Brangakmeniais inkrustuota 2,75 tonų juoda karieta, kuriai pagaminti išleista 250 tūkst. Australijos mokesčių mokėtojų dolerių, turėjo būti pristatyta dar 2006 metais, bet vyriausybės pareigūnai pripažįsta neturintys supratimo, kur ji yra, rašo telegraph.co.uk.

Karieta, pavadinta „Britannia“, dekoruota 24 deimantais, 130 safyrų ir 400 auksinių lapų. Skaičiuojama, kad jos vertė siekia 1,5 mln. Australijos dolerių (3,6 mln. litų).

Ją pagamino Jimas Frecklingtonas. Teigiama, kad joje yra daugiau kaip 100 britų istorinių artefaktų fragmentai, tarp kurių – mediena iš Henry VIII flagmano „Mary Rose“, gabalėlis iš 1760 metų Downing Steet gatvės 10 namo tarpdurio, auksas iš admirolo Nelsono karūnos iš Trafalgaro mūšio.

Tuometinis Australijos premjeras Johnas Howardas projektui iš biudžeto skyrė 250 tūkst. dolerių, teigdamas, jog taip remiama „Australijos meistrystė“.

Prieš dvejus metus premjeras teigė, kad karieta pagaminta ir laukia, kada bus išplukdyta į Britaniją, tačiau per apklausą šalies senate trečiadienį vyriausybės pareigūnai pripažino nežinantys, kur karieta yra.

„Kas nors galėjo su ja pasprukti. Ar yra vilties, kad karieta bus padovanota karalienei iki to laiko, kai ji švęs 90-metį?“ – per posėdį teiravosi vienas senatorius.

J. Frecklingtonas teigė, kad karieta, kurios karališkoji šeima neužsisakė, kad ji nebus oficialia karališkąja karieta, nedingusi, tačiau jis atsisakė pateikti daugiau detalių.

„Ji pasirengusi iškeliauti. Netrukus daugiau apie ją išgirsite“, – leidiniui „Sydney Daily Telegraph“ sakė jis.

J. Frecklingtonas taip pat sukūrė Australijos valstybinę karietą, kuri karalienei Elizabeth II Australijos žmonių vardu buvo padovanota 1988 metais, žymint europiečių įsikūrimo Australijoje 200-ąsias metines.