikiečių širdyse pasėjo įniršį bei nenumaldomą keršto troškimą. Antradienį daug kas vadina diena, kai Amerika prarado nekaltybę.

    "Dabar būsime kur kas jautresni mus supančiam pasauliui. Štai kodėl praradome savo nekaltybę - mes nebesame laisvi nuo baimės ir nuo likusio pasaulio problemų", - įsitikinęs traumų psichologas Robertas Butterworthas.

    Pirmąkart susidūrė su smurtu

    Prilipę prie televizorių ekranų, žiūrėdami begalę kartų kartojamus vaizdus, kai lėktuvai rėžiasi į jų pasididžiavimu buvusius Pasaulio prekybos centro dangoraižius dvynius, sustoję be žado Niujorko gatvėse ir stebėdami bokštus dvynius smengant į žemę, amerikiečiai akis į akį susidūrė su nežabotu smurtu, kuris daugelį metų kasdien terorizuoja Izraelio, Šiaurės Airijos ir kitų karštųjų pasaulio regionų gyventojus.

    Amerikiečių sukrėtimas greitai virto stipresniais jausmais - patriotizmu ir net rasizmu. Tūkstančiai gyventojų plūstelėjo į parduotuves ir nušlavė beveik visas jose buvusias JAV vėliavas. Tačiau kartu buvo masiškai perkami ginklai.

    Pirmieji viso pasaulio įtarimai dėl žiaurių išpuolių susiję su arabų teroristais. Kaip ir reikėjo tikėtis, daugelio amerikiečių akys ir pyktis nukrypo į vietos arabus. Šie greitai patyrė su nuoskaudą ir baime sumišusį įniršį dėl teroristų išpuolių.

    Įniršis krito ant musulmonų

    Per visą Ameriką nuvilnijo išpuolių prieš šalies musulmonus banga. Jau trečiadienio vakarą policijai teko tramdyti apie 300 įpykusių demonstrantų minią, kuri patraukė į mečetę Čikagos priemiestyje. Protestuotojai skandavo šūkius "JAV!", mosavo Jungtinių Valstijų vėliavomis. Suimti 3 ypač aršūs demonstrantai, tačiau minia buvo sulaikyta per kelis kvartalus nuo uždarytos šventovės.

    "Didžiuojuosi būdamas amerikietis, nekenčiu arabų ir tai jaučiau jau ilgą laiką", - pareiškė 19-metis Colinas Zaremba, dalyvavęs demonstracijoje.

    Čikagoje trečiadienį į Amerikos arabų bendruomenės centrą buvo paleistas "Molotovo kokteilis", Teksaso Dalaso mieste buvo apšaudytas vietinis islamo centras, o vietiniai musulmonai bijojo išeiti iš namų.

    Dalaso priemiestyje esančiame centre per apšaudymą buvo išdaužyti langai, tačiau niekas nebuvo sužeistas.

    Niujorko valstijos Hantingtono mieste prie prekybos centro esančioje automobilių aikštelėje 75 metų įkaušęs vairuotojas bandė pervažiuoti pakistaniečių kilmės moterį. Nepavykus šiam bandymui, Adamas Langas nusekė moterį iki parduotuvės ir ten pagrasino užmušti ją "už jo šalies sunaikinimą".

    Indianos valstijoje slidininko kauke veidą užsidengęs vyriškis iš šautuvo paleido šūvių seriją į degalinę, kurioje dirbo Jemene gimęs JAV pilietis Hassanas Awdahas.

    Per išpuolį taip pat apsieita be aukų.

    Incidentas kilo ir kalėjime Vašingtono valstijoje, kur įvyko muštynės tarp kalinių musulmonų ir nemusulmonų.

    Arabai puolami ne tik JAV

    Tuo tarpu Kuveito ambasadoje Amerikos valdžios atstovai mėgino nuraminti išsigandusius studentus iš šios arabų šalies. Vienas jaunuolis teigė nuolat girdįs grasinimus savo adresu.

    "Jūs visi turite mirti", - buvo pasakyta jam gatvėje.

    "Mes tikrai neturime nieko bendra su teroristu Osama bin Ladenu, - pareiškė viena mergina iš Tulsos islamo draugijos Oklahomos valstijoje. - Jis tikrai neatstovauja islamui".

    Australijoje nežinomi asmenys apmėtė akmenimis autobusą, vežusį į mokyklą musulmonų vaikus, o vietiniams islamo išpažinėjams buvo grasinama telefonu. Kanadoje į mečetę Monrealyje sviesta padegamoji bomba.

    Patriotizmo priepuolis

    Žmonių įniršis Amerikoje susimaišė su patriotizmo antplūdžiu, kuris pasireiškė pirmiausia didžiulėmis miniomis savanorių kraujo perpylimo stotyse.

    Paprastai aršiai nesutariantys Kongreso nariai dar antradienio naktį pademonstravo precedento neturinčią vienybę ir kartu išsirikiavę ant Kongreso laiptų sugiedojo Jungtinių Valstijų himną.

    Vakar Niujorko meras Rudolphas Giuliani pranešė, kad mieste atsirado kelis kartus daugiau savanorių, nei reikėtų, ir tiesiog neįmanoma nuspręsti, ką su tokiomis miniomis daryti.

    "Žmonės mieste, jų dvasia ir jausmai neįtikėtini... Šis miestas yra puikiausias miestas pasaulyje, ir saujelei bailių teroristų nepavyks mūsų įbauginti", - kalbėjo susijaudinęs meras.

    Šalies prekybos centruose neįtikėtai išaugo šalies vėliavų paklausa. Didžiausio prekybos tinklo "Wal-Mart Stores Inc." parduotuvėse vien per antradienį buvo parduota 116 tūkstančių JAV vėliavų - per 19 kartų daugiau nei pernai tą pačią dieną.

    Vėliavos buvo tiesiog nušluotos nuo parduotuvių lentynų.

    Be to, pirkėjai iššlavė ir parduotuvių geriamojo vandens atsargas, taip pat masiškai pirko baterijas.

    Nuo antradienio šluojamos ir maisto produktų lentynos. Pasak parduotuvių atstovų, būtent tokios prekės paprastai perkamos po didžiulių nelaimių.

    Antradienio teroristų žvėriškas išpuolis prieš Ameriką tikrai pasiekė pagrindinius tikslus - pasėjo baimę ir neapykantą. Tačiau kartu padaryta ir lemtinga klaida - viso pasaulio bendruomenė, net daugelis arabų šalių, pagaliau pradėjo vienytis visuotinei kovai prieš terorą.

    Jungtinės Valstijos dabar gali tikėtis visos įmanomos paramos medžiojant šio išpuolio rengėjus.