Vokietijos lietuvių jaunimo sąjunga yra pelno nesiekianti savanorių organizacija, į kurios veiklą gali įsitraukti kiekvienas lietuvis ar Lietuvą palaikantis asmuo, gyvenantis Vokietijoje ne trumpiau nei pusę metų ir kuriam ne mažiau nei 16-ika ir ne daugiau nei 36-eri metai.

Centrinė organizacijos būstinė įsikūrusi Hiutenfelde, o pagrindinė Sąjungos užduotis – puoselėti jaunoje asmenybėje lietuvybę, lietuviškas tradicijas, kultūrą bei neatitrūkti nuo šiandieninės Lietuvos aktualijų.

Šeštadienio rytas prasidėjo 2010/2011 VLJS Valdybos veiklos ir finansų ataskaita, kurią pristatė VLJS pirmininkas Martynas Tschischauskas.

Ataskaitos apţvalgos metu buvo paminėta, kad VLJS, kaip ir kasmet, per praėjusią kadenciją prisidėjo prie Vokietijos lietuvių bendruomenės (toliau - VLB) ir Vasario 16-osios gimnazijos organizuojamų didžiųjų renginių: Joninių, Draugystės tilto, Eurofestivalio ir Vasario 16-tosios minėjimo. Be to, surengė jau šeštąjį Baltijos šalių jaunimo kongresą – Baltoween’ą, kuris šiais metais išsiskyrė ne vien turtinga bei įtraukiančia programa, bet ir gausiu dalyvių skaičiumi.

Vidurdienį jaunimą pasveikino Lietuvos Respublikos Nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Vokietijos Federacinėje Respublikoje Mindaugas Butkus ir Berlyno lietuvių bendruomenės (toliau - BLB) pirmininkė Irena Sasnauskienė. VLJS prašymu, ambasadorius trumpai apžvelgė Lietuvai aktualias temas, dabartinę Lietuvos užsienio ir vidaus politiką bei ekonominę padėtį. Žinoma, visus dalyvavusius labiausiai domino Lietuvos piliečiams atsivėrusi Vokietijos darbo rinka ir galimos to pasekmės. Taip pat buvo keliamas užsienyje veikiančių lietuvių bendruomenių klausimas ir jų galimybės prisidėti prie Lietuvoje vykstančių įvykių. Suvaţiavimo dalyviai drąsiai uždavinėjo klausimus ir aktyviai įsitraukė į diskusiją.

Šeštadienio popietę BLB miesto svečiams padovanojo ekskursiją po žymiausias ir įspūdingiausias Berlyno vietas. Visi buvo suţavėti puikiai organizuotu ir informatyviu pasivaikščiojimu, kurio metu turėjo galimybę susipaţinti su turtinga Vokietijos sostinės architektūra bei proga akies krašteliu paţvelgti į jos istoriją, kurios ryškūs įspaudai išlikę mieste iki šių dienų. Už tai VLJS ypatingai dėkinga meno istoriją Laisvajame universitete studijuojančiai BLB sekretorei Dovilei Šermokas.

Pagrindinis šios dienos tikslas buvo turiningai leidžiant laiką susipažinti su senbuviais bei naujaisiais VLJS nariais, pristatyti pastariesiems organizacijos veiklą ir paskatinti prie jos prisijungti.

Be galo smagu, kad naujieji Sąjungos nariai greitai įsiliejo į senbuvių būrį ir noriai įsitraukė į veiklą - naująją Valdybą papildė net keturi nauji atstovai. Šią kadenciją VLJS atstovaus antrus metus iš eilės pirmininku išrinktas Martynas Tschischauskas, pirmininko pavaduotoja Ieva Kleinauskas, sekretorė Jurgita Petkevičiūtė, iždininkė Monika Verbalytė. Atstovėmis ryšiams su visuomene išrinktos Raimonda Paulauskaitė ir Giedrė Urbanavičiūtė. Tadas Stumbrys atsakingas uţ visapusišką VLJS veiklos plėtrą.

Na, o į patikimas rankas perleidus valdybos vadeles, laukė vakaro linksmybės - suvažiavimo pabaigą karūnavęs grupės „Amberlife“ akustinis koncertas, kurio metu skambėjo visiems gerai pažįstami klaipėdiečių kūriniai ir pristatytos dar beveik niekam negirdėtos dainos iš netrukus Lietuvoje pasirodysiančio albumo “Missing.lt”. Publika buvo sužavėta atlikėjų Edgaro Lubio ir perkusininko Donato Senkaus sukurta jaukia scenine atmosfera, profesionalumu, neįprastai atviru bei nuoširdţiu bendravimu ne tik koncerto metu.

Kadangi idėja surengti VLJS suvažiavimą kitame mieste pranoko organizatorių ir visų susirinkusiųjų lūkesčius, ateinantys sąskrydžiai bus rengiami kituose didžiuosiuose Vokietijos miestuose. Taip tikimasi į organizacijos veiklą įtraukti po visą Vokietiją išsibarsčiusį Lietuvos jaunimą ir realizuoti ateities viziją - kiekviename iš šių miestų įsteigti po VLJS atstovybę.