Netgi priešingai, politologo vertinimais, ateityje konfliktai kils ne tarp valstybių, o civilizacijų.

Beje, JAV Nacionalinės žvalgybos tarybos ir Centrinės Žvalgybos Valdybos prieš kurį laiką paskelbtuose pasaulio raidos iki 2015 m. vertinimuose taip pat niūrios vizijos - besivystančiose šalyse išaugs socialinė įtampa, padidės gyventojų iš trečiojo pasaulio šalių į išsivysčiusias Vakarų valstybes migravimas, be to, įvairias grėsmes kels sustiprėjęs tarptautinis terorizmas.

Tarptautinis terorizmas pasitelks sparčiai besivystančias mokslo ir technologijų naujoves. “Tarptautinės kriminalinės jėgos, esančios Rusijoje, Kolumbijoje, Kinijoje, Izraelyje ir kitur išplės savo veiklos lauką, panaudodamos informacijos, finansų transporto tinklus”, - savo studijoje apie pasaulio raidą iki 2015 m. teigia JAV analitikai. Neturtingose ir silpnose valstybėse tarptautiniai teroristai naudosis korumpuotais vadovais, užvaldys bankus ir verslą ar net politines jėgas, ištisas teritorijas bei valstybes. Pagrindiniai jų pajamų šaltiniai bus - narkotikai, kontrabanda, nelegali prekyba moterimis ir vaikais, ginklų, karinių technologijų kontrabanda.

Vidaus konfliktų nemažės, jų skaičius kai kuriuose regionuose gali smarkiai išaugti. Vidurio Rytai ir varžybos Azijoje - didžiausių grėsmių sritys. Augs krikščionybės ir islamo - dviejų didžiausių religijų įtaka. Jos bei kiti nauji religiniai judėjimai gali priešintis kai kuriems globalizavimo veiksniams. Teorinė galimo konflikto grėsmė - antivakarietiška Kinijos, Indijos, Rusijos sąjunga, prognozuoja JAV analitikai.

Antradienį JAV įvykdytas teroristinis aktas prieš taikius piliečius daugeliui amerikiečių anksčiau, atrodė, vargiai įmanomas. Panašūs scenarijai daugiau buvo fantastinių ir siaubo filmų kūrėjų fantazijų vaisius. Vis dėlto, dramatiški šios savaitės įvykiai tik dar kartą paliudija analitikų prognozes, jog tarptautinis terorizmas naudojasi švietimo, moderniųjų technologijų pasiekimais. Kitaip vargu, ar būtų buvę įmanoma įvykdyti tokį išpuolį prieš galingiausią pasaulio valstybę.

Teroristinis išpuolis siejamas su islamiškojo pasaulio teroristais.

Kaip prieš kurį laiką “Veidui” sakė Artimųjų Rytų ekspertas, politologas Edgūnas Račius, beje, studijavęs Niujorko universitete ir dirbęs Kuveite, nepaisant daugelio civilizuotų Vakarų valstybių pastangų, dialogas su islamiškuoju pasauliu sudėtingas. “Dėstau Vilniaus universitete islamą ir visą tai, kas susiję su Artimaisiais Rytais. Dirbdamas Kuveite, lankydamasis kitose arabų šalyse aiškiai jaučiau, kad tai visai kitokie žmonės negu, tarkim, europiečiai. Sunku tikėtis kokio nors gilesnio ar pastovesnio Artimųjų Rytų ir kitų civilizacijų tarpusavio supratimo”.

Terorizmas vis plinta

Praėjusiais metais pasaulyje 8 proc. - iki 423 - išaugo teroro aktų skaičius. Per juos žuvo 405 žmonės, o dar 791 asmuo buvo sužeistas. 1999 metais pasaulyje buvo įvykdyti 392 teroristiniai išpuoliai, per kuriuos žuvo 233 ir buvo sužeisti 706 žmonės. Teroristinių išpuolių sumažėjo Vakarų Europoje. 2000-aisiais čia užregistruota 30 teroristinių nusikaltimų, o metais anksčiau - 85.

Daugiausiai mirtinų išpuolių įvykdyta Azijos regione. Praėjusiais metais jie čia nusinešė 281 žmogaus gyvybę. Antrojoje vietoje rikiuojasi Afrika su 73 žuvusiaisiais. Lotynų Amerikoje ir Artimuosiuose Rytuose per teroro aktus žuvo po 19 žmonių.

Jungtinės Valstijos ir toliau laiko Iraną, Iraką, Siriją, Libiją, Afganistaną, Kubą, Šiaurės Korėją bei Sudaną terorizmo aktų "valstybiniais rėmėjais".

Žvelgiant istoriniu rakursu, pirmasis politinio terorizmo atvejis užregistruotas 44 m. prieš Kristaus gimimą - tuomet buvo nužudytas Julijus Cezaris. O po Gajaus Cezario ir Klaudijaus nužudymų politinė žmogžudystė Romoje tapo norma.

Iki pat XIX amžiaus politiniai priešininkai būdavo žudomi įvairiais būdais. Pasaulį itin sukrėtė JAV prezidento Abraomo Linkolno nužudymas. Jį 1865 m. organizavo grupė nusikaltėlių, nepatenkintų prezidento politiniais įsitikinimais. 1881 m. buvo nužudytas ir kitas JAV prezidentas Džeimsas Garfildas.

O 1951 m. puertorikiečiai separatistai nesėkmingai bandė nužudyti Garį Trumeną. Du kartus buvo kėsintasi ir į Džeraldo Fordo gyvybę. Šiame amžiuje ekstremistų buvo nužudyti ir trys Indijos vadovai - Mahatma Gandis, Indira Gandi bei Radživas Gandis.

1984 m. “Airijos Išsivadavimo armija” susprogdino viešbutį “Grand”. Jame tuo metu buvo apsistojusi Anglijos ministrė pirmininkė Margaret Tečer ir konservatorių partijos atstovai. Sprogimo metu žuvo keliasdešimt politikų. Teroristų išpuolių neišvengė ir popiežius Jonas Paulius II. Į jį buvo pasikėsinta 1981 m.

Per 1975-85 m. pasaulyje įvykdyta daugiau kaip 6 tūkst. teroro išpuolių, kurių metu žuvo 4000 žmonių ir 8000 buvo sužeisti.