• Prie ambasados verkė vyrai

    Pabrango degalai

    Vakar litras benzino ar dyzelino "Lietuva Statoil" degalinėse pabrango maždaug 4-5 centais. "Degalų kainą planuota padidinti jau anksčiau ir tai nėra susiję su JAV įvykdytu teroro aktu. Kurą priversti branginti, kadangi ją jau tris savaites pamažu didina tiekėjai", - tvirtino "Lietuva Statoil" atstovai.

    Šiame degalinių tinkle A-95 benzino litras pabrango nuo 2,49 iki 2,54 lito, litras A-92 - nuo 2,45 iki 2,49 lito, A -98 - nuo 2,65 iki 2,69 lito. Dyzelinas pabrango nuo 1,99 iki 2,01 lito už litrą. "Lietuva Statoil" šalyje turi 34 degalinių tinklą. Didžiausiame degalinių tinkle Lietuvoje, kuris priklauso "LUKoil Baltija" bendrovei, kol kas laikosi stabilios kuro kainos ir jų kitimas priklausys tik nuo tolesnių "Mažeikių naftos" koncerno veiksmų.

    Antrinės Rusijos naftos kompanijos teigimu, dar yra likę ankstesnėmis kainomis nupirktų degalų ir iš jų kainų susvyravimo tikrai nebus stengiamasi uždirbti. Mūsų šalyje "LUKoil" priklauso 92 degalinės.

    Mažiausios kainos - automatinėse degalinėse

    Apie kainų kilimą pranešė ir "Shell Lietuva" vadovybė. Ji degalų brangimą grindžia tuo, jog "per pastarąsias dvi savaites labai pabrango nafta pasaulio rinkose, todėl pasikeitė ir kainos degalinėse".

    Antradienį pastebėtas didesnis degalų poreikis vidaus rinkoje kiek pakoregavo ir "Mažeikių naftos" planus. "Mažeikių naftos" Komunikacijos tarnybos viršininkas Tadas Augustauskas tvirtino, kad bendrovė, reaguodama į įvykius JAV, laikinai pristabdė naftos produktų eksportą.

    "Mažeikių nafta" taip pat padidino naftos produktų realizacijos kainą. Populiariausias A-95 markės benzinas šiandien bus realizuojamas po 2,922 tūkst. litų už toną, arba 4 proc. brangiau nei rugsėjo 3 d. A-92 benzino kaina per pusantros savaitės padidėjo nuo 2,760 iki 2,876 tūkst. Lt/t, arba 4,2 proc. Šiandien dyzelino realizacijos kaina bus 1,984 Lt/t, arba 1,9 proc. didesnė nei mėnesio pradžioje.

    Bendrovės "Neste Lietuva" ir "Hydro Texaco", valdančios automatinių degalinių tinklą, dabar A95 rūšies benziną pardavinėja po 2,48 lito už litrą, A92 - po 2,44 lito už litrą, dyzelinį kurą - po 1,98 lito už litrą. Bendrovės "Hydro Texaco" mažmeninės prekybos vadovė Asta Šidlauskaitė sakė, kad toliau degalų kainos priklausys nuo "Mažeikių naftos" parduodamų produktų kainų.

    "Visko gali būti, kad šiandien bus dar ir antras degalų kainų kilimas", - sakė A.Šidlauskaitė. Tačiau, anot jos, panikuoti nėra reikalo, nes kilimas nebus žymus. Ūkio ministerijos specialistai nesiryžta prognozuoti, ar naftos kaina kils aukštyn, ar smuktels žemyn.

    Masiškai keitė JAV dolerius

    Lietuvos centrinis bankas kol kas nemato jokio pagrindo panikuoti ir dar kartą pareiškė, kad nebus keičiami jau priimti sprendimai, jog litas nuo JAV dolerio prie euro bus persietas kitų metų vasario mėnesį. Dabar litas yra susietas su JAV doleriu santykiu 4:1.

    Antradienį pasaulį sukrėtus teoristiniams aktams Vašingtone ir Niujorke bei šiek tiek kritus JAV dolerio kursui, nemažai Lietuvos gyventojų puolė į keityklas keisti dolerių į litus arba Europos šalių valiutas, daugiausia Vokietijos markes.

    Bankuose - pasimetę žmonės

    Lietuvos taupomojo banko (LTB) Iždo departamento direktorius Marius Adomavičius vakar "VL Vakaro žinios" patvirtino, kad euras naktį iš antradienio į trečiadienį pakilo 2 proc. "Tačiau pasibaigus smūgiams JAV, euras pradėjo kristi. Rinka nusiramina. Ironiškiausia tai, kad euro kilimas sutapo su bombardavimu. Tačiau pasklidus žiniai, kad gali stipriai brangti euras, jau antradienio vakarą žmonės puolė pirkti euro zonos valiutą", - pasakojo M.Adomavičius.

    Pasak Iždo departamento direktoriaus, po teroristinio išpuolio JAV, Lietuvoje labiausiai nukentėjo paprasti žmonės, kurie vakar rytą apgulė LTB ir Hansabanką. "Vakar rytą banko darbuotojos dirbo aiškinamąjį darbą. Bankų valiutų keityklose prasidėjo senai matytas žmonių bumas. Daugelis žmonių savo JAV dolerius norėjo pasikeisti į kitą valiutą", - "VL Vakaro žinios" pasakojo M.Adomavičius.

    Bankininkas tvirtino, kad norintieji skubiai išsikeisti turimą užsienio valiutą, neskubėtų to daryti: "Protingi žmonės dabar JAV dolerių nekeistų į litus. Beje, šiais metais protingiausia savo santaupas bankuose laikyti litais, nes šalies valiutai suteikiamos aukštesnės palūkanų normos".

    M.Adomavičius "VL Vakaro žinios" taip pat tvirtino, kad trečiadienis buvo normali verslo diena: "Visiems buvo labai neramu, bet atsiskaitymai net su amerikiečiais vyko normaliai".

    Maisto gamintojai nepanikuoja

    Lietuvos maisto pramonės gamintojai nelinkę panikuoti ir teigia, kad nors šalyje degalų kainos kyla, artimiausiu metu jų gaminama produkcija nebrangs. "Šiuo metu kainos tikrai nebus keliamos. Tai yra laikinas dalykas ir, neduok Dieve, mums išgyventi tokią bėdą", - sakė pieno perdirbimo įmonės "Panevėžio pienas" generalinis direktorius Albertas Balčiūnas.

    "Kol viskas nenurims, tikrai nesiruošiame priimti jokių staigių sprendimų, nes taip tik galime sukelti paniką", - sakė bendrovės "Vilniaus duona plius", užimančios apie 28-30 proc. šalies duonos ir pyrago gaminių rinkos, generalinis direktorius Petras Leončikas.

    "Prie ambasados - idiotai"

    Tuo tarpu Lietuvos žmonės vakar pagerbė teroro išpuolių JAV aukų atminimą. Solidarumo ženklan su terorizmą patyrusiais JAV gyventojais Lietuvoje iškeltos valstybinės vėliavos su gedulo kaspinais. Vakar prie sustiprintai saugomos JAV ambasados Vilniuje pavieniai asmenys, organizacijų ir įmonių atstovai dėjo gėlių puokštes, degė žvakutes.

    Tačiau net prie JAV ambasados atsirado pavienių žmonių, kurie džiaugėsi antradienio įvykiais Niujorke ir Vašingtone. 70 metų Malichinas Petrotechinas vakar "VL Vakaro žinios" tvirtino, kad visi žmonės, susirinkę prie JAV ambasados - idiotai.

    "Dabar visi lietuviai nuskendo amerikiečių siaube. Ar žinote, kas yra naudingas idiotas? Va tie, kurie stovi prie ambasados ir deda gėles. Man nemalonu, kad Amerikoje žmonės mirė. Bet pasaulį valdo gyvieji", - sakė M.Petrotechinas, atėjęs prie ambasados pasidžiaugti Amerikos žmonių nelaime.

    Prie ambasados verkė vyrai

    Tuo tarpu gėles prie JAV ambasados nešė ne tik pensinio amžiaus žmonės, bet ir jauni žmonės. 18 metų Gintautas Aidietis ir Armantas Jasaitis "VL Vakaro žinios" tvirtino esą labai sukrėsti tokio žiauraus teroristų išpuolio Amerikoje. "Neturime jokių draugų Amerikoje, bet antradienį ten įvyko didžiulė tragedija, sukrėtusi visą pasaulį. Baisiausia, kai per žinias dar girdime, kad gali prasidėti karas", - liūdnai kalbėjo Gintautas ir Armantas.

    Užupio vidurinės mokyklos mokytojas Regimantas Rimkevičius "VL Vakaro žinios" papasakojo, kad visą antradienio naktį negalėjo miegoti dėl Amerikoje gyvenančios mamos, močiutės, brolio ir patėvio likimo.

    "Jie gyvena ne Niujorke, o Čikagoje. Sužinojau, kad brolis tik išėjęs į mokyklą, buvo išvarytas, nes anonimas paskambino ir pranešė, kad padėta bomba. Labai išgyvenau, nes negalėjau prisiskambinti. Vėliau sužinojau, kad evakuoja visą Dauntauną. Beje, pats su žmona šį šeštadienį taip pat ketinau išskristi į Ameriką. Su žmona nebežinome, ką daryti - skristi ar ne", - pasakojo Regimantas.

    Tūkstančius žuvusių amerikiečių pagerbė ir Lietuvos dainų ir šokių ansamblis "Lietuva". Ansambliui tyliai sudainavus vieną giesmę, ašaros riedėjo ne vienam prie ambasados stovinčiam vyrui.