Antradienį D. Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo kreipėsi į Teisėjų tarybą dėl pritarimo N. Meilutį skirti ne tik Kauno apygardos teismo teisėju, bet ir pirmininku. Ar bus pritarta šalies vadovės pasirinkimui, Teisėjų taryba nuspręs penktadienį.

Tuo tarpu vienintelė N. Meilučio „konkurentė“ – 46 metų Jonavos teismo vadovė Jolanta Damulienė lieka savo pareigose, nes ji net nebus paskirta Kauno apygardos teismo teisėja.

Priimdama sprendimą N. Meilutį skirti Kauno teismo vadovu šalies vadovė rėmėsi Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos išvada, kurioje nurodyta, kad jis yra gerai įvertintas pagal visus atrankoje numatytus kriterijus, turi 6 metų teisėjo darbo stažą.

„Teisėjas pasižymi ryžtingumu, profesionalumu, aiškių bei konkrečių tikslų siekimu ir atkaklumu juos įgyvendinant, darbštumu, atidumu, profesinio tobulėjimo bei maksimalios darbo kokybės siekimu. Geri statistiniai bylų nagrinėjimo rodikliai, operatyvumas patvirtina, kad teisėjas atidžiai ruošiasi bylų nagrinėjimui, dirba profesionaliai ir atsakingai“, – išvadoje rašoma, kad N. Meilutis charakterizuojamas kaip aukštos profesinės kultūros teisininkas, reiklus sau ir kitiems, kartu korektiškas, gebantis rasti kompromisus ir konstruktyviai spręsti konfliktus.

Nerijus Meilutis
Be to, kaip teigiama išvadoje, N. Meilutis nuolat kelia profesinę kvalifikaciją, yra Lietuvos Respublikos teisėjų asociacijos narys, aktyviai dalyvauja jos veikloje.

Pretendentų į teisėjus atrankos komisija geriausiai buvo įvertinusi Jonavos teismo vadovę J. Damulienę, tačiau paaiškėjo, kad daugiausia balų ji gavo todėl, jog turi didžiausią darbo stažą.

Kauno apygardos teismo pirmininko vieta laisva nuo vasario, kai iš pareigų atsistatydino Albertas Milinis. Jis nusprendė pasitraukti po prezidentės pareikšto nepasitikėjimo – lankydamasi Kaune ji pareiškė, kad Kauno apygardos teismo vadovas nuo Prezidentūros buvo nuslėpęs faktą, kad dėl teisėjo Arvydo Stankaus veiksmų, kai galimai buvo klastojamos teismo nutartys, yra atliekamas tarnybinis patikrinimas.

A. Milinis Prezidentūrai įteikė ir atsistatydinimo iš teisėjų pareiškimą, jis taip pat bus svarstomas penktadienį Teisėjų taryboje.

Į Kauno apygardos teismą prezidentė taip pat nusprendė paskirti Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo teisėją Dmitrijų Korsakovą.