Vakar daugelyje degalinių 5 centais pakilo kuro kainos. Bendrovės "Neste Lietuva" ir "Hydro Texaco" A95 rūšies benziną pardavinėja po 2,48 Lt už litrą, A92 - po 2,44 Lt už litrą, dyzelinius degalus - po 1,98 Lt už litrą. "Statoil" degalinėse A95 benzinas kainavo 2,54 Lt, A92 - 2,49 Lt, o dyzelinis kuras - 2,01 Lt.

  • Nežinomybė

    Laukia

    "Mažeikių naftos" Komunikacijos tarnybos viršininkas Tadas Augustauskas LŽ sakė, kad vakar iš ryto bendrovė dar nebuvo padidinusi kainų: "Antradienį, vos sužinoję apie įvykius Amerikoje, iš karto sustabdėme naftos produktų krovimo darbus, nes norėjome apsaugoti savo ir klientų interesus". T.Augustauskas sakė negalįs prognozuoti, ar bendrovė kels degalų kainas: "Viskas priklausys nuo pasaulinės naftos rinkos kainų. Kol kas patikimų žinių, kaip ji realiai keisis, nėra. Mes jų laukiame".

    "Mažeikių naftos" atstovas tvirtino, jog duomenys, rodantys, kad pasaulinė naftos kaina sparčiai kyla, dar nieko neįrodo: "Juk realiai prekyba nafta nevyksta".

    Vakar "Mažeikių nafta" krovimo darbus tęsė toliau, tačiau šiek tiek ribojo degalų eksportą.

    Pabrangino

    Tuo metu mažmeninės prekybos nafta atstovai nieko nelaukdami jau pakėlė degalų kainas. "Neste Lietuva" mažmeninės prekybos vadovas Audrius Miežys LŽ patvirtino, kad vakar degalai pabrango 5 centais. Pasak jo, sunku pasakyti, ar artimiausiomis dienomis degalų kaina dar kils: "Viskas priklausys nuo "Mažeikių naftos".

    Bendrovės "Hydro Texaco" mažmeninės prekybos vykdančioji direktorė Asta Šidlauskaitė LŽ sakė, kad galima tikėtis dar didesnių kainų: "Pasaulio naftos rinkoje kilo panika. Tai turės neigiamų rezultatų, todėl greičiausiai reikia laukti kainų didėjimo tendencijos".

    A.Šidlauskaitė neneigė, kad vakar bendrovės degalinėse buvo pardavinėjami degalai, iš "Mažeikių naftos" pirkti dar sena kaina: "Bet ir prieš tragiškus įvykius dvi savaites didmeninės kainos kasdien kilo".

    Sujudo

    Antradienio vakarą daugelyje degalinių susidarė vairuotojų eilutės. A.iidlauskaitė sakė, kad sujudimas ypač buvo jaučiamas Kaune: "Apie 19 val. vairuotojai, matyt, išgirdę finansų eksperto pareiškimą, jog degalai brangs, išskubėjo pasipildyti atsargų".

    Vakar degalinėse automobilių eilių jau nebuvo, nors A.iidlauskaitė sakė, kad sujudimas dar justi.

    Ramiai

    Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas vakar dar kartą patvirtino, kad sprendimas susieti litą su euru kitų metų vasarį nebus keičiamas. BNS duomenimis, centrinio banko vadovas tvirtino, kad įvykiai Amerikoje nėra pagrindas panikuoti, nors pripažino, kad padėtis yra sudėtinga ir galbūt galimi kai kurie atsiskaitymų, pavyzdžiui, su JAV bankais, sutrikimai.

    Vakar bankuose tragiškų įvykių atgarsių nebuvo girdėti. Vilniaus banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kutra LŽ tvirtino, kad terminuotus indėlius nusprendė atsiimti pavieniai asmenys: "Nebuvo eilių ir prie valiutų keityklų. Tik Klaipėdoje kiek aktyviau žmonės keitėsi JAV dolerius į Vokietijos markes".

    R.Kutra gyventojams patarė nedaryti skubotų veiksmų: "Antradienį euras smarkiai kilo, o šiandien vėl pradėjo smukti". Pasak jo, supanikavę klientai tik dėl savo kaltės gali patirti nuostolių atsiimdami anksčiau laiko indėlį negauti numatytų palūkanų arba už keičiamą valiutą mokėti komisinį mokestį.

    Kitų metų vasario 2-ąją litas bus susietas su euru pagal vasario 1 dieną Europos centrinio banko nustatytą oficialų euro ir JAV dolerio kursą. R.Kutra tvirtino, kad dėl euro svyravimo dabar tikrai neapsimoka keisti litų ar JAV dolerių į kitą valiutą: "Jei žinotume, koks euro kursas bus kitų metų vasario pirmą, tai Lietuvoje ne vienas taptų milijonieriumi".

    Bankuose panikos vakar ir nebuvo, tačiau kai kurių bankų vadovai svarstė galimybę papildomai įsivežti euro zonos valiutų.

    Nežinomybė

    Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertas Ramūnas Vilpašauskas LŽ sakė, jog kol kas įvykių padarinius Lietuvos ekonomikai prognozuoti sunku: "Trūksta informacijos, kodėl įvyko tai, kas įvyko. Dėl nežinomybės keičiasi biržų akcijų vertė, svyruoja dolerio kursas".

    Pasak R.Vilpašausko, padėčiai aiškėjant turėtų nusistovėti ir ekonominė situacija: "Nemanau, kad JAV ekonomikai šis įvykis turės labai didelės reikšmės. Lietuvai tuo labiau. Teroro aktas neturėtų būti toks stiprus veiksnys, kad pakeistų daugelio šalių ekonomiką".

    LLRI ekspertas įsitikinęs, kad pasaulinė naftos kaina priklausys nuo JAV vartotojų: "Jei kils panika, žmonės masiškai pradės pirkti degalus, atsiradus paklausai, žinoma, kils ir kaina".

    Ekspertas akcentavo, kad išankstinis lito atsiejimas nuo dolerio šalies ekonomikai turėtų kur kas daugiau neigiamų padarinių negu įvykiai Amerikoje.