Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumas nuo 1969 m. organizuojamas JAV. Pastaraisiais metais jis pakaitomis vyksta Lietuvoje ir JAV. Šįmet kartu su simpoziumu rengiamas ir Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas.

Nerija Putinaitė
„Bendra simpoziumo idėja – suvienyti lietuvius, gyvenančius visose pasaulio šalyse, kraštuose, sukviesti į vieną vietą bendram Lietuvos labui ir drauge diskutuoti dėl mokslo, kūrybos reikalų“, - trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje aiškino švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė.

Simpoziumuose tradiciškai daug dėmesio skiriama klausimams apie Lietuvą, jos dabartį, siekiama, kad į vieną vietą susiburtų lietuviai mokslininkai.

„Šįmet simpoziumas pastatytas ant trijų dramblių – verslo, mokslo, kultūros, nes tai veikiausiai ir yra šių dienų pasaulį judinantys dalykai. Verslo, mokslo sąsaja, klausimas apie tai, kaip Lietuva su savo kultūra, savo savitumu gali išgyventi šiame pasaulyje, kokios yra Lietuvos perspektyvos. Pagrindinė tema skiriama Lietuvos ateičiai“, - kalbėjo viceministrė.

Pasak N. Putinaitės, simpoziume bus kalbama, kaip įvairiose pasaulio šalyse gyvenantys lietuviai gali prisidėti prie bendro Lietuvos kūrimo. Simpoziumas turėtų padėti ir nestandartiškai pažiūrėti į emigraciją bei tai, kaip lietuviai pasaulyje suvokia save.

Iššūkis – sujungti gyvenančius Lietuvoje ir svetur

Asta Skaisgirytė - Liauškienė
„Lietuvoje gyvena trys milijonai žmonių, užsienyje – per milijoną lietuvių kilmės asmenų. Tai reiškia, kad ketvirtadalis mūsų tautos gyvena diasporoje. Didysis iššūkis – kaip tas dvi tautos dalis - gyvenančius čia, Lietuvos valstybėje, ir gyvenančius užsienyje - sujungti“, - teigė užsienio reikalų viceministrė Asta Skaisgirytė-Liauškienė.

Kaip vienybės ženklą, liepos 6 – Valstybės dieną - 21 val. visi lietuviai įvairiuose pasaulio kraštuose kviečiami giedoti valstybės himną - „Tautišką giesmę“.

Pasak Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) valdybos pirmininkės Reginos Narušienės, P LB sudaro 41 krašto lietuvių bendruomenė.

Regina Narušienė
„Mes, kaip PLB, daugiau dėmesio kreipiame į kultūrą ir švietimą. (...) Ekonomiką vystyti mums sunkiau - verslininkai labiau mėgsta dirbti tiesiogiai su valdžia, nebūtinai per pačias bendruomenes. Bet mes juos pažįstame ir raginame juos čia atvažiuoti. Sakyčiau, tai naujas būdas kaip nors praplėsti Lietuvos viziją – užsienio lietuviai labai nori dalyvauti ateities kūrime. Tai mums labai svarbu ir to siekiame visada“, - apie kartu su mokslo ir kūrybos simpoziumu rengiamą ekonomikos forumą kalbėjo R. Narušienė.

Mokslo ir kūrybos simpoziumas sekmadienį vyks Kaune, pirmadienį persikels į Vilnių, kur vyks bendra sesija su Pasaulio lietuvių ekonomikos forumu. Trečiąją simpoziumo dieną, antradienį, mokslo ir kūrybos simpoziumas darbą baigs Kaune.

Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas antradienį ir trečiadienį Vilniuje vyks paraleliai mokslo ir kūrybos simpoziumui.

Mokslo ir kūrybos simpoziume dalyvaus 212 asmenų iš 15 užsienio šalių, daugiausia – JAV. Tarp garbingiausių svečių – A. Mockus, V, Adamkus, Europos Komisijos narė, atsakinga už mokslinius tyrimus ir inovacijas, Maire Geoghegan-Quinn. Simpoziume dalyvaus būrys lietuvių mokslininkų, verslininkų, menininkų, Lietuvos bičiulių.

Asta Skaisgirytė - Liauškienė, Valdas Sutkus, Nerija Putinaitė, Regina Narušienė ir Milda Dargužaitė