Šią kontracepciją moterys dažniausiai tuomet, kai yra reti lytiniai santykiai, dėl esamų ligų bijoma medicininių kontraindikacijų arba varžo religiniai įsitikinimai.

Vietinio veikimo kontracepcijai vartojami spermicidai. Tai aktyvios medžiagos, kurios per kelias sekundes visiškai inaktyvuoja spermatozoidus makštyje. Spermicidų molekulės yra bipoliarinės, todėl susilietę su makšties gleivine jos išsidėsto viena kryptimi, sudarydamos vientisą barjerinį sluoksnį. Be to, spermicidai pakeičia gimdos kaklelio gleivių struktūrą- jos tampa tirštos ir neįveikiamos spermatozoidams.

Dėl tokio keleriopo poveikio spermicidai efektyviai apsaugo nuo nėštumo. Naudojant pastoviai ir teisingai, jo efektyvumas yra panašus kaip progestininių piliulių bei gimdos spiralės. Laboratoriniai tyrimai parodė, kad spermicidai naikina kai kurias lytiškai plintančias bakterijas ir net virusus, todėl sumažina tikimybę užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis bei išvengti jų sukeltų komplikacijų: mažojo dubens uždegiminės ligos, nevaisingumo, negimdinio nėštumo, o galbūt ir gimdos kaklelio vėžio.

Yra dvi cheminės medžiagos, kurios naudojamos kaip spermicidai: benzalkonio chloridas (Pharmatex) ir nonoksilon-9 (Patentex). Benzalkonio chloridas pasižymi keturis kartus stipresniu antiseptiniu poveikiu negu nonoksilon-9, mažiau dirgina makšties gleivinę, nepatenka nei į kraują (todėl neturi jokio sisteminio šalutinio poveikio), nei į motinos pieną (todėl saugiai gali vartoti žindančios moterys).

Spermicidai veikia tik vietiškai. Jie nerezorbuojami per makšties sienelę ir nepatenka nei į gimdą, nei į kraują, nei į motinos pieną, todėl nesukelia jokio sisteminio šalutinio poveikio, netrikdo hormonų pusiausvyros, juos gali vartoti ir jaunos, ir vyresnio amžiaus moterys, nepriklausomai nuo lytinių santykių dažnumo. Spermicidus gali vartoti ir žindyvės ar moterys, kurioms dėl ligų netinkami kiti kontracepcijos metodai.

Spermicidai gali būti vartojami kaip vienintelis kontraceptikas ar kaip papildoma apsauga, naudojant kitus kontracepcijos metodus (pvz., užmiršus išgerti kontracepcines tabletes, vartojant jų efektyvumą mažinančius vaistus, įtarus, kad iškrito gimdos spiralė ar laukiant, kol ji bus įdėta, naudojant prezervatyvą, lytiškai santykiaujant vaisingomis dienomis ir pan.).

Kaip vartoti

Vietinio veikimo kontracepciją taikyti paprasta. Prieš kiekvienus lytinius santykius į makštį dedama viena vaisto dozė. Spermicidų privalumas – naudojami tik tada, kada reikia. Bet kada galima pradėti ir liautis juos naudoti. Norint pradėti naudoti šį kontracepcijos metodą, nereikia specialių įgūdžių. Būtina tik laikytis kelių taisyklių:

· Vartoti kiekvienų lytinių santykių metu, nepriklausomai nuo menstruacinio ciklo fazės (net jei manote, kad yra nevaisingos dienos);

· Tamponas, kremas, žvakutė ar tabletė turi būti įkišti į makštį prieš lytinį aktą;

· Būtina atsižvelgti į laiką, po kurio skirtingos spermicidų formos pradeda veikti, atkreipti dėmesį į preparato veikimo laiką;

· Prieš kitą lytinį aktą būtina į makštį įkišti kitą žvakutę, tabletę ar įšvirkšti kremo. Tik tamponai apsaugo kelių lytinių aktų metu;

· Dvi valandas iki lytinių santykių ir po jų išorinius lytinius organus galima apsiplauti tik vandeniu nenaudojant nei muilo, nei jokių kitų priemonių. Griežtai draudžiama plautis makštį, nes šarminėje aplinkoje spermatozoidai yra judresni, be to, gali kisti makšties ph bei atsirasti infekcija.

Spermicidų rūšys

Spermicidai išleidžiami keturių formų: makšties žvakutė, makšties tabletė, kremas ir tamponas. Todėl kiekviena moteris gali pasirinkti ne tik kontracepcijos metodą, bet ir sau priimtiniausią preparato formą.

Makšties žvakutė – klasikinė forma. Žvakutė pirštu įstumiama giliai į makštį, kur ji ištirpsta. Lytinis aktas gali vykti ne ankščiau kaip po 5 minučių, kai žvakutė visiškai ištirpsta ir padengia makšties gleivinę. Žvakutė veikia 4 valandas ir apsaugo moterį vieno lytinio akto metu. Po 4 valandų žvakutės poveikis baigiasi.

Minusai: jaučiamas šioks toks diskomfortas, nes ištirpęs žvakutės turinys išteka; kartais gali atsirasti makšties uždegimas, nes vartojant šį kontraceptiką keičiasi makšties ph.

Makšties tabletė. Kad greičiau ištirptų, makšties tabletė pirmiausia suvilgoma vandeniu, o po to įkišama giliai į makštį. Ten ji ištirpsta per 8-10 minučių. Makšties tabletė veikia 3 valandas ir moterį apsaugo vieno lytinio akto metu. Praėjus 3 valandoms tabletės poveikis baigiasi.

Minusai: Gali atsirasti nemalonus jausmas bei diskomfortas, nes tirpdama tabletė putoja.

Kremas yra tūbelėje kartu su plastikiniu aplikatoriumi-dozatoriumi, kuriuo viena kremo dozė įšvirkščiama į makštį. Kremas taip pat būna ir vienkartiniuose dozatoriuose. Įšvirkštas kremas pradeda veikti iš karto ir veikia 10 valandų. Moteris yra apsaugota nuo nėštumo tik vieno lytinio akto metu. Kiekvienam kitam lytiniam aktui reikalinga nauja kremo dozė. Kremas ne tik apsaugo nuo nėštumo, bet ir papildomai drėkina makštį.

Minusai: Kontraceptiko kreminė konsistencija gali sukelti nepatrauklų vaizdą.

Tamponas – cilindro formos kempinėlė, išmirkyta benzalkonio chloride. Įkištas į makštį, jis pradeda veikti iš karto ir veikia 24 valandas. Pagrindinis privalumas - moteris yra apsaugota nuo nėštumo ne vieno, bet kelių per 24 valandas įvykusių lytinių aktų metu. Tamponą į makštį galima įdėti prieš keletą valandų iki lytinių santykių ir išimti praėjus 24 valandoms po įdėjimo. Tamponas ne tik apsaugo nuo nėštumo, bet ir papildomai drėkina makštį.

Minusai: Po lytinių santykių giliai įsmukusį tamponą gali būti sudėtinga išimti. Taip pat yra rizika jį iš viso pamiršti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)