„Lietuvoje akademiškai gabūs vaikai neturi itin daug galimybių lavinti savo gebėjimų, nes dažnai mokyklose jiems neskiriama pakankamai dėmesio. Švietimo sistema orientuota į daugumos vaikų poreikius, taigi gabiesiems per pamokas dažnai tenka nuobodžiauti, nors jie galėtų pasiekti kur kas daugiau. Suprasdami tai ir sukūrėme šią programą kartu su Vilniaus universiteto Psichologinių inovacijų ir eksperimentinių tyrimų mokymo centru bei ISM Vadybos ir ekonomikos universitetu“, - sako Ingrida Ramanauskienė, programos „Gabių vaikų akademija“ iniciatorė.

2011 - 2012 mokslo metais į „Gabių vaikų akademiją“ bus priimti 2 - 4 klasių mokiniai. Kiekvienoje amžiaus grupėje akademijos programoje dalyvaus po 15 gabių vaikų, o dešimčiai iš kiekvienos amžiaus grupės bus sudarytos galimybės mokytis nemokamai.

„Jeigu tėvai ir mokytojai mato, kad vaikas pasižymi neeiliniais sugebėjimais, kviečiame juos dalyvauti atrankoje į „Gabių vaikų akademijos“ programą. Akademija, atsižvelgdama į specifinius gabių vaikų ugdymosi poreikius, kuria gabių vaikų bendravimo ir lavinimosi terpę, kurioje grupinės veiklos ir individualių užduočių forma siekiama subalansuoti intelekto, kūrybiškumo ir charakterio ugdymą. Užsiėmimuose su vaikais dalyvauja žinomi mokslininkai, sportininkai, savo pavyzdžiu skatinantys vaikų motyvaciją, lyderystę bei žingeidumą“, - pasakoja I.Ramanauskienė.

Akademijos veikla organizuojama dvejomis formomis. Šeštadieninių sesijų metu vaikai vykdo grupinę bei individualią projektinę tiriamąją veiklą, lavina praktinių problemų sprendimo įgūdžius, diskutuoja, rengia pristatymus, o drauge ir bendrauja bei žaidžia. Taip pat visus metus vaikai gauna savaitines užduotis savarankiškam darbui namuose.

Registracija atrankai į akademiją vyksta iki gegužės 27 d. Pradinukai bus priimami atsižvelgiant į gebėjimų testo ir pasiekimų testo rezultatus bei tėvų anketinę apklausą. Daugiau informacijos apie programą, atrankos principus ir registraciją rasite interneto svetainėje www.gabiuvaikuakademija.lt.

Neformalaus ankstyvo gabių vaikų ugdymo programa „Gabių vaikų akademija“ yra bendras VšĮ „Žiniukas“, Vilniaus universiteto Psichologinių inovacijų ir eksperimentinių tyrimų mokymo centro bei ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto projektas akademiškai gabiems Lietuvos vaikams. „Gabių vaikų akademija“ priklauso Europos gabių vaikų tarybai (European Council for High Ability).