Buvusį prezidentą vaizduojantys žaislai yra maždaug 30 cm aukščio ir maitinami galvaniniais elementais, jų drabužiai - tikslios sukilėlių aprangos kopijos. Nuspaudus mygtuką, lėlės pagal seną populiarią melodiją ima kraipyti užpakalius.

Saddamo lėlė "apsirūpinusi" rankinėmis granatomis, durklu, portatyvia radijo stotele, žiūronais ir automatu AK-47, o ant apvalios plastmasinės galvos užmaukšlinta beretė su ženkleliu. Įjungta lėlė šoka pagal čionykščių gyventojų pamėgtą dainą "Hippy Hippy Shake".

"Juokinga, ar ne?" - klausia Mustapha al-Kadamy (Mustafa Kazamis), jaunas tėvas, prašmatniame Mansuro rajone besidairantis po žaislų parduotuvę ir ketinantis įsigyti vieną tokį šokantį Saddamą.

"Saddamas netrukus stos prieš Irako teismą, taigi šiandien tinkama diena iš jo pasišaipyti: po tų baisybių, kurių jis mums pridarė, turime sugebėti šypsotis", - paaiškina.

Parduotuvės savininkas tokiomis lėlėmis ėmė prekiauti dar praėjusiais metais, netrukus po to, kai balandį žlugo Saddamo Husseino režimas.

Kažkoks pakeleivingas turkų prekeivis jam pasiūlė kiniškų lėlių, vaizduojančių ne tik Saddamą Husseiną, bet ir Osamą bin Ladeną, Fidelį Castro (Fidelį Kastrą) ar George'ą W.Bushą (Džordžą V.Bušą), ir jis nusprendė jų užsakyti.

Iš pradžių irakiečiai labiausiai pirko klubus krutinančius "osamas", tačiau pamažu ėmė vaduotis iš baimės, įsidrąsino šaipytis iš nuverstojo prezidento ir pradėjo ne ką mažiau pirkti "saddamus".

"Iš pradžių slėpdavome jas po prekystaliu ir parduodavome tik tiems, kurie specialiai paprašydavo, nes žmonėms nepatiko žiūrėti į buvusį prezidentą kaip į lėlę", - paaiškino Mansure įsikūrusios parduotuvės "Jelawi" pardavėjas Asaadas Majidas (Asadas Madžidas).

"Dabar jau nebebijome, atvirai jas rodome ir žmones jas nuolat perka", - teigė vyras ir pridūrė, kad tokių lėlių paklausa staigiai išaugo po praėjusių metų gruodžio, kai Saddamas Husseinas buvo suimtas.

Ketvirtadienį tikrasis Saddamas Husseinas ir vienuolika jo artimų bendražygių stos prieš Irako teismą, kur bus apkaltinti karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui. Manoma, kad Saddamo Husseino teismas prasidės tik kitais metais.

Trečiadienį nei pirkėjai, nei pardavėjai jo kalte beveik neabejoja.

"Jeigu jis bus nubaustas mirties bausme, tada viskas baigsis - jam tai būtų pernelyg švelnu, - teigė parduotuvės "Jelawi" pardavėja Ala. - Geriau jį uždaryti į kalėjimą visam likusiam gyvenimui, kad jis kankintųsi kasdien".