Buvęs Portugalijos ministras pirmininkas praėjusį mėnesį pranešė, kad trečdalis iš 24 EK narių turėtų būti moterys.

"Noriu, kad mano komandoje būtų aštuonios moterys", - sakė centro-dešiniosios pakraipos politikas iškart po to, kai liepos 22 dieną Europos Parlamentas patvirtino jį EK pirmininku. Dauguma Europos Sąjungos (ES) pareigūnų abejojo, ar Jose Manuelis Durao Barroso įgyvendins savo siekius.

Danijos maisto, žemdirbystės ir žuvininkystės ministrė Mariann Fischer Boel (Mariana Fišer Boela) buvo septintoji moteris, pirmadienį nominuota į EK nares. Jose Manuelis Durao Barroso planas buvo įvykdytas antradienį, kai Nyderlandai į jo komandos narius paskyrė 63 metų buvusią transporto ministrę Neelie Kroes (Nyli Kroes).

"Ponas Barozas yra labai patenkintas, kad jo tikslas savo komandoje matyti aštuonias moteris buvo įgyvendintas", - sakė Komisijos atstovas.

Europos Komisijos narius skiria valstybių vadovai, konsultuodamiesi su būsimuoju EK pirmininku. Dvi valstybės, kurios apsisprendė paskutinės, svarstė tik moterų kandidatūras, pranešė pareigūnai.

"Jose Manuelis Durao Barroso tikrai turėjo įtakos, renkant moteris Komisijos narėmis, ypač Nyderlanduose ir Danijoje", - sakė ES pareigūnas.

Europos Komisija, kuri siūlo ES teisės aktus ir kontroliuoja jų įgyvendinimą, buvo įsteigta 1957 metais. Nuo tada joje niekada nebuvo tiek daug moterų. Kadenciją baigiančio Romano Prodi (Romano Prodžio) komandoje iš 30 narių 7 buvo moterys.

Nė viena vyriausybė viešai neatskleidė, kad jautė spaudimą iš Jose Manuelis Durao Barroso dėl apsisprendimo.

Niekas iš didžiųjų ES šalių narių - Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Italijos - savo atstovais į EK narius nepasiūlė moterų. Ispanija taip pat pasirinko vyrą, dabartinį Komisijos narį Joaquiną Almunią (Choakiną Almuniją), atsakingą už ekonomiką ir valiutos reikalus, nepaisant ministro pirmininko Jose Luis Rodriguez Zapatero (Chosė Luiso Rodrigeso Sapatero) pasisakymo už lyčių lygybę.

Jose Manuelis Durao Barroso turi paskirstyti pareigas iki paskutinės rugpjūčio savaitės, o jo komanda pradės darbą lapkritį, kai ją patvirtins Europos Parlamentas.

Tarp nominuotų moterų yra aukštas pareigas užimančių politikių: Austrijos užsienio reikalų ministrė Benita Ferrero-Waldner (Benita Ferero-Valdner), Lenkijos komisarė Danuta Huebner (Danuta Hiubner), koordinavusi Varšuvos pasirengimą įstoti į ES, bei buvusi Lietuvos finansų ministrė Dalia Grybauskaitė.

Europos Komisijoje kadenciją tęs švedė Margot Wallstrom (Margo Valstriom), atsakinga už aplinkos apsaugą, taip pat liuksemburgietė Vivianne Reding (Vivijana Reding), atsakinga už kultūrą ir mokslą. Latvijai atstovaus Ingrida Ūdrė.

ES diplomatai sako, kad Komisijos narės moterys gali užimti įvairias pareigas. Jos gali būti atsakingos už žemės ūkį, kuriam skiriama 40 proc. ES biudžeto, transportą, prekybą, humanitarinę pagalbą bei plėtrą.

Tačiau dėl konkurencijos mažai tikėtina, kad jos bus paskirtos į svarbias ekonomikos, vidaus rinkos ar valiutos reikalų pareigas. Diplomatų teigimu, šias pareigas numatoma skirti didesniųjų šalių vyriškos lyties Komisijos nariams.