"Vaikai beveik visą informaciją priima vaizdiniu pavidalu, o holivudiniai animaciniai filmai pateikia iškreiptą tikrovės vaizdą, juose ne tik smurtaujama, bet tą daro ir teigiami herojai, pervertinamos veikėjų galios, galima lyčių vaidmenų painiava, apstu erotinių scenų, akcentuojamos fizinės veikėjų savybės ir t. t.", - kreipimesi į ŠMMK rašo parlamentarė.

Jos iniciatyva trečiadienį ŠMKK diskutavo, kaip apsaugoti vaikus nuo žalą darančių animacinių filmų.

"Kadangi įstatymai kuriami, kaip nubausti už jau padarytą įvairią žalą, tačiau nevykdoma prevencija, kad tos žalos apskritai nebūtų, t. y. kad jau vaikystėje vaikai suprastų, kaip iš tiesų dera elgtis ir pasaulį suprastų teisingai", - tvirtino Seimo narė.

Keturis vaikus auginanti politikė teigė kartais pati negalinti vaikams paaiškinti, ar animaciniame filme rodomas meškiukas, ar liūtas, be to, negalinti paaiškinti vaikui, kodėl konfliktų negali spręsti daužant kitą plyta per galvą, kaip tai rodoma populiariame amerikietiškame filme apie Tomą ir Džerį.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Paulius Subačius teigė, kad jų iniciatyva trys animaciniai filmai - "Sindbadas", "Simpsonai" (TV3) ir "Drakonų kova" (LNK) - pripažinti netinkamais žiūrėti vaikams iki septynerių metų. Jie indeksuoti ženklu "N7".

"Tėvai gauna informaciją, ir nors kiek modernesniuose televizoriuose ar prieduose gali nustatyti laiką, kad televizorius nebūtų įjungtas tuo metu", - sakė P.Subačius.

Anot jo, sunkiau prižiūrėti retransliuojamas programas, nes jų yra net 150, be to, sunku jiems pritaikyti Lietuvos įstatymus, galima nebent uždrausti transliuoti visą programą, o ne atskiras laidas.

ŠMKK trečiadienį nutarė toliau svarstyti šį klausimą ir su atsakingomis institucijomis ieškoti išeities.