Pirmiausiai vertiname akimis

Baltieji ir raudonieji vynai pamažu išstumia stiprų alkoholį. Dabar ant dažno vaišių stalo pamatysi butelius vyno. Tik ar visi mokame teisingai jį patiekti ir pavaišinti?

Anot T.B.Kolado, vyną įvertiname pirmiausia akimis, o tik po to uostome ir ragaujame. Tad iš pradžių pastebime vyno spalvą, kuri pasako apie jo amžių. Pavyzdžiui, kuo šviesesnis baltas vynas, tuo jis jaunesnis. Ir atvirkščiai. Svarbu ir vyno skaidrumas. Matinis, drumstas vynas dažniausiai būna kartoko skonio (nuosėdų gali susidaryti tik subrandintuose vynuose).

Verta atsiminti ir tai, kad tikras šampanas neputoja kaip alus. Priešingai - šampano taurėje burbuliukai kyla ilgai ir tolygiai. Subrandinti baltieji vynai žėri lyg auksas, o raudonieji - sodrios tamsios spalvos (gali būti net rudai raudonas). Senstant raudonajam vynui, jo spalva blunka, šviesėja.

Kuo kvepia “Cabernet Sauvignon”

Išlavintos uoslės vyno žinovai gali pasakyti 70 proc. tiesos apie patiektą taurėje vyną. Yra trys stambios vynų aromatų grupės. Pirmoji aromatų grupė priklauso nuo vynuogių rūšies, antroji atsiranda fermentacijos metu, o trečioji - vyną brandinant statinėse (kokoso, vanilės ir pan. kvapai) ar buteliuose. Pavyzdžiui, populiarusis “Cabernet Sauvignon” kvepia žalia paprika, serbentais, riešutais ir šokoladu. Gali kvepėti ir skrudinta duona (šį kvapą įgauna ąžuolo statinėse brandintas “Cabernet Sauvignon”), tačiau šiuos kvapus atskirti gali tik tikri vynų žinovai.

Ragaudami vyną pajuntame jo sūrumą, rūgštumą, kartumą ir saldumą. Verta įsidėmėti, kad pats liežuvio priekis jaučia saldumą, tolesnis liežuvio pakraštys jaučia sūrumą, dar tolesnis - rūgštumą, o liežuvio pabaiga reaguoja į kartumą. Kai ragaujame rūgštų vyną, jaučiame, tarsi kas sutrauktų žandikaulius - tai arčiau liežuvio galo esantys jo pakraštyje skonio receptoriai signalizuoja apie rūgštumą.

Jei, pavyzdžiui, baltą vyną laikysime žemesnėje, nei nurodyta etiketėje, temperatūroje, šaltis užgoš visus jo aromatus. “Tai panašu į šaldytą žuvį, kuri šaltyje netenka specifinio savo kvapo, - aiškino T.B.Kolado. Jis pažymėjo - kuo daugiau šildysime vyną, tuo labiau jausis alkoholio kvapas.

Optimali vyno laikymo temperatūra: šampano, putojančio vyno, balto saldaus vyno - 6-9 laipsniai, rausvo ir daugumos baltųjų sausų vynų - 8-11 laipsnių, vaisių skonio jaunų raudonų vynų - 12-15 laipsnių, sodrių raudonųjų vynų - 16-17 laipsnių.

Per šaltus vyno butelius galima atšildyti karšto vandens vonelėje, o per šiltus - inde su ledu (šaldytuve vės ilgiau).

Vaišiname vynu

Nors tarptautinių žodžių žodyne nėra žodžio someljė, tačiau būtent taip barmenai vadina žmogų, paduodantį vyną. Anot T.B.Kolado, someljė patyrimas pravers ir namuose, prie vaišių stalo.

Pirmiausia, vyno butelį reikia atnešti pagarbiai - jokiu būdu ne nusistvėrus už jo kakliuko, o kaip kūdikį, padėjus ant sulenktos per alkūnę rankos. Tuomet parodome svečiams etiketę, galime pasakyti vyno pavadinimą, vynuogių derliaus metus. Po to butelį pastatome ant vaišių stalo kampo, padėję servetėlę ir lėkštutę kamščiui bei kamščiatraukiui su peiliuku. Peiliuku perrėžiame kamščio kapsulę žemutinėje kakliuko dalyje (toje vietoje sukame peiliuką apie butelio kaklelį, o ne atvirkščiai). Tokiu būdu atidaryta kapsulė neturės įtakos vyno skoniui, nes tekės iš butelio, neliesdamas kapsulės kraštų.

Tyliai (tai būtina) ištraukiame kamštį ir padedame į lėkštutę, o servetėle apvalome butelio kaklelio kraštus, nes kamštis gali palikti trupinių. Tuomet pilame vyną į taures. Turėtume stovėti ir pilti į taurę svečiui iš dešinės. Pirmiausiai vaišiname ponias, o po to - ponus.

Jaunus baltąjį ir raudonąjį vynus pilame iš maždaug 20 cm aukščio - tuomet į vyną dar pateks oro ir jis putos. Jei pilsime subrandintą raudonąjį vyną, taurę paimkime už kojelės, palenkime jį įstrižai ir atsargiai pilkime iš beveik horizontaliai laikomo butelio ant taurės sienelės.

Rekomenduojama pilti vieną trečdalį taurės (baltojo vyno reiktų pilti mažiau, kad jis nespėtų sušilti). Nereikia laukti, kol visi svečiai išgers vyną - galima taures papildyti.

Svarbi pastaba - vynus namuose laikykime gulsčiai.