Vis dėlto, žurnalistų paklaustas, ar to negalima įžvelgti tarp eilučių skaitant atsistatydinusių teisėjų pareiškimus, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo vadovas sakė: „Mes neskaitom tarp eilučių, mes ką matom, tą ir skaitom, tarp eilučių yra jūsų duona skaityti, o mes matome, kad teisiniu požiūriu pozicija yra išdėstyta pakankamai logiškai“.

Teisėjų tarybos narys Vigintas Višinskis tikina, po Teisėjų garbės teismo teisėjų atsistatydinimo neatsirado įtampa tarp teismų savivaldos ir Prezidentūros.

„Šios dienos mūsų darbas Teisėjų taryboje parodė, kad įtampos nėra, – sakė Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas. – Jūs pažiūrėkite, kaip sklandžiai buvo pakeista Teisėjų garbės teismo sudėtis, atsirado žmonių, kurie sutiko dirbti. Teisėjų taryba pritarė naujiems nariams, dėl dviejų narių atsistatydinimo nė akimirkai nenutrūko Teisėjų garbės teismo darbas. Manau, kad nėra pagrindo kalbėti apie kažkokią teisėjų korpuso priešpriešą. Kiekvienas yra laisvas vertinti, kaip ir prezidentė visiškai laisva priimti galutinį sprendimą“.

Apylinkių teismų teisėjų sąjungos pirmininko pavaduotoja, Kauno teisėja Diana Labokaitė tikino, kad pasikeitimų Teisėjų garbės teisme nereikėtų sureikšminti.

„Turime priimti įstatymus, kaip jie yra sukonstruoti, ir turime suprasti, kad gali būti įvairių nuomonių tuo pačiu klausimu, – sakė Teisėjų tarybos narė. – Teisėjų garbės teismas ištyrė faktus, o jų vertinimas gali būti įvairus. Mes tai priimame“.

Pasak G. Kryževičiaus, nuspręsdama nepritarti Teisėjų garbės teismo sprendimui atleisti teisėją Neringą Venckienę prezidentė pasinaudojo savo teise. „Prezidentė yra laisva priimti sprendimus“, – teigė tarybos pirmininkas.

„Mano požiūris yra labai pragmatiškas – prezidentė pasinaudojo jai suteikta teise spręsti ir išsprendė, o toliau – kaip žmonės į tai žiūrės, tai žiūrint, kurioje pusėje yra tie žmonės, – sakė G. Kryževičius. – Vieni žmonės pasakė poziciją, kad Teisėjų garbės teismas yra klano atstovai ir norėjo, jog kovotoja už teisybę būtų pašalinta iš to klano atstovų tarpo, o kiti žmonės, – jūs patys matėte, kaip sureagavo, tame tarpe ir kai kurie buvę aukšti politikai, ką jie mano apie tuos sprendimus. O mes esame visiškai neutralūs, vykdome savo pareigas ir toliau tai darysime, visiškai nesiveldami į kokius nors vertinimus“.

DELFI primena, kad atsistatydinusį Lietuvos apeliacinio teismo teisėją Viktorą Kažį pakeitė šio teismo teisėjas Albinas Bielskis, o Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėją Stasį Gagį – teisėja Skirgailė Žalimienė.

Praėjusią savaitę atsistatydinimo pareiškimus buvo įteikę ir Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Remigijus Preikšaitis bei Panevėžio apygardos teismo teisėjas Ričardas Gilys. Nepraėjus nė parai jie savo pareiškimus atsiėmė.