Dėl pareikštų kaltinimų S. Juchnevičienė ir O. A. Čialutka pirmadienį stojo prieš Vilniaus apygardos teismą.

Iš Ignalinos atvykę kaltinamieji teisme pareiškė, kad jiems pareikštų kaltinimų nepripažįsta, tačiau parodymus bylą nagrinėjančiam teisėjui Pavelui Frolovui sutiko duoti tik apklausus visus nukentėjusiuosius ir liudytojus.

Kadangi visi liudytojai ir nukentėjusieji gyvena Ignalinoje ir jos rajone, teismas nusprendė rengti išvažiuojamuosius posėdžius Ignalinos rajono apylinkės teisme. Tikimasi, kad liudytojus ir nukentėjusiuosius, kurių dalis yra pareiškę ieškinius dėl neturtinės žalos atlyginimo, pavyks apklausti per 5 posėdžius.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Diana Kasparavičienė teisme pagarsino, kad S. Juchnevičienė nuo 2003-iųjų spalio 11-osios iki 2004-ųjų liepos 30-osios viena, o nuo liepos 30 iki 2006-ųjų liepos 5-osios kartu su O. A. Čialutka organizavo Lietuvos piliečių išvykas į Čekiją, kur žmones nelegaliai įdarbindavo gamyklose, fabrikuose bei statybose.

Pasak prokurorės, kaltinamieji nebuvo įkūrę įmonės ir neturėjo specialiai įdarbinimui privalomos licencijos.

Ikiteisminio tyrimo metu taip pat buvo nustatyta, kad S. Juchnevičienė savo paslaugas reklamavo Ignalinos rajono laikraščiuose.

Kaltės nepripažįstantys kaltinamieji po posėdžio aiškino, kad jie nepadarė jokių nusikalstamų veikų, o tik esą padėdavo „kaimo girtuokliams“.

„Manęs jų motinos prašydavo, tiesiog maldaudavo, kad juos išvežčiau ir surasčiau darbą“, – sakė S. Juchnevičienė, pati taip pat užsienyje bandžiusi ieškotis darbo.

Moteris teigė, kad nė iš vieno žmogaus nepaėmė nė cento už tarpininkavimą. „Mano klaida – kad kartą išspausdinau skelbimą laikraštyje, kuris jį po to pakartotinai išspausdino nemokamai“, – sakė ji.

Pensininkė tikino, kad į Čekiją nuvažiavę „girtuokliai“ visus pinigus išleisdavo alkoholiui. „Jie patys norėjo dirbti nelegaliai, nes čia, Lietuvoje, turėjo įsiskolinimų, todėl nenorėdami prarasti pinigų dirbo be jokių dokumentų“, – neslėpė S. Juchnevičienė.

Moteris sakė, kad dalies nukentėjusiųjų ji nė akyse nėra mačiusi – darbą užsienyje ignaliniečiams siūlė ir kitos įmonės, todėl esą jai nepagrįstai „primesta“ daugiau nukentėjusiųjų. Tiesa, kiek asmenų ji išvežė į Čekiją, moteris taip ir neatsakė.

Už nelegalaus darbo organizavimą ir neteisėtą įmonės veiklą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo iki septynerių metų bausmę.