Daugelis pasakytų: pavargusi, atsišerpetojusi ar sena. Dar kitas pasakytų: „Mano oda veido centre gana riebi, bet dabar burnos pakraščiuose atsirado sausos dėmės“. Tai – puikus odos tipo ir odos būklės sankirtos pavyzdys. Ne visuomet galima skirstyti tik pagal odos tipus. Pavyzdžiui, yra nemažai žmonių, kurių gana riebi oda kartais stipriai išsausėja, t.y. joje susikaupia per daug riebalų, bet nepakanka vandens.

Ir atvirkščiai, sausos odos savininkams poodiniame sluoksnyje kaupiasi riebalai, oda atrodo nelygi. Taip atsitinka, ko gero, dėl to, jog jie savo sausą odą tepa pernelyg riebiais kremais, kurie tokią reakciją ir sukelia. Todėl privalu žinoti, ko reikia jūsų odai, kad jos būklė nepablogėtų.

Pagal odos tipus dauguma žmonių renkasi, o kosmetikos parduotuvės parduoda odos priežiūros gaminius. Bet ar savo odos tipo žinojimas yra pakankamai tikslus? Kaip odos priežiūros gairė – gal. Bet jis negali nusakyti, kaip būtent jums reiktų rūpintis savo oda. Oda keičiasi kiekvieną sezoną, keletą kartų per mėnesį, o kartais netgi diena iš dienos. Jeigu nekreipsime dėmesio į šiuos pasikeitimus, galų gale iš tikrųjų susidursime su vienokia ar kitokia problema.

Kaip pavyzdį paimkime žmones, kurių oda, ryte atrodanti normaliai, per dieną susiriebaluoja. Jie paprastai mano, kad tiesiog toks jų odos tipas – riebi. Bet ar tikrai? Gali būti, kad tai jų odos atsakas į naudojamas netinkamas veido priežiūros priemones. Taip žmonės patys susikuria tokį odos tipą, kokį jie įsivaizduoja esant, o ne koks yra iš tikrųjų.

Jei jūsų oda normali, veido centras dienos pabaigoje truputį spindės. Bet jei jūs manysite, kad jūsų oda riebi ir ją atitinkamai prižiūrėsite, greičiausiai nuvalysite jos apsauginį sluoksnį (nuo per dažno valymo). Dėl to oda pati bandys atstatyti savo balansą, gamindama dar daugiau riebalų. Ir tuomet jūsų oda iš tikrųjų taps riebi.

Taip pat galimas daiktas, kad oda taps nelygi, spuoguota, nes užsidarys poros, o riebalai, kuriuos gamins jūsų oda, negalės išeiti į paviršių. Tuomet jie liks poodiniame sluoksnyje, dėl ko giliai po oda ims kilti spuogeliai, kuriuos išvalyti ir panaikinti – velniškas darbas.

Viskas gali baigtis ir tuo, kad oda stipriai išsausės. Dehidratacija pasireikš spindinčiomis plonomis sidabrinėmis juostelėmis, dėl kurių, kad ir kaip liūdna, jūsų veidas atrodys tarsi padengtas švytinčiu riebalų sluoksniu. Dėl to jums norėsis odą valyti dar dažniau. Kitaip tariant – amžinas užburtas ratas.

Tas pats ir su sausa oda. Jei manote, kad jūsų oda sausa, nes yra veido sričių, kuriose ji linkusi sluoksniuotis, ims pagunda teptis riebesnį kremą, kad ją sudrėkintumėte. Bet jei iš tikrųjų jūsų oda nėra sausa, kremui nebus, kur susigerti. Jis arba paprasčiausiai išsisklaidys ir bus tuščiai išnaudotas, arba, jei kremas turi puikių susigeriančiųjų savybių, jis susigers į odą. Problema ta, kad jis vis tiek nebus įsisavintas. Taigi ir vėl – jus išmėtys giluminiais spuogais.

Tai kaip gi nustatyti, ar jūsų oda yra išsibalansavusi? Viena nuoroda – kai kyla dvi visiškai skirtingos odos problemos. Pavyzdžiui, nosis spindi, bet kartu ir šerpetojasi. Taip sutrikimai ir išsiduoda. Gal pastebėjote riebalus ten, kur oda ypač sausa? Tai irgi pavojaus signalas. Taigi, pasitikrinkite, koks jūsų odos tipas. Galbūt šie patarimai padės jums tinkamiau prižiūrėti savo odą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją