"Problema yra ta, kad ŠMM pasiūlė nustatyti valstybės finansuojamų medicinos rezidentūros ir odontologijos rezidentūros vietų skaičių mažesnį, negu jis buvo suderintas šių metų pradžioje su mokslo įstaigomis", - po Vyriausybės posėdžio priimtą sprendimą kritikavo sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.

"Šiandien yra tikrai problematiška situacija ir manau, kad prie šito sprendimo tikrai teks grįžti. Aš manau, kad mes diskutuosime ir su ŠMM, tikiuosi, kad bus grįžta ir Vyriausybėje prie šito klausimo, kad šis sprendimas, kuris šiandien yra priimtas, manau, jis turės būti keičiamas (...). Teisėti lūkesčiai studentų turėtų būti įgyvendinti, juo labiau, kad priėmimas į rezidentūrą jau yra įvykęs", - dėstė R.Šukys.

Anksčiau buvo numatyta, kad valstybė finansuos ne 302, o 431 rezidentūros pirmakursių vietas.

Tačiau ŠMM teigia, kad dabartinės finansines galimybės leidžia valstybei finansuoti 70 proc. visų numatytų rezidentų vietų - tiek esą leidžia finansuoti 2012 metams turimos valstybės biudžeto lėšos rezidentų stipendijoms bei studijų išlaidoms pagal atitinkamų studijų krypčių normines kainas.

Pasak R.Šukio, norint finansuoti visų 431 rezidentūros studijas, reikėtų papildomai rasti 10 mln. litų.

Sveikatos apsaugos ministras aiškina, kad lėšų trūkumas atsirado padidinus rezidentų ruošimo įkainius.

"Mes aptarėme su švietimo ir mokslo ministru dar galimybę derėtis su mokslo įstaigomis, su universitetais, kad šiais metais rezidentų parengimo įkainis būtų išlaikytas toks, koks jis buvo pernai. Kadangi lėšų pritrūko ir ŠMM pasiūlė būdą būtent mažinti priimamų rezidentų skaičių dėl to, kad šių metų pradžioje pati ŠMM patvirtino naujus įkainius už rezidentų parengimą - realiai jie dvigubai išaugo lyginant su iki šiol galiojusiais", - sakė ministras.

Jis išreiškė viltį, kad universitetai "į problemą pažiūrės geranoriškai".