Pasiūlė močiutė

J.Grušo vidurinės mokyklos moksleivė Kristina Žėkaitė šiuo metu turguje prekiauja vyšniomis, kurias prisiskina iš savo močiutės sodo.

“Mano močiutė anksčiau prekiavo turguje, o prieš porą metų pardavinėti jos sode užaugusius vaisius pasiūlė ir man. Pirmais metais pardavinėjau tik obuolius, vyšniomis prekiauti pradėjau vėliau”, - sakė septintokė. Šią vasarą Kristina taip pat planuoja pardavinėti obuolius, vos tik pasibaigs vyšnių sezonas.

Dvylikametė prekiauja kas antrą dieną: vieną dieną močiutės sode Domeikavoje ji prisirenka uogų, o kitą - pardavinėja. Darbą K.Žėkaitė pradeda apie 6-7 valandą ryto, o baigia tik tada, kai išparduoda visas uogas. Anksčiausiai tai padaryti jai yra pavykę 9 valandą. Kasdien mergaitė parduoda apie 3 - 4 kibirus vaisių, taigi iš viso 21 - 32 litrus uogų per keletą valandų.

Darbas lyg žaidimas

“Dirbti turguje man visai patinka, tačiau kartais pasidaro nuobodu, taip pat pavargstu. Stengiuosi bendrauti su žmonėmis, pasakoju jiems apie uogas. Džiaugiuosi tuo, kad kiti turgaus prekeiviai į mane, tokią jauną, nežiūri kreivai, nėra jokios konkurencijos. Taip pat man nėra atsitikę jokių nelaimių, niekas nesityčiojo, apvogta taip pat nebuvau, - pasakojo mergaitė. - Dirbdama jaučiuosi kaip vaikystėje, kai su draugais žaisdavom “parduotuves”, tik čia viskas tikra”.

Dvylikametė taip pat yra vaikų estrados studijos DND dainininkė, taigi po darbo turguje jai dažnai tenka skubėti į repeticijas. Nepaisant to, Kristina sakosi viską suspėjanti. Ji džiaugiasi, kad dėl tokio darbo neteko patirti patyčių nei iš klasės, nei iš grupės draugų. “Su vaikais iš grupės esame labai geri draugai, jie mane labai palaiko. Kartą vieno iš vaikų mama vyšnių pirkti atvažiavo specialiai pas mane”, - sakė mergaitė.

Septintokė per dieną užsidirba apie 40 - 60 litų, nemažai jų išleidžia smulkioms išlaidoms, tačiau dabar pradėjo taupyti. Ji jau rengiasi naujiems mokslo metams - už savo užsidirbtus pinigus norėtų įsigyti ir mokyklinių reikmenų, ir knygų.

Nuo šešerių metų

Kaišiadorių rajone, Dovainonių kaime, gyvenanti trylikametė Dalytė Zujavičiūtė prekiauja bulvėmis Žaliakalnio turgavietėje. Čia dirba ir jos tėvai. Dovainonių pagrindinės mokyklos septintokė turguje dirba nuo šešerių metų. Iš pradžių ji tik padėdavo tėvams, o būdama dešimties metų pradėjo prekiauti viena.

Dažniausiai savaitgaliais dirbanti paauglė mėgsta savo darbą ir džiaugiasi, kad “bendradarbių” bei pirkėjų ji yra sutinkama labai draugiškai. “Netgi pastebėjau, kad kai kurie žmonės mieliau perka ne iš vyresniųjų, bet iš manęs”, - sakė nuolat besišypsanti jaunoji pardavėja.

“Nesu išgirdusi nė vienos nemalonios replikos dėl to, kad aš prekiauju turguje. Jei tokių pasigirstų, aš tikrai į jas nekreipčiau dėmesio”, - teigia Dalytė.

Ji per dieną prekiaudama bulvėmis uždirba apie 80 litų, kuriuos išleidžia savo malonumui.

Jolanta Zujavičienė, trylikametės mama, džiaugiasi dukters užsiėmimu. “Būna, kad kartais ji parduoda daugiau negu aš. Smagu, kad dukra netinginiauja, padeda ir namie, kasant bulves”, - didžiavosi savo dukterimi J.Zujavičienė.

Samdoma darbininkė

Kauno L.Karsavino vidurinėje mokykloje besimokanti Agnė Juškevičiūtė turguje prekiauja kasdien, išskyrus pirmadienius. Greitai švęsianti tryliktąjį gimtadienį paauglė yra samdoma vienos turgaus prekeivės, kuri jai tiekia prekes. Agnė prekiauja įvairiausiais vaisiais ir daržovėmis.

“Tėvams pasakiau, kad norėčiau padirbėti, jiems šis noras patiko. Tuomet pradėjau prekiauti turguje. Iš pradžių maisto produktus gaudavau iš savo tetos, tačiau dabar prekes man tiekia kitas žmogus”, - savo darbo pradžią prisiminė Agnė. Ji dirbti pradėjo tik šią vasarą.

Per savaitę mergina užsidirba apie 100 litų. Jos darbo užmokestis yra 6 procentai nuo sumos, gautos už parduotas prekes.

“Jokių nemalonumų dirbant patirti neteko. Vienintelis blogas dalykas - darbo laikas prailgsta, tačiau juk tai yra darbas, o ne šventė”, - sakė septintokė. Ji sakėsi nepastebėjusi, kad žmonės mieliau pirktų maisto prekes iš jos, o ne iš jos kolegų vien dėl jauno amžiaus.

“Darbo niekur kitur neieškojau, nes nesitikėjau gauti”, - sakė A. Juškevičiūtė.

Ją įdarbinusi ūkininkė ir turgaus prekeivė Danutė džiaugiasi gera jaunąja darbininke. “Aš labai puikiai suprantu dirbančius vaikus, nes pati nuo dvylikos metų vasaromis prekiavau turguje. Šiuo metu Agnė yra vienintelė pas mane dirbanti moksleivė, tai tikrai yra labai gerai. Šaunu, kad vaikas užsidirba savo pinigų, pajaučia darbo vertę”, - sakė Danutė.

Pirkėjai labiau pasitiki

Dvylikametė Monika Steponavičiūtė turguje pardavinėja gėles, skintas močiutės darželyje. “Dirbti sugalvojau pati, pradėjau praėjusią vasarą. Dabar dirbu kartą ar du per savaitę, užsidirbu apie 5 litus per dieną”, - sakė “Purienų” vidurinės mokyklos šeštokė. - “Man smagu tai, kad draugai ne tik nesišaipo iš mano darbo, bet dar ir siūlo savo pagalbą”.

Turgaus prekeivė Diana tokius jaunuosius prekeivius vertina tik teigiamai. “Manau, labai gerai, kad vaikai netinginiauja, dirba. Tik taip jie gali sužinoti tikrąją pinigų vertę”, - sakė moteris.

Dauguma turguje vaikštinėjusių žmonių taip pat palaiko dirbančius vaikus.

“Gerai, kad vaikai netinginiauja, dirba, tačiau man jų ir gaila. Juk jie neturi normalios vaikystės, tik “parduotas vasaras”. Aišku, gerai, kad tie vaikai kažką veikia, gatvėm nelaksto, tačiau jiems reikia ir atostogų. Man iš vaikų pirkti smagiau. Jie atrodo nuoširdesni, aš jais labiau pasitikiu”, - sakė pensininkė Filomena.