Vakaro dalyvius pasveikino A.Saudargas ir Lietuvos nuolatinis atstovas ES ambasadorius Raimundas Karoblis. Europos Parlamento Pirmininko Jerzy Buzeko sveikinimą perskaitė jo patarėjas Arnoldas Pranckevičius. Pagrindinę kalbą renginyje sakė Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis.

„Kurdami ateities Europą turime išmokti mūsų bendros praeities pamokas ir tinkamai įvertinti totalitarinių režimų nusikaltimus“, – renginyje pažymėjo R.Karoblis.

Jis pabrėžė Europos Parlamento pastangas šioje srityje ir atkreipė dėmesį į birželio 10 dieną ES teisingumo ir vidaus reikalų ministrų taryboje priimtas išvadas dėl totalitarinių režimų padarytų nusikaltimų.

J.Buzekas savo laiške pasmerkė sovietų padarytus nusikaltimus žmogiškumui. Kartu jis pabrėžė, kad Baltijos tautų patirtos kančios ir netektys nepalaužė jų valios atsilaikyti ir suteikė stiprybės atkurti nepriklausomybę, ir sugrįžti į vieningą Europą.

Europos Parlamento nariai, ES šalių diplomatai ir ES institucijų tarnautojai išvydo režisierės Giedrės Beinoriūtės dokumentinį animacinį filmą „Gyveno senelis ir bobutė“ (2007) apie jos senelius, sovietmečiu ištremtus į Sibirą.

Menotyrininkė Jurga Minčinauskienė kartu su autoriumi pristatė Kęstučio Grigaliūno knygą „Mirties dienoraščiai“, į kurią K.Grigaliūnas sudėjo Lietuvos ypatingojo archyvo KGB fonduose atrinktas sovietų represijas patyrusių Lietuvos piliečių nuotraukas.

Emilija Liaukutė pasakojo apie jaunimo pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymo projektą „Misija Sibiras“.

Apie Lietuvos piliečių gyvenimą tremtyje Europos Parlamento darbuotojai ir svečiai galės susipažinti Lietuvos genocido aukų muziejaus parengtoje parodoje „Po svetimu dangum: Lietuvos gyventojai sovietų lageriuose ir tremtyje 1940-1958 metais“. Paroda Europos Parlamente bus eksponuojama iki birželio 24 dienos.

Birželio 22 dieną Lietuvos nuolatinė atstovybė ES apie Lietuvos pastangas stiprinti bendrą Europos atmintį apie totalitarinių režimų nusikaltimus kviečia diskutuoti su „Naujojo židinio-Aidų“ redaktoriumi istoriku Nerijumi Šepečiu. Briuselyje jis lankosi Europos Parlamento Europos istorijų sutaikinimo grupės kvietimu.