Švietimo ministerijos darbuotojų teigimu, nėra nustatyta, kokias būtent priemones vaikai turi įsigyti eidami į mokyklą. Pasak Švietimo ministerijos Bendrojo ugdymo departamento Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus vyriausiojo specialisto Edmundo Rupšlaukio, tai priklauso nuo pedagogų ir jų pasirinktų mokymo metodų.

Kuprinės

Tačiau akivaizdu, jog retas vaikas į mokyklą ateitų be kuprinės. Kanceliarinių prekių pardavėjos kuprines įvardijo kaip vieną didžiausią paklausą turinčių prekių šią vasarą. "Turime įvairių dydžių, formų ir kainų kuprinių. Turbūt tai ir vilioja pirkėjus", sakė Gariūnų turgavietės darbuotoja.

Lilija Borusienė, auginanti vienuolikametę dukrą, teigia, jog kuprinės greit susidėvi. "Būtent dėl to beveik kasmet reikia pirkti naują", - teigė mama. Moters nuomone, taip nutinka ir dėl vaikų kaltės, ir dėl nekokybiško gaminio. Pasak pardavėjų, kuprinių gausa ir įvairios kainos vilioja praeivius. Kaip teigia Valstybinės nemaisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Ona Kušeliauskaitė, visos kuprinės privalo atitikti higienos normų taisykles. Pagal jas tam tikro amžiaus vaikui turi būti perkama atitinkamo dydžio kuprinė.

Svoris

Vaikams nuo 7 iki 8 metų turi būti perkamos kuprinės, sveriančios ne daugiau kaip 700 gramų, nuo 9 iki 10 metų - 800 gramų. Vaikams skirtų kuprinių svorio riba yra vienas kilogramas. Tokias kuprines gali nešioti ne jaunesni kaip 10 metų sulaukę vaikai.

Itin svarbu, kiek sveria kuprinė sukrovus į ją reikalingas mokymo priemones. Apskaičiuota, jog kuprinės svoris turėtų būti ne daugiau kaip 30 proc. vaiko svorio. Tačiau Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės ortopedijos skyriaus vedėjas Kęstutis Saniukas teigia, jog toks svoris yra per didelis.

"Pirmokas sveria maždaug 24 kilogramus. Pagal šį skaičiavimą jis gali nešti 6-7 kilogramus sveriančią kuprinę. Tačiau tai yra labai daug. Mažam vaikui norma turėtų būti 2-3 kilogramai", - aiškino K.Saniukas. Tėvai ir mokytojai nepatenkinti brangiomis mokyklinėmis prekėmis.

Pasak mediko, pirmoje klasėje vaikai yra itin pažeidžiami, nes tai yra stuburo augimo paspartėjimo laikotarpis. Statistika rodo, jog apie 7-10 proc. pirmokų skundžiasi iškrypusiu stuburu ir net 30-40 proc. vaikų kreipiasi į daktarus sulaukę paauglystės.

Visgi K.Saniukas pabrėžė, kad kuprinė mokiniams ortopediškai yra pati sveikiausia nešimo priemonė. Tačiau daktaras patikino, jog vaikams būtina nešioti kuo lengvesnes kuprines. Per sunkios kuprinės yra viena stuburo iškrypimo priežasčių.