Visuotinio moksleivių testavimo iniciatorius buvęs ministras pirmininkas liberalas Rolandas Paksas teigia susidūręs su skaudžia narkotikų problema Vilniuje. Jo manymu, panaši situacija yra ir kituose Lietuvos miestuose.

"Narkotikai plinta geometrine progresija. Jei narkomanai kelia pavojų sau bei aplinkiniams, būtent visuomenė turėtų imtis kokių nors priemonių", - vakar LŽ dėstė R.Paksas.

Testavimas

R.Paksas teigė, jog kovai su narkotikais jo Vyriausybė planavo skirti apie 6,5 mln. litų. Seimo nario žiniomis, tai beveik tris kartus daugiau, nei skyrė kitos vyriausybės.

Buvusios koalicinės vyriausybės parengtoje programoje buvo numatyta informuoti jaunimą apie narkotikų žalą, apie tai, kokių iš viso yra narkotinių medžiagų, kokia galima žala, vartojant narkotikus drauge su alkoholiu, ir pan. Viena pagrindinių programos dalių turėjo tapti mokinių testavimas.

Pasak specialistų, yra įvairių būdų, kaip nustatyti, ar žmogus vartoja narkotikus. Testuoti mokyklose planuota pasirinkti šlapimo tyrimo variantą. Iš numatytų lėšų šiems testams Vyriausybė ketino skirti maždaug 50 tūkst. litų.

R.Pakso duomenimis, tėvai apie vaikų problemas dėl narkotikų sužino pernelyg vėlai. "Tik po poros metų tėvai išsiaiškina, jog jų vaikas vartoja narkotines medžiagas", - teigia parlamentaras. Jo nuomone, prevencinis vaikų testavimas mokyklose padėtų tėvams greičiau tai išsiaiškinti ir imtis atitinkamų priemonių.

Atsisakyta

Tačiau pasikeitus Vyriausybei testavimo idėjos buvo atsisakyta. Kaip teigia ivietimo ir mokslo ministerijos Socialinių problemų sektoriaus vedėjas Algis Šimaitis, šiuo metu rengiamas kitas šios programos variantas, nes pirminis projektas sulaukė prieštaravimų.

"Bus siekiama, kad mokiniai būtų tikrinami tik kai yra reikalas", - sakė A.Šimaitis. Tačiau vedėjas negalėjo tiksliau pasakyti, kada gi "yra reikalas" mokinius tikrinti. A.Šimaičio teigimu, visuotinis mokinių testavimas pažeidžia žmogaus teises bei žaloja vaikus. "Mes siekiame padėti, o ne traumuoti", - tvirtino jis.

Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Ona Grimalauskienė pažymėjo, jog R.Pakso Vyriausybės sumanymas tikrinti visus moksleivius gal ir nebuvo blogas, tačiau jam trūko konkretumo.

"Buvo geras ieškojimas. Tačiau tai naujas dalykas, sunku atrasti, kaip turi būti iš tiesų", - teigė specialistė.

Pasak O.Grimalauskienės, pagal šiuo metu svarstomą nutarimą vaikams bus atliktas testas, jei to panorės tėvai arba mokytojai pastebės, jog vaikas yra apsvaigęs. "Mokytojai, pamatę, jog mokinys apsvaigęs, bijo pranešti tėvams. Šie pasipiktinę dažnai mokytojus apšaukia", - konstatavo O.Grimalauskienė.

Prievarta

Visuotinį vaikų testavimą mokykloje specialistė pavadino prievarta. O.Grimalauskienės nuomone, negalima jėga priversti tikrintis visus mokinius. "Negali ateiti be niekur nieko ir mane testuoti. Kaip gali mane priversti šlapintis?" - retoriškai klausė O.Grimalauskienė.

Specialistės žiniomis, mokytojai ir socialiniai darbuotojai taip pat turėtų atlikti testus. "ėmonės net apendiksą gali atsisakyti operuotis, jei nenori", - aiškino O.Grimalauskienė.

LŽ žurnalistai vakar teiravosi moksleivių, kaip jie reaguotų į panašius testus, atliekamus mokykloje. Dauguma jų teigė, jog testams nesipriešintų.