Tokia nuomonė paaugliams ir jaunuoliams padeda susidaryti įspūdį, kad "žolė" yra geri narkotikai.

Haliucinogenų grupei priskiriamos kanapės yra dažniausiai vartojamas narkotikas pasaulyje. Ne išimtis ir Lietuva. Kanapės yra narkotinė medžiaga, kontroliuojama pagal Jungtinių Tautų konvenciją. Lietuvos sveikatos apsaugos ministro įsakymu kanapės įtrauktos į pirmąjį sąrašą kontroliuojamų medžiagų, uždraustų naudoti medicinos praktikoje.

Narkotikų kontrolės departamento specialistai tvirtina, kad kanapių žala organizmui moksliniais tyrimais įrodyta neginčijamai. Vis daugiau sociologijos, medicinos ir psichologijos mokslinių tyrimų išvadų teigia, kad kanapės yra vienos pavojingiausių narkotinių medžiagų, nes organizmą jos žaloja laipsniškai.

Svarbiausia kanapių svaiginamoji medžiaga yra tetrahidrokanabinolis (THK). Be to, prieš 10-20 metų augintos kanapės labai skiriasi nuo naujų išvestų šių dienų kanapių rūšių, kuriose yra iki 20 proc. veikiosios medžiagos kanabinolio. Šalia šių medžiagų kanapės dar turi ir visas organizmą žudančiai veikiančias medžiagas kaip tabakas.

Pavojinga, kad visuomenė įvairiais būdais pratinama prie tolerancijos "lengviems" narkotikams, taip eskaluojant diskusijas dėl esą nekenksmingų kanapių legalizavimo.

"Negalima šito maišo atrišti. Kai atrišime, visos problemos išbyrės ir atgal jų nebesurinksime", - perspėja Narkotikų kontrolės departamento vyriausioji specialistė Ona Grimalauskienė. Anot jos, Lietuvai nėra ko lygintis su narkomanų užplūsta Olandija, kuri prieš porą dešimtmečių nusprendė leisti vartoti kanapes specialiose kavinėse, tokiu būdu siekdama sumažinti agresyvesnių narkotikų žalą.

O. Grimalauskienės teigimu, olandai dabar ir patys šiuo savo žingsniu nepatenkinti. Kitos šalys jiems reiškia daug pretenzijų, tačiau sugrįžti atgal nebeįmanoma taip pat, kaip būtų neįmanoma uždrausti rūkyti tabaką, nes gamintojams ši produkcija neša didelius pelnus. Kita vertus, Olandija skiria labai daug lėšų narkomanų sveikatos tyrimams ir tokių kavinių kontrolei, ko Lietuva sau leisti tikrai negalėtų. Narkotikų iš Olandijos kavinių negalima išsinešti, yra griežtai nustatyta, kiek gramų kanapių jose gali nusipirkti vienas žmogus.

Auga populiarumas tarp jaunimo

Kanapių preparatai labiausiai paplitę tarp moksleivių ir per ketverius metus jų vartojimas Lietuvoje išaugo net 3 kartus. Tai parodė Europos tyrimas apie alkoholio, tabako ir narkotikų vartojimą tarp 15-16 metų moksleivių. Į klausimą, kur lengviausia nusipirkti kanapių, net 22 proc. moksleivių atsakė, kad lengviausia jų įsigyti diskotekoje, bare, po to - gatvėje, parke, prekiautojo namuose.

Duomenų analizė parodė, kad 5,6 proc. moksleivių kanapes vartojo per paskutines 30 dienų net 20 kartų. Tai reikštų, kad vaikai vartojo "žolę" dažniau negu kas antrą dieną.

Net medikai dezinformuoja

Atkreipti visuomenės dėmesį į pavojingai augančią toleranciją kanapėms Narkotikų kontrolės departamentą paskatino neseniai pasirodęs "Klaipėdos" dienraščio straipsnis "Kvaišalų vartojimas tapo neatsiejama linksmybių dalimi".

Žurnalistės kalbintas Klaipėdos priklausomybės ligų centro vyriausiasis gydytojas Aleksandras Slatvickis pareiškė nematąs prasmės bauginti jaunimą pasenusiais metodais apie kanapių žalą, kadangi "jauniems žmonėms juokingai skamba aiškinimai, kad nuo marihuanos pereinama prie stipresnių narkotikų". Gydytojo požiūriu, visuomenė jau turėjo susitaikyti su faktu, jog šios kartos jaunimas nebesitenkina svaigindamasis alkoholiu ir tabaku.

"Mums net liežuvis neapsiverčia kartoti tokius paviršutiniškus gydytojo žodžius, kad kanapės yra gamtos kūrinys, kad gamtos išauginta kanapė organizmui kenkia ne daugiau nei paprasta cigaretė", - pabrėžia O. Grimalauskienė.

"Viskas prasidėjo nuo "žolės" - taip kalba beveik kiekvienas narkomanas, prisimindamas savo ligos pradžią. Todėl, anot O. Grimalauskienės, jaunų žmonių atžvilgiu būtų labai neteisinga pasilikti prie to klaidinančio teiginio apie kanapes kaip nepavojingą narkotiką.

Specialistų teigimu, rūkantieji kanapių preparatus ilgainiui tampa pasyvūs, dažniau serga plaučių, smegenų ligomis, tiesiog kvailėja.

Iš kanapių - pagrindiniai preparatai

Iš kanapių gaminami trys svarbiausi preparatai: marihuana, hašišas (kanapių derva) ir kanapių ekstraktas.

Labiausiai paplitęs kanapių preparatas yra marihuana. Tai džiovintos viršutinės augalo dalys, kurios primena sausą žolę ir todėl vadinamos "žole". "Žolės" stiprumas priklauso nuo veikliosios medžiagos - tetrahidrokanabinolio (THK). Marihuana rūkoma suktomis cigaretėmis. Hašišas, arba kanapių derva, gaunama iš viršutinių kanapės augalo dalių. Supresuota į gumulėlius, ji maišoma ir rūkoma su tabaku. Hašišo aliejus, arba kanapių ekstraktas, gaunamas iš augalo naudojant tirpiklius. Aliejus lašinamas ant tabako ir rūkomas, įmaišomas į gėrimus, bandeles.

Kanapių preparatų veiklioji medžiaga THK išskirtinai gerai tirpsta riebaluose. Kraujas ją išnešioja į organus, turinčius daug riebalų. Rūkant svaiginančioji veiklioji medžiaga patenka į plaučius ir per gerai prisotintą deguonimi arterinį kraują keliauja į smegenis ir veikia visas smegenų funkcijas. Taip pat THK patenka į kitus daug riebalinio audinio turinčius organus: kiaušides, sėklides, antinksčius bei veikia kitus organus. Kraujyje THK išsilaiko apie 8 valandas, vėliau ištirpsta riebaluose. Suskaldytas į dar aktyvesnes medžiagas, organizme jis išsilaiko labai ilgai - net iki 30 dienų, kol kepenų metabolizuojamas į vandenyje tirpias medžiagas ir išskiriamas iš organizmo.

Po kanapių rūkymo apsvaigimas išsilaiko tik keletą valandų, tačiau susikaupęs riebaliniuose audiniuose THK iki pat suskilimo veikia smegenų funkcijas ir lėtina psichikos procesus.

Anot specialistų, kanapių poveikis kiekvieną kartą gali būti labai skirtingas. Ypač stiprus ir netikėtas efektas būna kanapes vartojant su alkoholiu. Rūkantieji kanapes jaučia apsvaigimą, palaimą, ramybę. Sustiprėja savęs vertinimas, nusilpsta gebėjimas realiai vertinti situaciją ir kontroliuoti savo elgesį. Dažnai juokiamasi be priežasties, plepama. Stipriau apsvaigus gali prasidėti haliucinacijos. Po rūkymo narkomanai būna mieguisti ir užsisklendę.

Pasak O. Grimalauskienės, taip pat yra daugybė duomenų apie kanapių vartojimo sukeltus psichikos sutrikimus. Pripažinta, kad kanapių vartojimas labiausia kenkia pažinimo ir mokymosi procesui, t.y. trumpalaikei atminčiai. Procesas progresuoja, blogėja psichomotorinės funkcijos. Šis poveikis svarbus ne tik socialiniu, bet ir medicininiu požiūriu: sulėtėjusi vairuotojų, lakūnų reakcija kelia pavojų aplinkai. JAV nustatyta, kad studentai, kurie rūko kanapes, mokosi daug prasčiau už tuos, kurie nerūko. Rūkantieji tampa mažiau organizuoti, be iniciatyvos.

"Kada prisirūkai "žolės", labai sunku mąstyti. Eini pas draugą į svečius ir užmiršti jo vardą - kaip jį vadina, velniai griebtų?" - gydytojams pasakojo ilgą laiką paauglystėje kanapes rūkęs jaunuolis. Tuokart jam vis tiek atrodė, kad kanapių rūkymas yra palaima, ir nerūkančiuosius jis laikė kvailiais.

Taip pat įrodyta, kad, vartojant kanapes, nusilpsta smegenų funkcijos. Nuolatinis kanapių vartojimas sukelia apatiją, siaurina interesų ratą, skatina liguistas fantazijas, vaikišką mąstymą, slopina norą tobulėti, trikdo gyvenimo ritmą. Be to, kanapės išprovokuoja psichikos sutrikimus. Švedijoje ir Naujojoje Zelandijoje atliktais moksliniais tyrimais nustatyta, kad kanapių vartojimas jaunystėje didina riziką susirgti šizofrenija vėlesniame amžiuje. Kas dešimtas kanapes rūkęs žmogus būtinai turi psichikos sutrikimų ateityje.

Lietuvoje "žolė" - viena pigiausių

Jungtinių Tautų Organizacijos duomenimis, 2001 m. Lietuvoje kanapių žolė buvo bene pigiausia, palyginti su kitomis Europos šalimis. Vieno gramo kanapių "gatvės kaina" siekė vos 1,8 JAV dolerio. Pigesnės negu Lietuvoje kanapės buvo tik Bulgarijoje ir Ukrainoje.

Dalis žaliavos Lietuvoje vartojamiems kanapių preparatams užauginama čia pat, tačiau daugiausia kanapių atgabenama iš Olandijos ir Vidurinės Azijos šalių.

Policijos departamento statistika rodo, kad nelegali kanapių apyvarta Lietuvoje kasmet didėja. Pernai kai kurių kanapių preparatų konfiskuota dešimtimis kartų daugiau negu 2002 m. 2003 m. pareigūnai marihuanos gabentojus ir pardavėjus sulaikė net 117 kartų, o šių narkotikų iš viso konfiskuota 29,9 kg (2002 m. - 5,3 kg). Per 10 sulaikymo atvejų pernai aptikta 262,6 kg hašišo (2002 m.- 0,57 kg), o kanapių žaliavos - net 600 kg per du kartus.

Naujausiame Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regioninio biuro žinyne "10 sveikatos klausimų apie +10 naujų Europos Sąjungos narių" konstatuojama, kad kanapes bent kartą yra išbandę net 12 proc. 15-16 metų Lietuvos moksleivių. Tai kol kas nėra didžiausi skaičiai tarp naujųjų ES šalių narių. Šiuo požiūriu Lietuvą lenkia Estija (13 proc.), Čekija (23 proc.), Slovėnija ir Lenkija (po 25 proc.).

Specialistai susirūpinę Lietuva

Tačiau Europos narkotikų ir narkomanijos monitoringo centro direktorius Žoržas yra pareiškęs susirūpinimą, kad Estijoje ir Lietuvoje heroino vartojimas apskritai yra dvigubai didesnis negu vidutiniškai Europos Sąjungos šalyse.

25-50 procentų kriminalinių nusikaltėlių yra narkotikų, dažniausiai - kanapių -vartotojai. Dažniausiai kanapių vartotojų nusikaltimai yra vagystės, kelių eismo taisyklių pažeidimai, tarp jų ir autoavarijos su tragiškais padariniais.

B.Cantat ir M.Trintignant tragedijos dalis - kanapės

Kiek daugiau negu po savaitės sukaks metai nuo Vilniuje įvykusios Prancūzijos žvaigždžių tragedijos, apie kurią praėjusios liepos pabaigoje rašė visos Europos spauda. Šioje istorijoje taip pat nemažai kalbėta apie kanapes.

Naktį į liepos 27-ąją Vilniaus senamiesčio viešbutyje "Domina Plaza" Prancūzijos dainininkas Betrandas Cantat (Bertranas Kanta) mirtinai sumušė savo artimą draugę 41 metų aktorę Marie Trintignant (Mari Trentinjan).

Kultine laikytos prancūzų roko grupės "Noir Desir" vokalistą B. Cantat Vilniaus apygardos teismas už tyčinę žmogžudystę nuteisė kalėti 8 metus. Į teismo klausimą, ar Mari arba jis pats vartojo narkotikus, B. Cantat atsakė kategorišku "ne", iš karto pridurdamas, kad buvo rūkomos kanapės. Tragedijos išvakarėse taip pat buvo geriamas ir alkoholis.

Šiuo metu B. Cantat Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime laukia leidimo išvykti atlikti bausmės į Prancūziją ir atsisako bendrauti tiek su Lietuvos, tiek su Prancūzijos žurnalistais.