Pastatas, kuriame įsikūrė naujoji galerija „Galleri Nande“ ir kur bus pastoviai eksponuojama Vilmanto darbų kolekcija, – tai buvęs gyvenamasis namas, kuris dabar tapo savotišku lietuvių šiuolaikinės dailės muziejumi; jame yra 529 m2 ploto ekspozicinės erdvės. Herningo savivaldybė padarė išimtį, suteikdama Nande porai išskirtinę teisę nuosavą namą paversti vieša meno erdve, įsikūrusia privačių namų rajone. Didžioji namo patalpų dalis bus skirta Vilmanto darbų kolekcijos („Vilmantas Collection“) pristatymui, o likusiose erdvėse bus pristatyti kiti lietuvių dailininkai iš Dennis Nande kolekcijos. Vilmanto Marcinkevičiaus darbai sudaro didžiąją Nande meno kolekcijos dalį – apie 100 tapybos darbų, piešinių, skulptūrų, tekstilės kūrinių.

V.Marcinkevičiaus darbas
„Gana netikėta, kad mano kaip autoriaus darbus taip anksti pradėjo kolekcionuoti danai, – nuo piešinių dailės mokykloje, Dailės akademijoje iki šiandienių kūrinių. Tačiau jautiesi savotiškai saugus, kad dalis kūrinių yra sukaupta vienose rankose, neišsibarstę, bėgant metams. Danų kolekcionierius Dennis Nande tikėjo manimi dar 1997-aisiais – jaunu autoriumi, besistengiančiu išsikovoti vietą meno pasaulyje. Įdomu tai, kad Dennis šalia mano kūrybos kolekcionuoja ir nemažai kitų lietuvių autorių kūrinių, tokiu būdu tarsi suteikdamas platesnį lietuvišką kontekstą visai kolekcijai“, – sako Vilmantas Marcinkevičius.

Pasak kolekcininko Dennis Nande, šio projekto tikslas – dar geriau ir plačiau pristatyti aukšto lygio lietuvių menininkus danų publikai, stiprinti domėjimąsi lietuvių šiuolaikine daile, skatinti lietuvių meno kūrinių kolekcionavimą ir užsiimti lietuvių meno sklaida Danijoje.

„Tikiuosi, jog propaguojant lietuvių menininkus čia, Danijoje, jų kūrinių paklausa išaugs tiek, kad viršys pasiūlą. Tuomet kūrinių kainos kils ir sudarys geresnes sąlygas menininkams kurti. Per pastaruosius 10 metų Vilmanto tapybos darbų kaina išaugo trigubai, ir tai reiškia, kad kasmet darbų kaina pakilo apie 10%“, – aiškina entuziastingai nusiteikęs kolekcininkas Dennis.

Vilmanto Marcinkevičiaus darbų kolekcija „Vilmantas Collection“ ir galerija „Galleri Nande“ bus įtrauktos į Herningo miesto turistinį vadovą, kaip lankytinos vietos. Informacija apie galerijos veiklą ir pristatomas lietuvių šiuolaikinio meno kolekcijas bus skleidžiama ir internetu, ir per įvairius socialinius tinklus. 6 kartus per metus galeristai rengs personalines kolekcijai priklausančių kūrinių autorių – lietuvių menininkų – darbų parodas, vyks lietuvių šiuolaikinio meno kolekcijos pristatymai publikai, paskaitos, diskusijos. Kolekcionierių pora ketina atverti duris ir naujiems, jų pačių pasirinktiems lietuvių dailininkams, kurie kviečiami apsistoti rezidencijoje ir kurti, po to surengiant personalinę parodą.

„Mes dažnai vykstame į Lietuvą, lankome galerijas, dailininkų dirbtuves, jaunųjų menininkų konkursus bei parodas, ieškome naujų talentų. Pamenu, kai 1998 m. „ŠMC“ (Šiuolaikinio meno centre) pamačiau didelę Šarūno Saukos parodą. Ji mane stipriai paveikė, penkias dienas iš eilės pabusdavau naktį nuo minčių, tad vaikščiojau į parodą kelias dienas iš eilės ir buvau kasdien pirmasis ŠMC lankytojas. Taip tapau Š. Saukos gerbėju. Naujausias mano atradimas – 20-metis lietuvių menininkas Mindaugas Uba. Jis dar tik studijuoja Vilniaus dailės akademijoje, bet jis gali tapti mano sekančia didele investicija“, - šypsosi lietuviško meno kolekcininkas.

„Unikalu tai, kad visa tai vyksta Danijoje – kitoje valstybėje; kad kai kas taip dega noru parodyti dalį Lietuvos kultūros savo šalies gyventojams, kaip kokybišką, šiuolaikišką meno pulsavimą“, – sako dailininkas Vilmantas Marcinkevičius.

Kolekcininkų pora ketina vystyti galerijos veiklą, kaupdama ir prekiaudama lietuvių šiuolaikinio meno kūriniais. Šiuo metu meno kolekciją, kurią sutuoktiniai sukaupė per 14 metų, sudaro apie 450 lietuvių autorių šiuolaikinės dailės darbų. Be Vilmanto Marcinkevičiaus, joje yra ir nemažai Lino Cicėno, Mariaus Jonučio, Vytauto Tomaševičiaus, Neringos Žukauskaitės, Henriko Natalavičiaus, Artūro Savicko, Šarūno Saukos, Raimondo Sližio, Lino Liandzbergo, Algio Griškevičiaus, Tamaros Janovos, Aliaus Berdenkovo ir Mindaugo Ubos darbų.

Vilmantas Marcinkevičius – vienas žymiausių šiandienos menininkų, kurio kūryba mėgstama ir vertinama tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, o labiausiai – Danijoje, kur daugybę Vilmanto Marcinkevičiaus darbų yra įsigijęs ne vienas meno kolekcininkas.

Vilmantas (g. 1969), baigęs Vilniaus dailės akademiją, dirbo ir kūrė Vilniuje, aktyviai rengė parodas bei organizavo tarptautinius meno projektus tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, yra surengęs nemažai savo personalinių parodų JAV, Vokietijoje, Švedijoje, Danijoje. Praėjusiais metais menininkas tapo nugalėtoju pasaulinio masto Showdown konkurse, kuris vyko Saatchi Gallery Londone. Vilmantas yra ir garsių oficialių bei privačių asmenų portretų autorius. Vienas garsiausių jo portretų yra 2004 metais sukurtas princo Joakimo ir princesės Aleksandros atvaizdas. Menininkui jau beveik 15 metų atstovauja žinoma danų galerija Galleri NB, kasmet organizuojanti Vilmanto temines personalines parodas. Kiekvieną jų lydi specialiai išleista knyga, kurioje pateikiamos žymių Skandinavijos meno kritikų įžvalgos.

Vilmanto Marcinkevičiaus darbų kolekcija „Vilmantas Collection“ ir lietuvių šiuolaikinės dailės paroda galerijoje „Galleri Nande“ veiks pastoviai.