Atsakymas:
Teismo įsakymu vadinamas dokumentas, kurį išduoda teismas, išnagrinėjęs kreditoriaus pareiškimą (jūsų atveju – pareiškimą dėl piniginių įsipareigojimų nevykdymo).

Teismo įsakymas išduodamas remiantis tik kreditoriaus pareiškimu, nenagrinėjant jo pagrįstumo, neatsižvelgiant į skolininko valią. Kai išduodamas teismo įsakymas, jis (įsakymas) ir kreditoriaus pareiškimas išsiunčiamas skolininkui. Kartu skolininkui pranešama, kad jis arba privalo vykdyti savo prievolę kreditoriui, kaip nurodyta teismo įsakyme, arba, jei nesutinka su kreditoriaus reikalavimais, gali teismui per 20 dienų pateikti savo prieštaravimus. Jei skolininkas pateikia prieštaravimus, teismas praneša kreditoriui, kad šis turi teisę per 14 dienų pateikti paprastą ieškinį teismui dėl savo reikalavimo. Jei kreditorius ieškinį pateikia, ginčas nagrinėjamas bendra tvarka. Jei ne, kreditoriaus pareiškimas grąžinamas ir laikoma, kad pareiškimas nebuvo paduotas. Abiem atvejais teismo įsakymas panaikinamas.

Kai yra tam tikros sąlygos, pareiškimas negali būti nagrinėjamas išduodant teismo įsakymą. Tokios sąlygos nurodytos Civilinio proceso kodekso 431 str. 2 dalyje (dažniausia – skolininko gyvenamoji ir darbo vietos nežinomos). Todėl jeigu kreditoriui skolininko gyvenamoji ar darbo vieta tik numanoma, pareiškimo reikšti šia tvarka nevertėtų, nes jeigu pagal kreditoriaus reikalavimą iškėlus teisme bylą ir priėmus teismo įsakymą paaiškėja, kad skolininko gyvenamoji ir darbo vietos yra nežinomos, teismas panaikina teismo įsakymą ir kreditoriaus pareiškimą palieka nenagrinėtą (CPK 431 str. 3 d.). Kai skolininko gyvenamoji ir darbo vietos nežinomos, reikalavimus reikėtų reikšti įprasta ginčo teisenos tvarka.

Teismas, priimdamas teismo įsakymą, kreditoriaus pareikšto reikalavimo pagrįstumo netikrina. Taigi nėra pareigos savo reikalavimus pagrįsti ne tik rašytiniais įrodymais, bet ir jokiais kitais įrodymais. Tokia pati taisyklė taikoma ir skolininko prieštaravimams: pakanka skolininkui pareikšti, kad jis su kreditoriaus pareiškimu nesutinka, ir teismo įsakymas panaikinamas. Tačiau kai kreditoriaus reikalavimai yra pagrįsti, tikėtina, kad protingas skolininkas nemotyvuotai neprieštaraus, nes tai susiję su papildomomis bylinėjimosi ir kitomis išlaidomis (padidėja žyminis mokestis, už tą laikotarpį yra mokamos įstatymo nustatytos palūkanos ir pan.). Ši procedūra leidžia greičiau apginti kreditoriaus teises ir per kuo trumpiausią laiką galima tikėtis kreditoriaus reikalavimų patenkinimo. Laiko atžvilgiu ši procedūra trumpiausia dar ir dėl to, kad įsiteisėjęs teismo įsakymas kartu yra ir vykdomasis dokumentas, kuris gali būti pateiktas vykdyti papildomai nesikreipiant dėl vykdomojo rašto išdavimo į teismą. Taip pat pažymėtina, kad bylinėjimosi išlaidos pateikiant pareiškimą dėl teismo įsakymo išdavimo irgi yra mažiausios.

Konsultacijas rengia UAB "Pačiolis", tel. Vilniuje 2700688