Naujų Teisėjų garbės teismo narių paskyrimui penktadienį pritarė Teisėjų taryba.

Už jų paskyrimą tarybos nariai balsavo slapta. Už A. Bielskio paskyrimą balsavo visi 16 posėdyje dalyvavusių narių, o už S. Žalimienę – 13. Jos paskyrimui nepritarė 3 nariai.

Prasižengusių teisėjų bylas nagrinėsiantis A. Bielskis teigė, kad nežada į Teisėjų garbės teismo veiklą įnešti „radikalių vėjų“, tuo tarpu kaip „viena rimčiausių autoritetų tarptautinės teisės srityje“ pristatyta S. Žalimienė tikino, jog teismo sprendimai privalo būti motyvuoti.

„Pagrįstumas, įrodymų surinkimas, situacijos išnagrinėjimas – man yra svarbiausi dalykai“, – teigė S. Žalimienė.

DELFI primena, kad iš Garbės teismo teisėjai V. Kažys ir S. Gagys atsistatydino po prezidentės sprendimo neatleisti N. Venckienės.

Praėjusią savaitę atsistatydinimo pareiškimus buvo įteikę Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Remigijus Preikšaitis ir Panevėžio apygardos teismo teisėjas Ričardas Gilys. Tiesa, jis teisinosi, kad jo atsistatydinimas tik sutapo su prezidentės sprendimu neatleisti N. Venckienės – teisėjas pasitraukti norėjo dėl asmeninių priežasčių.

Tuo tarpu Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas V. Kažys buvo konkretus – savo atsistatydinimo pareiškime nurodė, kad prezidentei atsisakius atleisti N. Venckienę nemato galimybės dar kartą nagrinėti jos drausmės bylos.

V. Kažys teigia, kad negalės pakeisti savo nuomonės ir pritaria tik tai pozicijai, jog N. Venckienė privalo būti pašalinta iš teismų sistemos.

Be to, teisėjas savo pareiškime nurodė, kad po Teisėjų garbės teismo sprendimo N. Venckienė viešai spaudoje vėl diskreditavo teismų sistemą ir įžeidė visus Garbės teismo narius. Duodama interviu žurnalistams dviejų žmonių nužudymu įtariamo kauniečio Drąsiaus Kedžio sesuo jai nepalankų sprendimą priėmusius teisėjus išvadino susireikšminusiais, vaikų prievartautojų gynėjais.

Ji taip pat kalbėjo, kad neatleisdama jos iš pareigų prezidentė teisėjams vožtų kaip šlapia mazgote per veidą

Pasak V. Kažio, teisėjo vardą pažeminusios N. Venckienės bylą turėtų nagrinėti kita Garbės teismo sudėtis.