Iki šiol per televiziją teberodoma kvepalų „White Diamonds“ reklama, kurioje Amerikos lietuvis V.Ruginis prieš 20 metų nusifilmavo kartu su E.Taylor.

E.Taylor „White Diamonds“ yra viena ilgiausiai televizijos ekranuose išbuvusių reklamų, o pačių „White Diamonds“ kvepalų pernai buvo parduota už 70 milijonų dolerių.

Audringas aktorės gyvenimas

Šį pavasarį mirė legendinė Holivudo aktorė, viena garsiausių, patraukliausių ir, ko gero, skandalingiausių XX a. kino žvaigždžių Elizabeth Taylor.

Aktorė pirma gavo vieno milijono dolerių honorarą už vaidmenį filme, o sukūrusi asmeninę juvelyrikos liniją ir parfumerijos seriją „White Diamonds“ tapo žvaigždžių prekių ženklų pioniere.

Tačiau ji išgarsėjo ir kitur. 1983 m. ji buvo pirmoji įžymybė, kuri pateko į Betės Ford priklausomybės ligų centrą dėl piktnaudžiavimo alkoholiu ir tabletėmis nuo skausmo. Būtent čia ji surado savo paskutinį vyrą – statybininką Larį Fortenskį.

„Turėjau bedugnį skrandį, – nesiliaujančių vakarėlių metus vėliau prisiminė aktorė. – Galėjau nugirdyti visus, o pati nepasigerdavau. Mano talpumas buvo siaubingas.“ Tabletes nuo skausmo aktorė vartojo dėl traumų ir ligų – pradedant nuo vaikystėje patirto pėdos lūžio ir sužeistos nugaros. Kartą, filmuojant filmą, aktorė nukrito nuo žirgo.
E.Teilor patyrė tiek ligų, kad silpnesnį žmogų jos seniausiai būtų nuvariusios į kapus: odos vėžys, smegenų auglys, sunkus plaučių uždegimas. Aktorė maždaug 40 kartų gulėjo po chirurgo peiliu. Į šį skaičių neįtrauktos plastinės operacijos.

Partneris filmavimo aikštelėje – lietuvis

V.Ruginis užaugo Čikagos priemiestyje Cicero. Studijuodamas jis vaidino universiteto spektakliuose, vėliau tobulino įgūdžius konservatorijoje. Tačiau apie aktorystę ir savo darbą su E.Taylor tegul pasakoja jis pats.

Ar tiesa, kad aktoriaus karjerą pradėjote nuo muilo operų?

Taip. Vaidinau San Diege ir kituose vietiniuose teatruose, kol 1984 m. likimas nubloškė į Niujorką. Brodvėjuje vaidinau režisieriaus Tomo Stopardo spektaklyje („The Real Thing“) su aktoriumi Džeremiu Aironsu. Malonu prisiminti, kad šis spektaklis gavo „Tony“ apdovanojimą kaip geriausias metų spektaklis. 1985 m. man pasiūlė vaidinti CBS seriale „Kainas ir Abelis“, o kine debiutavau 1986-aisiais. Tai buvo kriminalinio žanro filmas „Eight Million Ways to Die“, kuriame vaidino Džefas Bridžesas ir Endis Garsia. Vėliau kartkartėmis vėjas atpūsdavo kokį nors darbelį.

Kas sudėtingiau – vaidinti pilno metražo filmuose, televizijos serialuose ar reklamų klipuose?

Didelio skirtumo nėra. Svarbiausia – priprasti prie filmavimo aikštelės. Visiškai kitaip jautiesi vaidindamas teatro scenoje, kur jauti publikos pulsą ir gali kažką keisti. Prisimenu, kai baigiau filmuotis „Eight Million Ways to Die“, režisierius pasakė: „Pagerbkime Vytą Ruginį...“ Paprastai visa komanda tau paploja – toks savotiškas atsisveikinimo ritualas. Kiti darbą tęsia, o tu jauti tuštumą viduje, nes toliau nebedalyvauji. Savo pareigą atlikai.

Ar taip jaučiatės po kiekvieno pasibaigusio darbo?

Vėliau pripranti ir neišgyveni po kiekvieno atsisveikinimo. Daug kas pasikeitė per tą laiką. Kai lankiau konservatoriją, mane persekiojo menininko didybės manija – nenorėjau vaidinti nei reklamos klipuose, nei televizijos serialuose. Gal buvau išdidus ir piktas ant pasaulio, kad netekau motinos būdamas vos penkiolikos metų? O gal dėl to, kad porą dešimtmečių stipriai gėriau? Tačiau supratau viena – nėra geresnio jausmo, nei būti scenoje. Jei turi darbo, gali jausti malonumą vaidindamas, dar ir algą gauni.

Šiandien pretekstas mums kalbėtis yra jūsų filmavimasis kartu su E.Teilor jos sukurtų kvepalų „White Diamonds“ reklamoje. Beje, ar esate filmavęsis ir kituose klipuose?

Esu dalyvavęs „Sprint“, „Honda“, „Microsoft XP“ operacinės sistemos reklamose. O dėl kvepalų... Viskas prasidėjo nuo vieno pobūvio, kuriame buvau su savo geru draugu Peteriu Galageriu iš spektaklio „The Real Thing“. 1990-aisiais, t. y. po kokių šešerių metų, man paskambino Peterio žmona Paula ir paklausė, gal norėčiau dalyvauti reklamos filmavime. Aš kaip „išdidus menininkas“ norėjau atsisakyti, tačiau mane įtikino, kad darbas nesunkus, truks tik vieną savaitę, bus filmuojama Meksikos kurorte Akapulkoje.

Sakė, kad režisierius atsiminė mane ir nutarė, jog esu tinkamas klipui. Po mėnesio išvykau į Akapulką. Į filmavimo vietą važiavome autobusu vingiuotais, itin siaurais ir pavojingais Meksikos kalnų keliais. Tam tikslui pastatytame mediniame paviljone repetavome dieną, dvi, tris – jokios E.Taylor! Pagaliau ketvirtą dieną padangėje pasirodė sraigtasparnis. Išlipo pati Elizabeta. Netrukus kiekvienas mūsų su ja asmeniškai susipažinome. Jos akys buvo užburiančios – tokių iki šiol nesu matęs!

Kas buvo sudėtingiausia kuriant tą klipą?

Kelionė autobusu tais pavojingais Meksikos keliais. Filmavime dalyvavo nedidelė grupė – apie 30 žmonių. Pasiruošimui skyrėme tris dienas, o kai atskrido Elizabeth, viską atlikome per vieną dieną. Buvo padaryti 5 skirtingos trukmės klipai.

E.Teilor kvepalai „White Diamonds“ pasirodė parduotuvėse 1991 metais?

Taip, o šį klipą nufilmavome 1990 m., dar prieš kvepalų pasirodymą rinkoje. Įdomu pastebėti, kad ši reklama teberodoma per televiziją. Kartu su „Charmin“ tualetinio popieriaus klipu „White Diamonds“ yra seniausia televizijos reklama! O pačių „White Diamonds“ kvepalų pernai, jei neklystu, buvo parduota už 70 milijonų dolerių!

Manyčiau, kad ir jus tai džiugina, nes tebegaunate honorarą už šį klipą?

Žinoma. Per savo karjerą esu padaręs aibes klaidų, tačiau dalyvavimas „White Diamonds“ klipe yra vienas protingiausių sprendimų mano gyvenime.

Ar pačiam patinka šis klipas? Gal norėtumėte kažką pakeisti?

Kai esi eilinis aktorius ir dirbi su tokia žvaigžde, nieko negali pakeisti. Štai vienas anekdotinis atsitikimas iš filmavimo. Deimantų vėrinys, kurį Elizabeth dėvėjo klipe, buvo įvertintas milijonu JAV dolerių, o kiekvienas auskaras kainavo po 250 tūkstančių. Pagal scenarijų aktorė turėjo nusiimti vieną auskarą ir mesti jį ant stalo. Ji taip stipriai šveitė deimantą, kad net brangenybes paskolinusio salono atstovai susinervino, juk brangakmenį galėjo pažeisti. Jie man patarė sustumti į krūvą daugiau kortų, kad deimantas kristų minkščiau. Prasidėjus naujai filmavimo sesijai, Elizabeth tai iškart pastebėjo ir paklausė, kodėl pasikeitė kortų išdėstymas. Paaiškinau, kad salono atstovai rūpinasi deimantu. Žavingoji aktorė mane nuramino: „Mielasis, juk tam yra draudimas!“

Ar teko uostyti „White Diamonds“, o gal esate kam padovanojęs?

Uosčiau, tačiau niekam nesu jų įteikęs. Jei atvirai, man labiau patinka natūralūs gamtos kvapai!

Kaip sužinojote, kad netekome E.Taylor?

Rytą įsijungiau kompiuterį, skaičiau žinias internete. Taip ir sužinojau apie jos mirtį. Jau anksčiau nujaučiau, kad nebeilgai Elizabeth gyvens. Aišku, mintyse tarsi pagreitintoje kino juostoje pralėkė tos dienos, kai filmavome „White Diamonds“. Ji buvo aktorė iš didžiosios raidės!

Kaip apibūdintumėte legendinę E.Taylor?

Ji buvo nepaprastai talentinga aktorė nuo pat jaunystės, jos grožis žavėjo viso pasaulio žiūrovus. Neeiliniai gabumai leido jai sukurti fantastiškus vaidmenis paties įvairiausio žanro filmuose, tačiau labiausiai šią moterį gerbiu už jos įsitikinimus. Turbūt nerasi kito žmogaus pramogų verslo pasaulyje, kuris būtų tiek nuveikęs kovoje su ŽIV, kiek tai padarė E.Taylor!

„Amerikos lietuvis“

Vytas (Vyto) Ruginis gimė 1956 m. Anglijoje, karo metu iš Lietuvos pasitraukusių emigrantų šeimoje. Po ketverių metų šeima persikėlė į JAV, mat Vytuko tėvas norėjo apsigyventi arčiau savo pusbrolio Žukausko, įsikūrusio Čikagos priemiestyje Cicero (Žukausko vaikaitis yra žinomas Amerikos lietuvių rašytojas Karolis Žukauskas). Baigęs Šv. Ignoto gimnaziją, Vytas norėjo sekti vyresnio brolio Raimundo pėdomis ir studijuoti stomatologiją Ilinojaus universitete, tačiau netikėtai susidomėjo bendravimo meno paskaitomis, jo dėmesį patraukė poezijos skaitymai. Poezijos mėgėjų grupėje išsiskyrė juodaodis, vardu Leonas. Jis dirbo universiteto Dramaturgijos fakultete. Leono dėka Vytas pateko į Sofoklio dramos „Edipas“ perklausą. Režisieriui Viljamui Rafeldui lietuvis paliko neblogą įspūdį, tad jis gavo nedidelį vaidmenį. Šitaip Vytas pradėjo aktoriaus karjerą. Vėliau pusantrų metų klausėsi privalomų kursų ir vaidino universiteto spektakliuose, tobulino savo vaidybinius įgūdžius konservatorijoje. V.Ruginis apgynė magistro laipsnį Jelio universitete.