Šį muzikos ir vaizdo spektaklį į savo programą įtraukė vienas didžiausių ir reikšmingiausių Europos festivalių – „Holland Festival“, jau 64-kartą vykstantis beveik visą birželio mėnesį.

Milane (Italija) gyvenančios kompozitorės J. Janulytės audiovizualinį projektą „Smėlio laikrodžiai“ 4 violončelėms, gyvajai elektronikai, vaizdo bei šviesos instaliacijai atlieka keturi „Gaida Ensemble“ violončelininkai – Edmundas Kulikauskas, Povilas Jacunskas, Rūta Tamutytė, Onutė Švabauskaitė.

Gyvąją elektroniką įgyvendina italai Michele Tadini ir Antonello Raggi. Scenografijos autorė – Jūratė Paulėkaitė, šviesos dizaineriai – Eugenijus Sabaliauskas ir Vilius Vilutis. Valandos trukmės kūriniui įspūdingus video projekcijų vaizdus sukūrė žymus italų menininkas Luca Scarzella. Šie vaizdai projektuojami ant keturių milžiniškų cilindrų – „smėlio laikrodžiais“ pavirstančių tiulio instaliacijų, kuriose „įkalinti“ violončelininkai griežia lydimi gyvos elektronikos.

Tarptautinėje scenoje sparčiai garsėjančios kompozitorės J. Janulytės kūrinį inicijavo ir jo premjerą Vilniuje praėjusių metų spalio mėnesį pristatė Lietuvos šiuolaikinės muzikos festivalis „Gaida“, kurį rengia „Vilniaus festivaliai“.

Kaip minėjo „Vilniaus festivalių“ direktorius Remigijus Merkelys, kuris yra ir šio projekto kuratorius, „Smėlio laikrodžiai“ jau buvo parodyti didžiuosiuose Anglijos ir Vokietijos šiuolaikinės muzikos festivaliuose, kur pelnė aukščiausius publikos įvertinimus. Rudenį šis projektas pakviestas į svarbiausius Lenkijos, Prancūzijos ir Italijos muzikos festivalius: „Varšuvos ruduo“ – rugsėjo 17 d., „Musica“ Strasbūre – rugsėjo 23 d., „RomaEuropa“ Romoje – spalio 20 d.

Justės Janulytės kūrinys „Smėlio laikrodžiai“ yra pirmasis didelės apimties lietuvių muzikinis projektas, įtrauktas į svarbiausių Europos šiuolaikinės muzikos festivalių tinklą „Reseau Varese“.

„Smėlio laikrodžiai“ (2010) – jau trečiasis naujojo muzikinio teatro idėją realizuojantis J. Janulytės projektas. 2007 m. kompozitorė sukūrė „Kvėpuojančią muziką“ kinetinėms skulptūroms ir kompoziciją „Užtemimai“ nepralaidaus stiklo instaliacijai.