"Teologijos studijos yra tradicinė klasikinio Europos universiteto struktūros dalis, jų tęstinumas Lietuvoje būtinas ne tik Bažnyčiai ir visuomenei svarbiems specialistams rengti, bet ir humanitarinių bei socialinių mokslų susiklosčiusiai tarpusavio sąveikai, tarpdiscipliniškumui užtikrinti", - rašoma prašyme.

Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė pirmadienį per Vyriausybės ir Bažnyčios atstovų posėdį pranešė, kad yra galimybių skirti 12 valstybės stipendijų šiai konkrečiai studijų programai visiškai padengiant studijų kaštus, pranešė Ministro pirmininko tarnyba.

Šiuo metu VDU teologijos bakalauro studijų programos pirmajame kurse taip pat 12 studentų mokosi valstybės lėšomis, dar keturi moka už mokslą patys.

Posėdyje aptarti ir kiti klausimai, tarp jų - galimybės skirti 2007-2013 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinę paramą, taip pat numatomą 2014-2020 metų ES struktūrinę paramą Lietuvos sakralinių kultūros paveldo objektų tvarkybos darbams atlikti ir kitiems Bažnyčios vykdomiems projektams.

Iš 2007-2013 metų ES paramos penkiems bažnytiniams projektams, skirtiems pritaikyti sakralinį paveldą turizmui, jau skirta beveik 40 mln. litų. Šiuo metu į likusią ES paramos sumą (beveik 67 mln. litų) papildomai pateikti 47 projektai, iš jų aštuoni susiję su sakraliniais objektais. Komisija rekomendavo Ūkio ministerijai atkreipti dėmesį į sakralinių objektų projektus.

"Taip pat pritarta nuostatai, kad svarstant 2014-2020 metų finansinės perspektyvos gaires ir esminius kriterijus, bus atkreiptas dėmesys į valstybės ir bažnyčios dialogo stiprinimą", - teigiama pranešime.

Taip pat aptarta religinių bendrijų specifika darbo santykiuose. Pasitarimo dalyviai nutarė, kad Vyskupų konferencija drauge su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistais sudarys darbo grupę, kuri išanalizavusi pateiks bendrą projektą su konkrečiais siūlymais dėl darbo santykių specifikos religinėse bendruomenėse.