Tik atvykus į Pakistano sostinę Islamabadą, mus pasitiko pirmojo įkopimo į viršūnę K2 „Auksinio jubiliejaus” iškilmių organizatoriai. Dėmesys svečiams išties rytietiškas – mus tris lietuvius iš oro uosto vežė dviem mersedesais. Vėliau į priėmimą prabangioje rezidencijoje pakvietė Pakistano premjeras. Taip pat buvome pakviesti į Hunzos karalienės Rani Atiga Ghazanfar audenciją jos namuose Islamabade ir tarėmės dėl kelionės į Hunzą.

Pakistano televizija per vakaro žinių programą rodė pokalbį su V.Vitkausku. Visą laiką jautėme Lietuvos garbės konsulo M.Khano globą. Ekspedicijos dalyviams iš Lietuvos buvo rodoma ypatinga pagarba – Pakistano valstybės pareigūnai noriai bendravo, savo planais dalijosi kiti keliautojai bei Pakistano turizmo pramonės atstovai.

Tačiau ilgai ilsėtis ir mėgautis šeimininkų svetingumu laiko neturėjome – rengėme ir derinome kelionės į Baltistaną ir Hunzą programą, leidimus, dokumentus. Mums visą laiką padėjo ir ekspedicijos reikalais rūpinosi Lietuvos garbės konsulato patarėjas ponas Ashrafas.

Liepos 12 dieną pasiekėme mus labiausiai dominančio Pakistano regiono – Baltistano sostinę Skardu. Nuo Islamabado Karakorumo kalnų keliais keliavome beveik visą parą. Kelionė kupina įspūdžių – Pakistano vyriausybės atstovų bei K2 “Auksinio jubiliejaus” dalyvių spalvingas karavanas labai įdomus. Daugiau kaip 120 iš įvairių valstybių atvykusių ir skirtingoms kultūroms bei valstybėms atstovaujančių svečių per pusę Pakistano važiavo šešiais autobusais. Juose galėjai rasti ir Pakistane reziduojančių diplomatų, orių šios valstybės parlametarų, pirmųjų įkopėjų į aukščiausias Karakorumo viršūnes gimines. Mes važiavome autobuse Nr.1 – labiausiai gerbiamų svečių kompanijoje. Koloną lydėjo beveik 40 Pakistano karių ir policininkų, o kiekviename didesniame miestelyje ją sutikdavo labai svetingi vietiniai gyventojai.

Skardu didžiausią įspūdį paliko polo varžybos, į kurias buvo pakviesti visi iškilmių dalyviai, o į stadioną susirinko beveik visi miestelio gyventojai. Virš stadiono buvo pakeltos visų iškilmėse dalyvaujančių svečių valstybių vėliavos. Trispalvė plėvesavo garbingiausioje vietoje – pačiame viduryje, šalia Pakistano vėliavos. Žaidimas mus sužavėjo – buvo neįprasta žiūrėti, kaip raiteliai mikliai valdo žirgus ir tuo pačiu metu stengiasi įvaryti rutulį į vartus. Liepos 14 dieną pradėjome žygį per ledyną viršūnės K2 link.

Valdas Vitkauskas

Apie ekspediciją

Svarbiausias ekspedicijos tikslas sukaupti ir parvežti į Lietuvą informaciją apie šiame atokiame ir lietuvių nelankomame regione gyvenančias tautas, jų buitį, šių kraštų gamtą, istoriją. Keliautojai tikisi, kad į Lietuvą parvežta video, foto medžiaga bei autentiški įspūdžiai bus naudojami šalies mokyklose, sudomins mokslininkus, paskatins lietuvių turistus, o gal būt ir verslininkus, dažniau lankytis aukščiausių Žemės kalnynų sandūroje esančiame krašte.

Ekspedicijos metu tai pat norima patikrinti žymaus lietuvių keliautojo Antano Poškos, buvusio šiaurės Pakistane teiginius apie prie Baltijos jūros gyvenančių baltų ir Baltistane gyvenančios mažos balti tautelės galimus ryšius.

Ekspedicija Baltistanas 2004 dalyviai paminės ir pirmojo įkopimo į antrą aukščiausią ir sunkiai įveikiamą pasaulio viršunę K2 (8611 m) penkiasdešimtąsias metines. Lietuvos garbės konsulo Masudo M.Khano dėka lietuviai yra pakviesti į Pakistano vyriausybės rengiamas iškilmes. Vėliau keliautojai žada įveikti link K2 vedantį Baltoro ledyną ir pasiekti K2 papėdę, esant palankioms sąlygoms įkopti į Mustagh La perėją.

Ekspedicija Baltistanas 2004 yra pirmoji Lietuvos vardo tūkstantmečiui skirto kultūrinio mokslinio projekto “Himalajų kelias” dalis. Projektas 2004 – 2009 metais numato surengti kelias tiriamąsias lietuvių ekspedicijas į Himalajus ir gretimus Azijos regionus, susijusius su Lietuva istoriniais, kultūriniais bei kitais ryšiais, o taip pat reikšmingus Lietuvai pažintine prasme.

Projektą sumanytojai ir rengėjai yra fondas "Everestas" bei Vilniaus universiteto Orientalistikos centras, keliautojus globoja Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.