Taip trečiadienį paskelbė Vilniaus apygardos teismas, atmetęs V. Savickienės ir jos dukros prašymus dėl kardomųjų priemonių panaikinimo.

Kaip pabrėžė nutartį paskelbęs teisėjas Stasys Lemežis, kaltinamosios nenurodė motyvų, dėl ko turėtų būti panaikinti joms taikomi apribojimai. Be to, baudžiamoji byla dar net nepradėta nagrinėti iš esmės, todėl nėra teisinio pagrindo patenkinti V. Savickienės ir J. Savickaitės prašymus.

Tuo tarpu kartu su jomis teisiamam Panevėžio apygardos teismo teisėjui Rimantui Savickui kardomoji priemonė buvo panaikinta dar balandį – jis nurodė, kad darbo reikalais reikia dažnai išvykti į Baltarusiją.

Baudžiamąją bylą jau antrą kartą atvertęs teismas net negalėjo pradėti jos nagrinėti iš esmės – dėl ligos nepasirodė kartu su Savickais teisiamas bankroto administratoriaus Algio Kleivos advokatas Rimas Andrikis.

Bylos teismas žada imtis liepos 13-ąją ir rugsėjo 23-ąją. Valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius teismą ragino paskirti daugiau posėdžių, tačiau dėl didelio užimtumo teisėjų kolegija to dar negalėjo padaryti – kitose bylose posėdžiai yra numatyti net iki gruodžio pabaigos.

DELFI primena, kad ikiteisminį tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra nustatė, kad R. Savickas galimai piktnaudžiavo tarnybine teisėjo padėtimi, klastojo procesinius dokumentus, kurstė valstybės tarnautojui prilygintą asmenį padaryti piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir jam patikėto bei jo žinioje esančio svetimo turto iššvaistymą.

R. Savickas kaltinamas ir tuo, jog kyšininkavo – už palankių procesinių sprendimų priėmimą savo nagrinėjamoje civilinėje byloje iš bankroto administratoriaus priėmė 2400 litų kyšį, suklastojo procesinius dokumentus.

Kaltinamajame akte taip pat nurodoma, kad teisėjas dalį jam inkriminuotų veiksmų atliko kartu su kitu teisėju – Arnoldu Šukaičiu, tačiau Seimui nesutikus leisti jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, šiam teisėjui ikiteisminis tyrimas buvo atsisakytas pradėti.

Bankroto administratorius A. Kleiva kaltinamas tuo, kad piktnaudžiavo tarnyba, siekdamas turtinės bei kitokios asmeninės naudos, iššvaistė jam patikėtą ir jo žinioje buvusį svetimą turtą, o taip pat papirko teisėją R. Savicką.

Buvusi Panevėžio apygardos administracinio teismo teisėja V. Savickienė yra kaltinama tuo, kad piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, siekdama asmeninės naudos, kurstė valstybės tarnautojui prilygintą asmenį padaryti piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi bei tikro dokumento suklastojimą ir jo realizavimą.

J. Savickaitė yra kaltinama tuo, kad laikė, gabeno ir panaudojo žinomai suklastotą tikrą dokumentą, ir apgaule savo naudai įgijo svetimą turtą (sukčiavo), panaudodama žinomai suklastotą tikrą dokumentą.

Šie kaltinimai susiję su fiktyvaus nedarbingumo pažymėjimo išdavimu. Nustatyta, kad teisėja dirbusi V. Savickienė paprašė teismo posėdžių sekretorės Virginijos Jacevičienės paslaugos – paklausti, ar gydytoja dirbanti jos sesuo Danutė Navickienė negalėtų išduoti nedarbingumo pažymėjimo teisėjos dukrai J. Savickaitei.

Gydytoja sutiko ir nedarbingumo pažymėjimą J. Savickaitei išdavė jos net neapžiūrėjusi. Šį dokumentą jauna mergina vėliau pristatė Vilniaus miesto antrajam apylinkės teismui, kuriame dirbo posėdžių sekretore.

Gydytoja D. Navickienė ir posėdžių sekretorė V. Jacevičienė prokurorams patvirtino, kad V. Savickienė prašė išduoti fiktyvų nedarbingumo pažymėjimą.

„Fiktyvaus pažymėjimo neprašiau, nes, mano akimis žiūrint, tada dukra jautėsi prastai, - yra sakiusi sakė teisėja, prašiusi sekretorės paklausti, ar būtina pas gydytoją atvežti J. Savickaitę. – Sekretorė sakė, kad sesuo prašė kuriam nors iš tėvų ateiti – aš negalėjau, tad nuėjo R. Savickas, bet jis taip ir nesuprato, ko jį kvietė“.

Teisėja aiškino, kad gydytoją D. Navickienę ji pažinojo ne vienerius metus ir visada į ją kreipdavosi ligos atveju. „Ji buvo labai gera mano draugė daugybę metų“, – patikino V. Savickienė.