Pirmas lėktuvas esant geram matomumui įsirėžė į vieną iš dviejų Pasaulio prekybos centro bokštų Niujorke 9 val. ryto vietos laiku (apie 15 val. Lietuvos laiku). Keleivinis boingas trenkėsi tarp 80 ir 85 aukštų. CNN teigimu, lėktuvas buvo pagrobtas. Praėjus kelioms sekundėms, pastate nugriaudėjo 3 galingi sprogimai, užsiliepsnojo viršutiniai dangoraižio aukštai. Maždaug po 18 min. į kitą centro bokštą įsirėžė antras panašus lėktuvas.

iimtai žmonių, apimti panikos, leidosi bėgti iš pastatų. Liudytojų teigimu, žmonės dešimtimis krito ar šokinėjo pro degančio pastato langus. Po trečio sprogimo sugriuvo pirmas pietinis 110 aukštų dangoraižis. Tai atsitiko praėjus 1.15 val. nuo smūgio. Dar už pusantros valandos sugriuvo ir antrasis bokštas. Visas pietinis Manheteno galas paskendo dūmuose, miestą nuklojo nuolaužos ir pusės colio dulkių sluoksnis.

411 m aukščio Pasaulio prekybos centre dirba 50 tūkst. žmonių, per dieną šiuos pastatus aplanko iki 150 tūkst. žmonių.

  • Įsakymas

    Chaosas

    Netrukus po išpuolių Niujorke padėtis tapo visiškai chaotiška. Manoma, kad galėjo žūti tūkstančiai žmonių. Oficialiai patvirtinta, jog į Pasaulio prekybos centrą pataikius dviem lėktuvams žuvo 162 žmonės.

    Iš pradžių rasta apie 100 sužeistųjų, kai kurių jų gyvybei grėsė pavojus. Nukentėjusieji, daugelis su dideliais nudegimais, buvo vežami į Niujorko ligonines. "Nuo galvos iki kojų apdegusiųjų yra keli šimtai", - tvirtino Šv.Vincento ligoninės Manhetene gydytojas Stevenas Sternas.

    Apie 50-60 gydytojų ir medicinos seserų visiškai pasirengę laukė apsinuodijusiųjų dūmais, su traumomis, nudegimais. Viso priimamojo vestibiulio pasieniais buvo pristatyta neštuvų.

    Pentagonas neapsaugojo savęs

    CNN televizijos vaizduose užfiksuotas antras lėktuvas kelios akimirkos iki jam įsirėžiant į antrąjį Pasaulio prekybos centro bokštą ir smūgio metu.

    Netrukus, kai į Pasaulio prekybos centrą rėžėsi du reaktyviniai orlaiviai, vienas lėktuvas nukrito ant JAV gynybos departamento - Pentagono pastato.

    Liudytojų pasakojimu, ant Pentagono nukritęs ir sprogęs krovininis lėktuvas, artėdamas prie JAV gynybos departamento, didino greitį.

    Liudytojų tvirtinimu, lėktuvas krito prie sraigtasparnių aikštelės, netoli milžiniško Gynybos ministerijos pastato, kuriame yra ir gynybos ministro Donaldo Rumsfeldo kabinetas. Pareigūnas sakė, kad iš anksto nebuvo jokio įspėjamojo pranešimo: "Akivaizdu, esama ryšio su teroristais. Mes nežinome, kas dėl to kaltas. Iš anksto niekas apie tai neįspėjo".

    Po išpuolio ministras D.Rumsfeldas teigė sumažinsiąs Pentagone dirbančių žmonių skaičių, kad sutaupytus pinigus galėtų skirti naujai ginkluotei pirkti.

    Dabar Pentagone tarnauja 2,4 mln. kariškių ir dirba 660 tūkst. civilių. Po neilgos, tačiau griežtos kalbos gynybos ministras D.Rumsfeldas pareiškė neatmetąs galimybės atsistatydinti iš pareigų.

    Rūmai

    Lėktuvams Niujorke įsirėžus į Pasaulio prekybos centro dangoraižius, netrukus nugriaudėjo sprogimas prie JAV valstybės departamento.

    Po sprogimo Pentagone kilus gaisrui specialiųjų tarnybų sraigtasparniai pastatą gesino iš oro. Teigiama, jog sukeldamas gaisrą į orą išlėkė sprogmenų prikrautas sunkvežimis.

    Tuoj po šio išpuolio Baltieji rūmai įsakė evakuotis iš istorinio pastato ir prezidento administracijos pastatų komplekso. Gaisrininkų mašinos apsupo Baltuosius rūmus, ant stogų budėjo snaiperiai. Prezidentas George'as W.Bushas per visus tuos įvykius buvo Floridoje. Jis atidėjo planuotas kalbas apie švietimą.

    G.W.Bushas pavadino šias akcijas "teroristų ataka" ir pažadėjo, jog JAV vyriausybė darys viską, kad "sumedžiotų" kaltininkus. Kol Vašingtone nebuvo JAV prezidento, jo pareigas trumpam perėmė šalies viceprezidentas Dickas Cheney.

    Lėktuvams įsirėžus į Pasaulio prekybos centro pastatus skubiai pradėti evakuoti žmonės iš Volstryto biržos, Jungtinių Tautų būstinės Niujorke ir kitų gretimų pastatų. JT atstovas pranešė, kad į darbą atvykstantiems žmonėms buvo nurodoma eiti į būstinės rūsius. Evakuacija vyko etapais, viršutiniuose aukštuose esantys darbuotojai buvo paprašyti palikti pastatą pirmiausia. Prekyba Volstryte nutraukta neribotam laikui.

    Volstrytas, Pasaulio prekybos centro bokštai ir visas finansų rajonas yra pietinėje Manheteno salos dalyje. JT būstinės pastatų kompleksas, taip pat ir Generalinės Asamblėjos salė bei 39 aukštų stiklo bokštas, kuriame yra generalinio sekretoriaus Kofi Annano sekretoriatas, stovi Manheteno centre ant Yst Riverio upės kranto. Šis kompleksas pastatytas 1952 m. ir yra viena labiausiai turistų lankomų vietų Niujorke.

    Žmonės buvo evakuojami ir iš Baltųjų rūmų, Kapitolio, Iždo rūmų, kitų pagrindinių valstybės įstaigų Vašingtone, taip pat iš NATO būstinės Briuselyje.

    Lėktuvai

    Į pasaulį sukrėtusius teroro išpuolius JAV, CNN teigimu, įpainioti 4 dideli lėktuvai. Du jų priklausė "American Airlines" avialinijoms, kiti du - oro bendrovei "United Airlines".

    "American Airlines" patvirtino praradusi 2 lėktuvus. Bendrovės atstovas pranešė, kad "Boeing 767" skrido 81 keleivis, 2 pilotai ir 9 personalo darbuotojai. LŽktuvas skrido iš Bostono į Los Andželą. Antrame "Boeing 757" lėktuve skrido 58 keleiviai, 2 pilotai ir 4 įgulos nariai. Jo reisas buvo iš Vašingtono į Los Andželą. Abu šie lėktuvai rėžėsi į Pasaulio prekybos centrą Niujorke.

    Tuo tarpu Pitsbergo apylinkėse, Pensilvanijos valstijoje, sudužo "United Airlines" avialinijų lėktuvas "Boeing 767". Iš pradžių nebuvo žinoma, ar tai tas lėktuvas, kuris buvo užgrobtas ir skrido Pentagono link, tačiau neatmetama galimybė, kad jis susijęs su teroro aktais Niujorke ir Vašingtone. Dar vienas keleivinis lėktuvas, nepatvirtintais duomenimis, buvo numuštas jam artėjant prie Vašingtono.

    Įsakymas

    Apie katastrofą tuojau pranešta JAV prezidentui George'ui W.Bushui. Jis pasmerkė "akivaizdų teroro išpuolį" ir patikino, jog šalies vyriausybė "sugaus" už jį atsakingus asmenis. "Mes nepasiduosime teroristų gąsdinimui", - sakė JAV prezidentas, nutraukęs vizitą Floridoje ir grįžęs į Vašingtoną.

    JAV nacionalinio saugumo taryba davė įsakymą be įspėjimo numušti visus be leidimo JAV oro erdvę kirtusius skraidančius aparatus. Vakar visi JAV oro uostai buvo uždaryti, o į JAV skrendantys lėktuvai nukreipti Kanadon. Federalinė aviacijos administracija leido ore esančių lėktuvų pilotams patiems rinktis leidimosi vietą. Jiems taip pat suteikta teisė tęsti skrydį iki paskirties vietos.

    Pirmiausia pasklido žinia, kad atsakomybę už išpuolį Pasaulio prekybos centre Niujorke prisiėmė palestiniečių grupė. Jungtinių Arabų Emyratų sostinės Abu Dabio televizija pranešė sulaukusi radikalaus Demokratinio Palestinos išvadavimo fronto atstovų užsienyje skambučio. Vėliau vienas šios grupuotės vadovų paneigė šį pranešimą.