Prašymą keisti vardą VPU Seimui pateikė kartu su nauju universiteto statutu. 53 parlamentarai po svarstymo pritarė tai numatančiam nutarimo projektui, 6 buvo prieš, 9 susilaikė. Kad būtų patvirtintas naujas VPU statutas ir kitas pavadinimas, Seime turės būti dar vienas balsavimas.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys atkreipė dėmesį, kad pavadinimo keitimas - pačios universiteto bendruomenės apsisprendimas. „Jie turi pakankamai daug argumentų šiam pavadinimui pagrįsti - nuo europinės patirties iki pačios edukologijos sąvokos, turinio sampratos. (...) Tai yra akademinės bendruomenės ilgų diskusijų rezultatas“, - sakė V. Stundys.

Socialdemokratas Juozas Olekas teigė manąs, kad siūlomas pavadinimas atitinka šiandieninį supratimą apie edukologiją ir tai, kas vyksta Europoje. „Pedagogika iš tikrųjų yra edukacijos dalis. Todėl pavadinimo išplėtimas, man atrodo, atitinka tą esmę, kuri yra šiandien kaip šios aukštosios mokyklos visuomeninė misija. Tai yra Lietuvos visuomenės edukacija. Todėl neturėtų kelti tam tikro pasipriešinimo, kad tai yra tiktai pavadinimo keitimas“, - kalbėjo J. Olekas.

Nesupras kaimo žmonės?

Tuo metu „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Julius Veselka ragino idėjai nepritarti. „Jeigu tuos pačius žmones, tas pačias studijas pavadinsi jau ne švietimu ar pažinimu, ar kokiu kitu lietuvišku ..., tai viskas pasikeis. Niekas nepasikeis, tiktai dauguma žmonių nežinos, kur dingo Pedagoginis universitetas. Dabar kažkoks sudėtingas, kad nė nežinau, ką su juo daro. Todėl manau, kad reiktų nepritarti“, - teigė J. Veselka.

Panašios nuomonės laikėsi socdemas Bronius Bradauskas. „Edukologijos! Tu įsivaizduoji, ko mes pasieksime? Kiek pinigų reikės išmesti keisti visoms iškaboms ir panašiai? Kur link mes einame? Tai pavadinkime lietuvišku žodžiu – Švietimo. Švietimo ministeriją turime, tegu būna ir Švietimo universitetas. Pedagoginis universitetas jau visiems aiškus, per amžių amžius buvęs čia, ir visa kita. Ne, būtinai ką nors sugalvosime, kad būtinai kaip nors kitoniškai, įlįsti be muilo į kurią nors vietą“, - žodžių nerinko B. Bradauskas.

B. Bradausko tikinimu, edukologijos sąvoka nesuprantama kaimo žmogui, o Seimas esą turi dirbti pirmiausia kiekvienam žmogui, o ne išprususiam gabaliukui žmonių. Todėl, jo nuomone, mes naikiname lietuvių kalbą.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Petras Gražulis išreiškė poziciją, kad nereikia vaikytis kažkokių madų atsisakant tradicijų ir gražaus, visiems suprantamo lietuviško universiteto pavadinimo. „Nepateikė universitetas nei sąmatos, kiek kainuos šito universiteto pavadinimo pakeitimas. Krizės sąlygomis, kada šitoks brangus yra aukštasis mokslas, kada studentai nesugeba apmokėti, dar mes raskažinamės keisdami, ieškodami kažkokių įmantresnių pavadinimų. Ar nuo to kokybė pagerės, ar nuo to studentai gaus kažkokias specifines papildomas žinias?“, - kalbėjo parlamentaras.