Atsakymas: Akcinių bendrovių įstatymo 23 straipsnis numato, kad visuotinį akcininkų susirinkimą gali sušaukti ir bendrovės akcininkai – jie vadovui pateikia paraišką, kurioje turi būti nurodytos susirinkimo sušaukimo priežastys ir tikslai, pateikti pasiūlymai dėl susirinkimo darbotvarkės, datos ir vietos, siūlomų sprendimų projektai.

Visuotinis akcininkų susirinkimas turi įvykti ne vėliau kaip per 40 dienų nuo paraiškos gavimo dienos. Įstatymas taip pat nustato, kad jei bendrovės vadovas nepriėmė sprendimo per 10 dienų nuo paraiškos gavimo dienos sušaukti visuotinį akcininkų susirinkimą, toks susirinkimas gali būti šaukiamas akcininkų, kuriems priklausančios akcijos suteikia daugiau kaip 1/2 visų balsų, sprendimu. Iš klausimo matyti, kad gali būti sunkumų vadovui įteikti paraišką dėl visuotinio akcininkų susirinkimo sušaukimo, nes jis vengia susitikti su akcininkais. Atsižvelgiant į tai, parengtą paraišką patartina siųsti paštu (registruotu laišku).

Kaip alternatyvą būtų galima pasiūlyti pasinaudoti Akcinių bendrovių įstatymo 24 straipsnyje numatyta galimybe: jei eilinis visuotinis akcininkų susirinkimas neįvyko per 4 mėn. nuo finansinių metų pabaigos, ir dėl to į teismą kreipėsi bent vienas akcininkas, visuotinis akcininkų susirinkimas šaukiamas teismo sprendimu.

Susiklosčius aprašytai situacijai, akcininkai turėtų labai rimtai apsvarstyti bendrovės vadovo pakeitimo kitu asmeniu galimybę.

Konsultacijas rengia UAB "Pačiolis", tel. Vilniuje 2700688