Kiek svorio reikia priaugti? Nėštumas tikrai ne laikas mesti svorį ar laikytis dietos. Nėštumo metu jums reikėtų priaugti maždaug 9,1 iki 15,9 kg, nors tai priklauso nuo svorio iki nėštumo.

Nėštumo metu priaugamas svoris gali kisti: daugelis moterų per pirmąjį trimestrą priauga nuo 1 iki 3,5 kg. Svorio priaugimas po pirmojo trimestro yra maždaug po 0,4 kg per savaitę, svoris turi augti lėtai, bet stabiliai antroje nėštumo pusėje.

Tai yra vidutiniai skaičiai, tad jei priaugote svorio daugiau ar mažiau, tai nebūtinai reiškia ką nors blogo.

Kad ir koks būtų buvęs jūsų svoris, dabar pats laikas valgyti gerai. Paklauskite savo gydytojo ar dietologo apie tai, kiek svorio jums reikia priaugti nėštumo metu.

Prisiminkite šiuos patarimus:

Jūsų svoris iki nėštumo apsprendžia sveiką svorio priaugimą nėštumo metu. Jei svorio priaugate normaliai nėštumo metu, pastebėjusi kokius nors pokyčius, turėtumėte pranešti gydytojui. Nėštumo metu yra visai nerekomenduojamas dietų laikymasis, nes gali pakenkti kūdikio vystymuisi. Turėtumėte pasirinkti įvairų sveiką maistą, kad būtų užtikrinta pilnavertė mityba.

Mitybos įvairovė ir svarbiausios maisto medžiagos

Dietologai sako, kad nėščia moteris kiekvieną dieną maistą turėtų pasirinkti iš keturių skirtingų maisto produktų grupių: grūdų produktų, daržovių ir vaisių, pieno produktų bei mėsos ir jos pakaitalų.

Maisto pasirinkimas iš keturių skirtingų maisto grupių gali padėti patenkinti ypatingos mitybos poreikius. Svarbu valgyti reguliariai ir pasimėgauti užkandžiais. Siūloma valgyti tris kartus per dieną ir tiek pat kartų užkandžiauti. Valgius ir užkandžius turėtų sudaryti:

pieno produktai: 3-4 porcijos (1200 mg kalcio per dieną);
grūdų produktai: 5-12 porcijų;
vaisiai ir daržovės: 5-10 porcijų;
mėsa ir jos pakaitalai: 2-3 porcijos (60-75 g baltymų per dieną);
kita: saikingai (pvz., saldainiai, prieskoniai, padažai, skrudintas ar greitas maistas, pusfabrikačiai).

Svarbiausios maisto medžiagos jums ir jūsų kūdikiui

Geležis užtikrina sveikas kraujo ląsteles ir pakankamas deguonies atsargas. Šaltiniai: neriebi raudona mėsa, džiovinti žirniai ir pupos, grūdai, praturtinti javai, žalios daržovės, džiovinti vaisiai ir riešutai.

Folinė rūgštis užtikrina smegenų ir nervų sistemos vystymąsi bei sveikas kraujo ląsteles. Jos randama žaliose lapinėse daržovėse, džiovintuose žirniuose ir pupose, apelsinų sultyse, greipfrutuose, riešutuose.

Folinė rūgštis priklauso B vitaminų šeimai. Ji veikia kartu su vitaminu B12, gaminant raudonuosius kraujo kūnelius. Folinė rūgštis sumažina kūdikio vystymosi defektus tokius kaip nervinio vamzdelio defektą ar spina bifida. Nervinio vamzdelio defektai atsiranda ankstyvajame nėštumo laikotarpyje, dar tada, kai daugelis moterų net nežino esančios nėščios. Būkite tikra, kad gaunate pakankamai folinės rūgšties kiekvieną dieną, prieš tapdama nėščia.

Kadangi yra sudėtinga gauti pakankamai vien iš maisto, daugelis gydytojų rekomenduoja sveikai moteriai 0,4 mg (400μg) folinės rūgšties suvartoti kiekvieną dieną keletą mėnesių prieš pastojant bei nėštumo metu. Papilduose neturėtų būti daugiau nei 1 mg folinės rūgšties, nebent gydytojas paskyrė kitaip.

Kiti patarimai, kaip padidinti folinės rūgšties suvartojimą: Pasirinkite praturtintą vitaminais duoną ir javainius.
Valgykite daugiau maisto, turinčio daug folinės rūgšties: šparagų, brokolių, špinatų, apelsinų, ankštinių daržovių, riešutų ir sėklų.
Venkite pervirtų daržovių.

Kalcis apsaugo kaulus ir dantis bei padeda sumažinti aukštą kraujo spaudimą. Kalcio šaltiniai: pienas ir pieno produktai, sezamo sėklos, migdolai, sirupas, pagerintas sojų pienas, sojų pupelės, brokoliai, ropės.

Cinkas padeda susidaryti audinių ir jiems gyti (kūdikio audinių taip pat!). Cinko šaltiniai: mėsa, grūdai, riešutai ir sėklos, pieno produktai.

Vitaminas A skatina augimą bei vystymąsi, labai svarbus regėjimui bei imuninei sistemai. Šio vitamino randama apelsinuose ir žalios spalvos vaisiuose ir daržovėse, mėsoje, kiaušiniuose, sūryje.

Vitaminas D padeda kalciui apsaugoti ir sudaryti stiprius, sveikus kaulus ir dantis. Jo šaltiniai: saulės šviesa, pienas ir pieno produktai, kiaušiniai.

Vitaminas B12 gamina naujas ląsteles (ypač kraujo ląsteles) ir įtakoja nervų sistemos sveikumą. Šio vitamino yra neriebioje mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose, piene, kietuose sūriuose, javainiuose, sojos produktuose.

Vitaminas C stiprina imuninę sistemą ir padeda sudaryti sveikus audinius. Jo šaltiniai: citrusiniai vaisiai, obuoliai, žalios daržovės, pomidorų sultys.

Būtinos riebiosios rūgštys užtikrina smegenų ir nervų sistemos vystymąsi, hormonų gamybą ir gerą regėjimą. Jų randama: sojos pupelės ir jų produktai (pvz., tofu).

Baltymai padeda atstatyti audinius; palaiko skysčių pusiausvyrą ir imuninę sistemą; dalyvauja kraujo krešėjime. Pagrindiniai šaltiniai: neriebi mėsa ir vištiena, grūdai ir ankštinės daržovės, sėklos, riešutai, kiaušiniai ir pieno produktai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją