Vokietijos įtakingas dienraštis "Die Zeit" trečiadienį paskelbė keliolikos Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos, Rusijos, Ukrainos ir Lietuvos žinomų akademinės bendruomenės atstovų laišką, kuriame Baltarusijos valdžia raginama "nutraukti biurokratinį persekiojimą, manipuliavimą nekonstruktyviomis taisyklėmis ir grasinimus EHU vadovybei, kurie kenkia universiteto veiklai, ir dar baisiau, jo egzistavimui".

"Mes raginame jus paremti EHU kaip nepakeičiamą mechanizmą tiesiant ir stiprinant tiltus tarp Baltarusijos ir Europos", - rašoma akademinės bendruomenės laiške. Tarp jį pasirašiusiųjų yra buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras, europarlamentaras Bronislawas Geremekas, buvęs ESBO misijos Minske vadovas ambasadorius Hansas-Georgas Wieckas (Vikas), Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Raimundas Lopata.

Akademinės bendruomenės atstovai taip pat ragina savo šalių vyriausybes "imtis atitinkamų priemonių, įtikinant Baltarusijos lyderius ir pareigūnus leisti EHU ir jos rektoriui akademikui Anatolijui Michailovui garbingai ir nevaržomai tęsti darbą".

"Mes raginame mūsų vyriausybes pripažinti ir sureaguoti į EHU patiriamas tendencijas kaip į simptomą, jog Baltarusijos aukštasis mokslas neteisingai juda subordinavimo link, o tai negali atitikti nei Baltarusijos, nei jos kaimynų interesų", - rašo Europos universitetų ir kitų aukštojo mokslo įstaigų atstovai.

Praėjusiame dešimtmetyje įkurtas privatus EHU išsilaiko iš užsienio rėmėjų aukų ir mokesčio už studijas. Dėl geros mokymo kokybės jis pelnė pripažinimą ir palaiko akademinius ryšius su Europos, Rusijos, Šiaurės Amerikos mokslo įstaigomis. EHU laikomas progresyviausiai mąstančių mokslininkų, žurnalistų, politologų, valstybės tarnautojų "kalve".

Pastaruoju metu Baltarusijos valdžia ne kartą kliudė universiteto veiklą - vilkina valstybės licencijos išdavimą, kliudo pasiekti finansinėms aukoms iš užsienio, studentų mainams su užsieniu.

EHU rektorius A.Michailovas nuolat patiria Baltarusijos švietimo ministerijos spaudimą atsistatydinti, o Baltarusijos prezidento administracija pranešė, jog nuo rugpjūčio 5 nutraukia jai priklausančio pastato nuomą. EHU šį pastatą nuomojo pastaruosius 7 metus. Šis sprendimas, anot akademikų laiško, byloja, jog netekęs mokslo patalpų, EHU automatiškai neteks teisės mokyti studentus.

VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius R.Lopata BNS sakė, kad nuo rugsėjo institute studijas pradeda penki EHU politologijos studentai.

"Visgi būtina išspręsti kitų tūkstančių EHU studentų problemą. Baltarusijos kaimynės - Europos Sąjungos narės, ir pirmiausia, Lietuva pasiruošusi priimti juos tęsti studijas", - pabrėžė R.Lopata.

Jo teigimu, užsitikrinus tarptautinės bendruomenės finansavimą, EHU studentus pagal jų specialybes galėtų priimti ir kitos Lietuvos aukštojo mokslo įstaigos.