Po JAV pergalės kare jau daugelyje namų buvo televizorius su savo TV kultūra, propaguojančia meilę sėkmei ir jaunavedžius, leidžiančius savo medaus mėnesį. Visa tai atspindėjo tuometinius idealus. Tų laikų žvaigždės Merlin Monro, Bridžit Bardo ir Elvis Preslis konservatizmo amžiui pristatė seksualinį patrauklumą.

Šeštajame dešimtmetyje vartotojiškumas tapo populiaria pramoga, nes pokaris žmonėms suteikė ekonominio optimizmo. Nauji prietaisai ir nereikšmingi daikčiukai skelbė, jog ateitis jau atėjo bei atleido moteris nuo varginančių buitinių darbų namuose. Šeimininkavimas namuose, kai turėjai elektrinę viryklę, dulkių siurblį, šaldytuvą ir pan., jau neatrodė toks atstumiantis. Moterys dabar galėjo rūpintis jaukių namų savo šeimai kūrimu ir dar turėti laiko kažkur prasiblaškyti, užuot visą laiką gaišusios virtuvėje.

Nuolatiniai iškylų, kokteilių vakarėlių ir kitų vietų lankymas reikalavo ir atitinkamos aprangos. Madas įtakojo ne tik Christiano Dioro naujasis įvaizdis, bet ir Coco Chanel konservatyvioji elegancija. 1951 m. Charly Jordanas pristatė visiškai naują batų stilių ir smailius kulniukus. Laikui bėgant, siekta, kad batelių kulnai būtų kuo įmanoma smailesni ir plonesni. Stambios batų formos paliko areną.

Papuošimai grįžo su kaupu – batai buvo gaminami įvairiausių formų ir iš galybės medžiagų. Dizaineris Rodžeris Vivier siekė nugalėti tradicines silueto ir gamybos idėjas. Sportiniai bateliai buvo pagrindinė avalynė, bet kodėl gi nenukirpus jų nosies, neatlenkus jų viršaus ar nesuformavus įvairių kulniukų. Buvo išnaudotos visos vaivorykštės spalvos. Batus buvo galima nepriekaištingai priderinti prie aprangos.

Paaugliai vėl atsirado dėmesio centre. Tokie filmai kaip „Sukilimas be priežasties“ labai įtakojo paauglių aprangą. Džekas Keruakas ir kiti autoriai sąlygojo Bytniko kultūros protrūkį, kuri tapo labai madinga, o „Levi’s“ džinsai ir „Converse“ sportbačiai padėjo sukurti reikiamą įvaizdį. Paauglės mūvėjo garsiaisiais „pudelio“ sijonukais ir plaukus rišosi į „arklio“ uodegą, vaikinai rinkosi pigius nesuvarstomus batus ir spalvotus sportbačius. Dažnai buvo lankomasi įvairiuose vakarėliuose, todėl smarkiai išpopuliarėjo sandalai ir šlepetės.

Gyvenimas atrodė idiliškas, bet vėl artinosi audra. Jauni žmonės labai daug galvojo apie save ir galų gale ėmė mąstyti, kaip pakeisti pasaulį. Bet jų mintys dažnai buvo netikėtos ir šokiruojančios. Galų gale visuomenėje sąmyšį jie sukėlė, apversdami aukštyn kojom mados tradicijas.

Bus tęsinys

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją