Kaip buvo skelbta ankščiau, dvi didžiausias Lietuvos studentų organizacijas -Lietuvos studentų sąjungą (LSS) ir Lietuvos studentų atstovybių sąjungą (LSAS) - supriešino švietimo ir mokslo ministro Algirdo Monkevičiaus įsakymas dėl naujos studentų pažymėjimų išdavimo tvarkos.

Iki šiol pažymėjimus išduodavusios abi organizacijoms tapo konkurentėmis - įsigaliojęs ministro įsakymas "Dėl Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų pažymėjimų išdavimo tvarkos patvirtinimo" numato skelbti viešą konkursą pažymėjimų išdavimui organizuoti.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovai praėjusią savaitę susitikę su abiejų studentų sąjungomis pasiūlė joms konkursui teikti bendrą Lietuvos studentų pažymėjimo projektą.

Apsvarstę šį pasiūlymą LSAS ir LSS atstovai sutiko kartu dalyvauti konkurse. Tai patvirtino LSAS prezidentas Viačeslavas Palkevičius.

"Ilgai svarstėme galimas konkurso, kuriame nugalėtų viena nacionalinė studentų organizacija, pasekmes. Tai būtų dar vienas žingsnis skaldant studentišką judėjimą. Mes dirbame studentui, ir manome, jog jam svarbiau organizacijų tarpusavio bendradarbiavimas, šiuo atveju - vieningas pažymėjimas", - rašoma LSAS išplatintame pareiškime.

LSS savo pareiškime taip pat pritaria šiam pasiūlymui.

Minėtas ministro įsakymas ne tik supriešino dvi studentų organizacijas, bet ir sukėlė sumaištį dėl studento pažymėjimo galiojimo.

Praėjusią savaitę LSAS atstovai buvo išplatinę pareiškimą, neva įsigaliojus minėtam ministro įsakymui, senieji pažymėjimai nebegalioja.

Tokią pačią išvadą padarė ir Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas Vytautas Nekrošius, kai į jį kreipėsi VU Studentų atstovybė (VU SA), prašydama teisinio situacijos komentaro.

"Vertėtų atkreipti dėmesį, jog ministro įsakyme laikomi negaliojančiais iki tol galioję ir su Lietuvos studento pažymėjimu susiję teisės aktai. Remiantis bendraisiais teisės principais, panaikinus teisės akto galiojimą, nustoja galioti ir to teisės akto sukeliamos pasekmės. Todėl šiuo atveju po ministro įsakymo paskelbimo "Valstybės žiniose", pažymėjimo galiojimas netenka teisinio pagrindo", - antradienį VU SA išplatintame pranešime spaudai cituojamas V.Nekrošius. Beje, VU SA priklauso LSAS.

Tačiau ŠMM atstovai tokius kalbas paneigė.

ŠMM sekretorius Saulius Vengris praėjusią savaitę sakė, kad naujuosius studentų pažymėjimus gaus pirmojo kurso studentai, o kitų kursų studentai galės pasikeisti pažymėjimus per ateinančius mokslo metus. Senieji pažymėjimai galios iki 2005 mokslo metų pabaigos.

S.Vengris pripažino, kad ministro įsakymas "Dėl Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų pažymėjimų išdavimo tvarkos patvirtinimo" buvo paruoštas "nežinant kai kurių dalykų". Šiuo metu ruošiami įsakymo pakeitimai.

"Ten buvo nepakankamai aiškiai pasakyta dėl esančių studentų pažymėjimų galiojimo", - sakė S.Vengris.

ŠMM 2000 metais įvedė vieningą studentų pažymėjimą, nes dėl pažymėjimų įvairovės bei nuolatinio jų padirbinėjimo buvo iškilęs klausimas, ar nepanaikinti nuolaidų aukštųjų mokyklų studentams, besinaudojantiems miesto ir tarpmiestiniu transportu bei geležinkeliu.