Prieš keletą dienų tarp stojančiųjų į universitetus pirmavo medicina Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU). Pirmu numeriu pageidavimų sąraše ją buvo nurodęs 581 stojantysis. Ketvirtą vietą tarp populiariausių specialybių užėmė medicina Vilniaus universitete, sudominusi 432 jaunuolius. Šeštoje vietoje - odontologija LSMU.

Pranas Žiliukas
„Vien į dvi medicinos programas jau yra iki 1000 pageidaujančių. Daugelis galvoja, kad ateityje uždarbiai augs, bus galima važiuoti į užsienį. Bet, kita vertus, konkurencija ten baisi – tie, kurie už valstybinius egzaminus turi per 90 balų, turi šansų, kitaip jau nieko“, - sakė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) prezidentas Pranas Žiliukas.

Pasak P. Žiliuko, tokiu mastu kaip šįmet medicina dar niekada nepirmavo.

Eksportuoti talentus – nuostolinga

„Jei žiūrėtume iš darbo rinkos perspektyvų, medicinos srityje tikrai neatsirado jokios krizės, žmonių nepradėjo trūkti – mano manymu, jų pakankamai. Tikriausiai nulėmė kiti faktoriai – galbūt žmonės savo ateitį sieja su užsieniu. Mat medicinos srities specialistai visur pakankamai gerai apmokami“, - išaugusį medicinos studijų populiarumą aiškina personalo paieškos bendrovės „Strategic Staffing Solutions International“ vadovas Lietuvoje Andrius Francas.

Pasak A. Franco, Lietuvoje pakankamai geras specialistų paruošimas, o studijų kaina sąlyginai ne tokia aukšta kaip kitur.

A. Francas atkreipė dėmesį į LSMU įdirbį – čia pritraukiami studentai ir iš užsienio, jų kasmet daugėja. „Tai rodo, kad studijos patrauklios ir kokybiškos“, - sakė pašnekovas.

Personalo paieškos specialistas aiškina, kad po medicinos studijų darbą užsienyje galima gauti pakankamai greitai – Skandinavijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje medicinos specialistų trūksta.

Andrius Francas
„Bet aš nelabai tikiu, kad bus didelis išvykstančių į Vokietiją skaičius, nes čia reikalinga vokiečių kalba, be jos nieko nebus. Nors, kaip rodo kai kurie faktai, į Skandinaviją išvykę žmonės kalbas išmoksta pakankamai greitai“, - teigė A. Francas.

Pašnekovas didžiausia problema įvardija tai, kad niekas neseka, kur absolventai išvyksta. „Galbūt iš tikrųjų tos šalys, kurios juos prisivilioja, galėtų kažkaip kompensuoti Lietuvai. Nematau nieko blogo, kad mes gaminame talentus. Didesnė problema, kad tie talentai finansine prasme galbūt paskui nesugrįžta į Lietuvą“, - kalbėjo „Strategic Staffing Solutions International“ vadovas Lietuvoje.

A. Francas svarsto, kad galbūt Lietuvai nereikia ruošti tiek medicinos specialistų, nes nemažai jų neįsitvirtina Lietuvoje ir išvažiuoja svetur.