"Laiku suteiktos paslaugos 10-24 metų žmonėms sudarytų galimybę vėliau išvengti daugelio mirčių", - antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pabrėžė Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos vyriausioji specialistė Ingrida Skridailienė.

Jungtinių Tautų remiamas projektas, kurio įgyvendinimui 2003-2005 metams skirta 243 tūkst. JAV dolerių, turėtų padėti savivaldybėse įsteigti sveikatos centrus jaunimui, kuriuose jie gautų konfidencialią informaciją. Šios paslaugos turėtų atitikti jaunimo poreikius, o jas turėtų teikti draugiškai nusiteikę ir specialiai apmokyti specialistai.

"Šioje programoje numatyta atskirose savivaldybėse steigti sveikatos centrus, kur jaunimas galėtų kreiptis konfidencialiai ir dėl savo problemų pasitarti su specialistais. To šiandien jaunimui labai reikia - ne kiekvienas nori, kad jo paslaptis žinotų šalia esantys", - teigia Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos skyriaus vedėjas Romualdas Sabaliauskas.

Tyrimas parodė, kad savivaldybėse yra pavienių iniciatyvų, tačiau tai netapo tendencija, o geranoriškumo daugelyje sveikatos įstaigų trūksta jau pradedant registratūra.

"Labiausiai tiek medikai, tiek pedagogai, tiek teisėsaugos atstovai ar socialiniai darbuotojai stokoja įgūdžių bendraujant su 10-24 metų amžiaus jaunimu", - atkreipia dėmesį Valstybinio aplinkos sveikatos centro specialistė Aldona Jociūtė.

"Gelbėjimo ratu jaunimui" - taip projektą pavadino Lietuvos moksleivių parlamento valdybos pirmininkas Audrius Matikiūnas. Anot jo, tai pirmasis atvejis, kai jaunimas į projekto įgyvendinimą įtraukiamas nuo pat pradžių.

"Svarbiausia, kad visos paslaugos būtų teikiamos, atsižvelgiant į jaunimo teises ir žmogaus orumą", - pažymėjo moksleivių atstovas.

Tikimasi, kad išanalizavusios jaunimui reikalingų paslaugų poreikį projektą finansuos ir savivaldybės. "Reikia suprasti, kad jeigu ši problema nebus sprendžiama šiandien, - ateityje ji iškils dar aštriau", - sakė R. Sabaliauskas.

Tikimasi, kad projektas padės išugdyti tokius jaunimo lyderius, kurie ne demonstruos žalingus įpročius, o rodys atvirkščią pavyzdį - propaguos sveiką gyvenseną.