Elmar Brok (Vokietija)

1. Pirmasis dalykas, kurį turite padaryti atvykęs į Europos Parlamentą – užsiregistruoti. (Pastaba: tai būtina, jei norite gauti leidimą dalyvauti sesijose.)

2. Būtinai apsilankykite puikiame restorane, kuris yra Paul-Henri Spaak pastato 12 aukšte (tai vienas Briuselio parlamento pastatų). Apie šį restoraną žino nedaugelis – na, žinojo, kol jums nepasakiau!

3. Europos Parlamento kalba šnekant, “valgykla” - tai visai ne kavinė, o metalinė dėžutė, kuri kartą per mėnesį su visa savaitės plenarinių sesijų medžiaga yra gabenama į Strasbūrą.

4. Šiltą vasaros dieną Briuselyje nerasite nieko geresnio už Grand Place…

5. Jums visai nebūtina kada nors išeiti iš Europos Parlamento pastato – visuose biuruose įrengti vonios kambariai, yra kirpykla, trys bankai, paštas, parduotuvė, trys restoranai, sumuštinių baras ir sporto klubas (nors pastarojo niekada nemačiau…)

6. Išmokite valgyti operatyviai. Jokių “o dabar ramiai pasigardžiuosiu kruasanu”. Akmenimis grįstos Briuselio gatvės nėra geriausia poilsio vieta; čia tiek šunų, kurie nespėja iki parko… ar turėčiau palinkėti gero apetito?

Charlotte Cederschiold (Švedija)

1. Niekada į kelionę nesivežkite lagamino, kuris yra per didelis, kad laikytumėte prie savęs lėktuve. Kitu atveju, dingus bagažui visą savaitę turėsite dėvėti tuos pačius batus ir kostiumą.

2. Renkitės viena spalva (geriausiai juoda). Taip bus lengviau derinti drabužius, jei ką pamiršite. Spalvingi tegul būna aksesuarai.

3. Susitelkite ties vienu darbu. Nesistenkite spręsti viso parlamento reikalų, tai tikrai ne vieno žmogaus jėgoms.

4. Jei Parlamente norėsite užduoti klausimą, pirmiausia trumpai prisistatykite. Kitiems parlamentarams tai suteiks progą užbaigti pradėtą pokalbį su kolega ir pradėti klausyti jūsų.

5. Išmokite nemiegoti – dar niekada nemiegojau tiek mažai, kaip pastaruosius 5-erius metus (tiek laiko čia dirbu). Esu laiminga, jei galiu pasnausti 5 valandas.

Anna Terron i Cusi (Ispanija)

1. Kai tik galite, atsipalaiduokite ir pasiklausykite graikiško klausimų vertimo – ši kalba skamba kaip muzika!

2. Bendraukite ne tik su savo tautiečiais, bet ir žmonėmis iš savo ir kitų grupių. Jau pakliuvote į Parlamentą ir nebekonkuruojate dėl vietos, tad būkite draugiškas. Ir šnekėkite užsienio kalbomis!

3. Pasistenkite ištrūkti iš pastato, ypač jei šviečia saulė. Visus reikalus galite susitvarkyti pastate – nueiti į banką ar kirpyklą – bet kiek galima ten trintis?! Briuselis – labai gyvas, gražus miestas. Papietaukite kavinukėje ar restorane.

4. Susipažinkite su žmonėmis, dirbančiais oro uoste – jie palengvins jūsų gyvenimą.

5. Įsigykite butą Briuselyje. Daugelis gyvena viešbučiuose, bet daug maloniau turėti savo butuką.

Kathalijne Buitenweg (Nyderlandai)

1. Išneškite visus baldus iš savo biuro ir apstatykite jį praktiškesniais dalykais. Neblogai turėti minkštą sofą ir barą su gėrimais, bet kur sudėsite visus dokumentus? Ovalo formos stalai atrodo puikiai, bet nuo jų nuolat krenta popierių krūvos.

2. Susiraskite asistentą. Daugelis parlamentarų jo neturi. Bet patikėkite – jo labai prireiks. Jis bus ne tik jūsų ausys, bet kartais ir smegenys. Idealūs asistentai gali atlikti sekretorės užduotis, skaityti jūsų mintis ir siūlyti savo.

2b. Su asistentais elkitės gerai. Kai kurie EP nariai į asmeninius asistentus žiūri kaip į vergus. Negailėkite atlyginimo (nepamirškite socialinio draudimo ir mokesčių!), ir gerbkite, nes jie to užsitarnavo.

3. Pabandykite tapti savo politinės partijos parlamentiniame komitete koordinatoriumi. Visos parlamentinės grupės (žalieji, socialistai, centro-dešinieji, liberalai, etc.) turi po keletą narių parlamentiniame komitete. Vienas jų vadinamas koordinatoriumi. Šios pareigos nėra prestižinės, užima daug laiko, bet suteikia didesnės įtakos. Tik nesusigundykite komiteto viceprezidento pareigybėmis – skamba gražiai, bet neturėsite realios įtakos. Koordinatorius skaito teminius pranešimus. Atsiradus nuomonių skirtumų (pavyzdžiui, tarp graikų ir suomių), jis vadovauja ieškant kompromisų.

4. Suvokite, kad kolegos yra ir jūsų draugai. Ateinančius 5-erius metus neturėsite laiko ieškoti naujų pažįstamų. Tomis savaitėmis, kai esate toli nuo namų, jūsų geriausi draugai yra jūsų kolegos. Tikėkite, kad jiems rūpite, kitaip Briuselyje jausitės labai vienišas… Kai grįšite namo, partneris ar draugai norės pakviesti jus į restoraną, bet būsite jau “atsivaikščiojęs” ir svajosite ramiai pabūti namuose.

5. Sudarykite išlaidų sąrašą. Gausite didžiules pinigų sumas kelionėms – neišleisite nė pusės jų. Elektoratas pagrįstai mano, kad parlamentarams truputis nubyra… Kai kurie tuo naudojasi. Sustabdykite šį procesą. Turėkite išlaidų sąrašą ir priimkite tik tiek, kiek išleidote. Saugokite išlaidas patvirtinančius bilietus. Į jus bus žiūrima kaip į sąžiningą, patikimą žmogų.

6. Tapkite parlamentinių reformų kampanijos nariu. Reformuokite Parlamentą iš vidaus. Pasišvęskite šiam tikslui kartu su kolegomis iš kitų partijų ir valstybių. Susidursite su sunkumais, bet galiausiai laimėsite.

William Abitbol (Prancūzija)

1. Kovokite dėl savo kalbos ir neįpraskite šnekėti vien angliškai. Reikalaukite, kad visi dokumentai būtų verčiami į jūsų kalbą. Kitu atveju Parlamente galiausiai bus pradėta šnekėti skurdžia anglų kalba, kurią sudarys 200-300 žodžių.

2. Išsirinkite politinę grupę, į kurią įeina Lotynų šalys; taip galėsite kas tris mėnesius važinėti į susitikimus prie Viduržemio jūros.

3. Nebijokite vairuotojams siūlyti šampano – automobilis greičiau pasieks tikslą.

4. Kai balsuojate Parlamente, naudokite degtuką. Aš paprastai balsuoju prieš daugelį pasiūlymų, todėl patogiau įkišti degtuką į “NO” mygtuką, o ne nuolat jį spaudinėti.

5. Pasirinkite malonius asistentus, jie padaro gyvenimą šviesesnį.

6. Paskutinės sesijos dienos išvakarėse Strasbūre (trečiadieniais) nueikite pašokti ir pasiklausyti gandų į Bar des Aviateurs.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją